×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Meervoudig zijn deel 1:Het ontstaan, hoe het overlevingssysteem TOEN werkten

Meervoudig zijn deel 1:Het ontstaan, hoe het overlevingssysteem TOEN werktenM.P.S staat voor Meervoudig Persoonlijkheids Stoornis, dit is een andere benaming voor D.I.S wat staat voor Disscociatieve Identiteits Stoornis... Deze laatste word op dit moment het meeste gebruikt in de psychiatrie... Alleen past deze benaming totaal niet bij mij, omdat ik zelf, altijd heb geweten heb wie ik was ! Net als de benaming Stoornis, doen de haartjes in mijn nek recht op staan, ik noem het liever een overlevingstechniek, omdat ik zonder al de trauma's niet had overleeft... Plus een visuele uitleg, aan de hand van tekeningen...


Een korte omschrijving vooraf:

M.P.S staat voor Meervoudig Persoonlijkheids Stoornis, dit is een andere benaming voor D.I.S wat staat voor Disscociatieve Identiteits Stoornis... Deze laatste word op dit moment het meeste gebruikt in de psychiatrie... Alleen past deze benaming totaal niet bij mij, omdat ik zelf, altijd heb geweten heb wie ik was ! Net als de benaming Stoornis, doen de haartjes in mijn nek recht op staan, ik noem het liever een overlevingstechniek, omdat ik zonder al de trauma's niet had overleeft...

Het onstaan, hoe komt het zo ver dat ik (een kind) deze overlevingstechniek ontwikkeld ?!

Wanneer een kind, s'avonds met een verhaaltje, een liedje en met een kusje op het voorhoofd, naar bed word gebracht, en de zelfde persoon (in mijn geval, konden dat beide bio ouders zijn) komt later op de avond of midden in de nacht terug, om afschuwelijke dingen met het kind te doen, begrijpt hij/zij hier niets van, raakt in totale verwarring...

Alleen blijft het kind afhankelijk van deze persoon, kan in letterlijke zin geen kant op, waar door het vlucht in gedachten, naar een veilige plek... Voor mij was dat mijn oma, de speeltuin, en later werd het dan bijvoorbeeld het strand...

Het kind sluit zich op deze manier af van alles wat er gebeurd, alleen word er mede werking, en een reactie verwacht, in mijn geval op alles wat pijn ver oorzaakten, daar genoten zij het meeste van... Doordat het zo vaak voor kwam, en het alleen vluchten niet meer genoeg was, kwam een deel van mijn ziel/geest los van mij zelf, die alle afschuwelijke dingen voor mij heeft gedragen...

Ik heb het bewust over afschuwelijke dingen, omdat er bij mij niet alleen spraken was van incest en sexueel misbruik (door andere)... Maar ook van zware verwaarlozing, plus geestelijke en lichamelijke mishandeling, tot aan het diepe duister van het zo afschuwelijke ritueel misbruik..

Het visualiseren hoe de delen onstonden, om te kunnen uitleggen hoe het systeem toen werkten...

 

 

 

 

 

 

 

Het huisje, staat voor mijn ziel/geest, het rondje is het aller eerste deel dat ooit los is komen te staan, aan de andere kant door een lijntje aan mij verbonden, omdat het bij mij hoort... Alleen was ik toen nog zo klein en was alles zo heftig, dat het volgende is onstaan, het begin van overleven...

 

 

 

 

 

 

 

Het eerste deel, wat los was komen te staan, daar uit onstonden delen, die zeg maar om haar heen kwamen te staan, en zo het te dragen trauma samen deelde met elkaar... Elk deel aan het eerste deel verbonden staat voor een emoties, zo als pijn, verdriet enz.. enz...

Wanneer het eerste deel, met het groep je er om heen, vol was, niets meer dragen kon, ontstond er aan haar vast, een ander deel, net als tegelijk gebeurde bij met het groepje er om heen.. zie tekening hier onder

 

 

 

 

 

 

 

Dit proces, bleef door gaan, tot er aan het eerste deel, en haar groepje geen plaats meer was, dan werd het sterkste deel, meestal de laatste die ontstaan was, een heel nieuw deel, en begon het proces, opnieuw...

 

 

 

 

 

 

Wat betekende, dat het eerste deel, die vol was, samen met haar volle groepjes, in een soort slaap viel, verplaatst werd naar een ander stukje van het onder bewust zijn... Deze ketting van delen, bleef zich ontwikkelen, tot het trauma extreem zwaar werd, dan onstond er vanuit mijn ziel/geest, direct een heel nieuw deel, met er om heen, opnieuw een groepje...

Tegelijk met het proces wat ik hier boven heb omschreven, de delen die het trauma met elkaar voor mij droegen, bestond er nog een groep, die ik de schermers noem... Deze heb ik getekend als blaadjes, beter gezegd klimop, als versterking voor de delen die voor mij droegen, zodat er via hen, tussen de delen die de emoties droegen, en het deel waar uit zij waren ontstaan, samen werking bleef bestaan...

Maar ook hielpen de beschermers mij, dat ik kon vluchten in mijn hoofd, naar een veilige plek, droegen zij veel van de lichamelijke pijn, en onder steunde zo de delen die het trauma droegen, en niet in de laatste plaats, zorgde zij er voor, dat ik tot op een bepaalde hoogte geen weet had van het trauma, zodat ik bijvoorbeeld de volgende dag "gewoon" naar school kon...

 

 

 

 

 

 

Zo werkte mijn overlevingssysteem, tot ik op mijn 23ste, kon worden bevrijd, en liefde vol werd opgevangen door mijn nieuwe moeder, voor mij de enige, zo liefdevol had ik nooit gekend.. Hoe het verder is gegaan, en hoe mijn overlevingssysteem er nu uit ziet, komt in het volgende artikel..

Met andere woorden: Word vervolgd... .

Wanneer er iets onduidelijk is, vragen zijn welkom... Vreemde vragen bestaan niet, het word pas een probleem wanneer men zelf het antwoord invuld, terwijl de waarheid zo anders kan zijn !

Voor deel twee, kun je klikken op de volgende link: Meervoudig zijn deel 2


Karin van der Straaten
bham..recht in mijn hart ook ik heb een beschermende muur opgebouwd en had ooit  1 afsplitsing..die  in beeld kwam in t jaar 2000 Nu in traumatherapie om alle laagjes af te pellen...mooi duidelijk overzicht..in de namiddag lees k verder
09-05-2018 11:46
09-05-2018 11:46 • 1 reactie • Reageer
Ingeborgenzwerm
Wat speciaal dat je het herkend, een beschermer is er niet voor niets.. Trouwens wat betreft je voorbeeld van de ui, daar ben ik ook mee bezig, om een psychiatrisch verpleegkundige kennis te laten maken met de binnen wereld. Lastig maar ik blijf het proberen..
12-05-2018 16:00
12-05-2018 16:00 • 1 reactie • Reageer
The Original Enrique
Poeh, heftig zeg!! Wat jij hebt moeten meemaken is meer dan afschuwelijk geweest!! Hier schieten woorden tekort... 😢 Je hebt het heel goed uitgelegd dus ik kan het goed volgen en begrijpen! Dank dat je dit met ons wilt delen!
07-05-2018 23:00
07-05-2018 23:00 • Reageer
Anne
Ik vind het lastig om hierop te reageren, want wat kan ik erover zeggen? Toch is er een drang om te reageren. Moedig dat je je verhaal deelt, dat wij een stukje van je last mogen dragen. Dat je je openstelt naar ons, en ons de ruimte en de mogelijkheid geeft om te helpen waar het kan. Moedig dat je schijt hebt aan degenen die je dit hebben aangedaan, dat je je niet schaamt maar het openbaart, dat je je niet laat kisten. Ik ken je niet persoonlijk, maar verdorie wat ben ik trots. Trots dat je dit aangaat, dankjewel daarvoor. En respect! Echt diep, diep respect!
23-03-2017 07:58
23-03-2017 07:58 • 1 reactie • Reageer
Ingeborgenzwerm
Dank je voor je reactie, lees deze regelmatig nog een keer, omdat het mij steun geeft op moeilijke momenten, wanneer mensen mij niet begrijpen..
17-04-2017 17:40
17-04-2017 17:40 • 1 reactie • Reageer
Keimenna
Duidelijk uitgelegd en heel heftig
01-02-2017 14:03
01-02-2017 14:03 • Reageer
Ingrid Tips en meer
Moedig en openhartig blog.
31-01-2017 13:47
31-01-2017 13:47 • Reageer
Rudi
Klinkt heel heftig. Wat geschrokken, moedig van je om dit te vertellen. :-)
30-01-2017 15:56
30-01-2017 15:56 • Reageer
Veronique
Klopt helemaal, het brein is magisch en gevaarlijk tegelijk. Het steunt ons maar is onze grootste valkuil. Heel helder stuk voor leken om te lezen voor de kenners een stuk van herkenning
28-01-2017 08:34
28-01-2017 08:34 • Reageer
Enschedekiektmee
Heel duidelijk beschreven, dit zouden psygiaters moeten lezen, want zij schrijven veel te veel medicijnen voor, zelf heb ik een psyghose gehad door mijn drugsgebruik.Mijn geest was ook helemaal door elkaar gehusseld
26-01-2017 15:39
26-01-2017 15:39 • Reageer
Piteke van der Meulen
Wat leg je dit duidelijk en mooi uit
26-01-2017 14:46
26-01-2017 14:46 • Reageer