×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Studeren met een angststoornis

Studeren met een angststoornis


September 2016 is er bij mij een angststoornis vastgesteld, in combinatie met chronische hyperventilatie. Chronische hyperventilatie is vrij ingewikkeld uit te leggen, maar het heeft te maken met het feit dat de verhouding tussen zuurstof en koolstofmonoxide in mijn lichaam niet in orde is. Standaard. Een angststoornis spreekt misschien voor zich, in mijn geval houdt het in ieder geval in dat ik bang ben voor plekken waar ik niet uit kan, of het gevoel heb er niet uit te kunnen. Concrete situaties zijn hierbij voor mij: openbaar vervoer, collegezalen, voetbalwedstrijden (die ik zelf speel), supermarkten en nog een heel aantal andere dingen.
Ook ben ik dit jaar begonnen met een nieuwe studie, literatuurwetenschap, wat dus ook de nodige stress veroorzaakt af en toe. En stress en een angststoornis, geloof me, geen goede combinatie. Daarom leek het me voor anderen misschien interessant om te vertellen hoe het voor mij is om te studeren met een angststoornis.
Allereerst lijkt het me wel goed om er even bij te zeggen dat ik momenteel in therapie ziet en ik dus al enorme sprongen vooruit heb gemaakt. Maar helemaal over zal het nooit gaan.

Wanneer ik 's ochtends wakker word ben ik misselijk, er is eigenlijk geen enkele dag dat dit niet zo is. Dit misselijke gevoel zet zich ook gedurende hele dag door, maar het wordt erger wanneer ik zenuwachtig/gespannen ben, of wanneer ik te weinig heb gegeten. Door deze misselijkheid is het soms moeilijk om mijn dag te starten en kost het soms dus ook ontzettend veel moeite om daadwerkelijk naar college te gaan.
Eenmaal in college voel ik me meestal niet veel beter. Het idee dat ik in een ruimte zit waar ik, voor mijn gevoel, niet zomaar uit kan, in combinatie met de prestatiedruk, bevordert mijn situatie niet echt. Wanneer mijn college eindelijk afgelopen is is het voor mij dan ook een grote opluchting. Letterlijk. Ineens kan ik weer rustig ademhalen.

Wanneer ik de rest van de dag geen verplichtingen heb blijft dit gevoel meestal ook wel en kan ik enigzins mijn dag normaal voortzetten. Wanneer er andere verplichtingen zijn herhaalt dit zich soms meerdere malen op een dag.

Qua studievoortgang gaat het op zich vrij goed. Ik heb een vak niet gevolgd, aangezien deze in het Engels was en dat extra veel stress bij mij veroorzaakte. Daardoor mag ik nu officieel nog maar een vak niet halen, maar aangezien mijn studieadviseur afweet van mijn situatie kan er wel iets geregeld worden wanneer ik meer vakken niet haal.
De manier waarop mijn docenten omgaan met mijn situatie zorgt ook voor een hoop opluchting. Iedereen heeft veel begrip voor me en probeert mij zo veel mogelijk te helpen. Ook mijn vrienden, huisgenoten en familie zorgen ontzettend goed voor me en ik kan altijd bij ze terecht wanneer het een keertje wat minder goed gaat.

Uitgaan en feestjes zijn ook zeker nog een onderdeel van mijn leven, alleen dan zonder de gebruikelijke biertjes, wijntjes en andere alcoholische versnaperingen. Hoewel het soms minder lastig is om niet met mijn vrienden mee te kunnen doen, weet ik dat het voor mezelf veel beter is. En het is goedkoper en gezonder, dus eigenlijk een win-win situatie!

Studeren met een angststoornis is dus zeker mogelijk, hoewel het soms wel voor moeilijke situaties zorgt. Als jullie het interessant zouden vinden om hier meer over te lezen, laat het mij dan vooral weten, want ik zou er nog uren over door kunnen praten!
Vinception
Jeetje, wat lijkt mij dat lastig! Echt superveel respect voor jou!
16-04-2017 18:47
16-04-2017 18:47 • Reageer
kells
Ik heb dan geen angststoornis maar een stressstoornis. Ik heb mijn studie normaal in 4 jaar af kunnen ronden, wel met enige instort momenten. Ik vind het wel echt fijn voor je dat jij op stap kan, voor mij is dat niet echt te doen. Heel veel succes! Het gaat echt wel lukken!
18-03-2017 21:19
18-03-2017 21:19 • Reageer
chansee
Ik heben de diagnose angststoornis al gaar t op dit moment redelijk goed. Ik lees graag je blogs dus vert er leuk vooral verder
18-03-2017 00:15
18-03-2017 00:15 • Reageer