×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Liever niet ... of toch?

Liever niet ... of toch?


Alles overheersend, alles omvattend, gekmakend soms, deprimerend vaak. Vaak overvallen mij deze gevoelens en voel ik mij vooral machteloos, amper in staat om verder te kijken dan ik wil, dan ik kan op elk ander moment. Langzaam, heel langzaam ebt het weer weg en trekt het zich terug over het kale strand richting de zee om op een ander moment met brute kracht in een enorme vloedgolf op het strand aan te spoelen om even later, in alle eenzaamheid, terug te rollen naar zee en te verdwijnen in de massa...

De momenten die zo bepalend zijn geweest, weet ik nog goed. Het gevoel wat mij in bezit nam, nog meer. Hoeveel jaar het ook geleden mag zijn, de tijd is geen medicijn in veel gevallen, maar slechts een dooddoener, een wijze van spreken waarbij altijd de illusie aanwezig is van hoop. Hoop op een moment waarop ik ontdek dat ik het echt een plek heb kunnen geven, dat het mij niet meer hindert in het dagelijks leven, dat het mij geen parten speelt. Belangrijker nog; dat het geen vat meer heeft op mijn dagelijks functioneren als mens, als moeder, als mijzelf.

Soms, heel soms denk ik dat ik zover ben. Ik kan weer luisteren naar de muziek die zo lang verboden is geweest. Ik kan de geur weer om mij heen hebben die zo lang aan mij en mijn herinneringen heeft gekleefd, als een plakkerige pasta die onuitwisbaar was, niet weg te boenen hoe hard ik ook poetste in de hoop vrij te zijn van die verlammende gevoelens. Vaak kan ik de woorden die zo lang verstopt zaten onder een dikke deken van verdriet, weer één voor één loslaten. Totdat opeens dat moment zich weer aandient waarop ik ten volste mij realiseer wat de werkelijke woorden zijn, wat de werkelijke betekenis ervan is voor mij, dan breek ik. Het lijkt net het doosje van Pandora; zolang het goed dicht zit, kan niets gebeuren, komt geen emotie los en lijkt het voorbij en over en klaar. Tot de geur, de kleur, dat deuntje, dat gebaar, die herinnering weer opdoemt als een akelige droom uit het verleden. Een droom die eens zo mooi was, zo lief en zo vol liefde dat het ondenkbaar was dat deze ooit weg kon zijn. Een droom die eens geen droom was, maar een werkelijkheid, mijn werkelijkheid. Een droom die bruut en hard op een dag plaats maakte voor een nachtmerrie, eentje die niet verjaagd kon worden door het geruststellende idee dat de dageraad snel komen zou. Geen troostende dagen meer die vertelden dat het maar een nachtmerrie was die vanzelf weg zou trekken uit mijn gedachten. Nee, vanaf toen moest ik leven met de nachtmerrie die zich elke dag liet zien, op de meest onverwachte momenten.

Toch schuilt er iets moos in deze waarheid. Een schoonheid die zijn weerga niet kent en waarvan haar impact niet te evenaren is. Deze schoonheid bestaat vooral uit herinneringen aan één van de moeilijkste momenten die een mens mee kan maken; de onverwachte dood van een naaste; mijn moeder. Herinneringen die deze gebeurtenis en de aanloop ernaartoe kleurden, vorm gaven, maar vooral mij tekenden. Sinds die dag ben ik voor altijd veranderd, ik zal nooit meer dezelfde zijn. Ik ben een herinnering rijker, vele herinneringen waarvan ik liever had gehad dat ze nog wat langer op zich lieten wachten. Nog steeds zijn er momenten waarop ik niet wil geloven dat deze herinneringen definitief zijn..alsof ik ze kan uitstellen, kan weg stoppen om te vragen op een ander moment terug te keren naar mij, naar een moment waarop ik er wel klaar voor zal zijn, dat ik ze aankan, dat het goed is dat ze dan pas komen. Dat moment is negen jaar geleden gekomen ...
Rudi
Heel diepe emoties die je beschrijft, Misja. Met ontroering gelezen. :)
07-12-2016 10:52
07-12-2016 10:52 • 1 reactie • Reageer
Misja
Dank!
07-12-2016 11:31
07-12-2016 11:31 • 1 reactie • Reageer