×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors
Schrijvershotel in Benidorm deel I1: Uitpraten, opmerking gemaakt op een "verkeert" moment.


Vanaf het begin lezen, klik op de volgende link: Schrijvershotel A

Dat heb je goed gedaan ! Anquelieck, sprak de psychiater als eerste, doe maar even niet, maar dank je wel, en Welkom terug.. Iets wat ik helemaal vergeten was te zeggen.. Antwoorden ik met een trilling in mijn stem, die niet te onder drukken was.. Volgens mij was dat geen makkelijke tijd voor jullie ? Vroeg de psychiater, mijn reactie, was alleen het knikken van Ja, terwijl ik hard op mijn onder lip beet, iets wat zij aan de andere kant van de telefoon natuurlijk helemaal niet kon zien.. Vandaar dat Vincent melde wat er gebeurde, waar ik hem super dankbaar voor was.. Maar je hebt wel gelijk, ging hij verder, dat het voor beiden meiden, als voor Menno de beschermer geen fijne periode was.. Daar kun je natuurlijk over mee praten, ik bedoel dat je ook toen een hele steun voor haar of beter gezegd hun was.. Ging de psychiater tegen Vincent verder.. Best moeilijk af en toe, omdat zij zo hun best deden om mij te ontzien, wat niet lukte, en ik totaal niet wilde.. Hoewel het soms even zoeken was, waar het overging, omdat het best een combinatie van situaties was, wat er op dat moment in het leven zich afspeelde of gaande was.. Mag ik een voorbeeld geven ? Besloot hij voor ons, nog al plotseling, maar ondanks de schrik reactie, knikten ik ook voor Ingeborg opnieuw van Ja... Wat vind jezelf het belangrijks om te melden ? Was liefdevol en bijna voorzichtig zijn volgende vraag, waar wij even over moesten nadenken...

Voelt een beetje als een sneeuwbal effect, maakte ik zelf (Ingeborg) een begin, en toch heeft het allemaal op een of andere manier met elkaar te maken.. Dubbelzijdig plakband tussen de kiezen, waar door het hele verhaal er dan juist niet uit komt, of in ieder geval niet helemaal.. Komt nog bij het rekening willen houden met, of beter gezegd het willen zorgen voor.. Waar door wij gigantisch tegen de grenzen aanliepen, wat wel en niet mogelijk is, want het ergste is wel het niet weten, plus het afwachten of wij op het juiste moment contact maakte.. Met als klap op de vuurpijl, iets horen wat een beetje vrolijk maakt, opluchting geeft, om te merken, hoe een paar zinnen later, direct weer de grond word ingeboord, die Ingeborg in dit geval dan met het verstand op vangt, antwoord geeft, waar door Anquelieck de emoties op haar neemt.. Vulde wij elkaar aan, gericht naar Vincent, die enkel af en toe ons bemoedigende toeknikte, meer was niet nodig ! Wist hij als geen ander uit ervaring...

Heeft dat niet alles te maken met de basis veiligheid, waar wij het wel eens over hebben gehad ? Verbrak de mannelijke collega van Carina de stilte die was gevallen.. Voeg daarbij de grenzen van het protocol, wat door sommige psychiaters, enorm word bewaakt, zonder mijn collega in een kwaad dag licht te stellen, vulde de psychiater hem aan.. Geloof dat ik geen voorbeeld meer hoef te geven, merkte Vincent direct op..

Ingeborg of Anquelieck ? Noemde Carina onze namen, waarom heb je dat nooit met mij besproken ? Omdat dit alles met jou te maken heeft, hoewel sommige uitspraken ook gelinkt kunnen worden aan de flash back.. Viel ik haar in de reden.. Direct kon je een spelt horen vallen, als was het een heel aantal pannen, die vielen op de tegel vloer in een keuken..

Misschien waren wij op dat moment ook wel een beetje overgevoelig melde Anquelieck nadat zij haar naam genoemd had.. Het gebeurde namelijk in het gesprek na de kennis making met meneer de psychiater, wat alles behalve voorspoedig verliep.. Probeer mij te herinneren wat je precies bedoelt ? Viel Carina haar vragende in de reden.. Het was onze Dinsdag afspraak, vlak voor je vakantie, kerst en oud-nieuw.. Heb je met Ingeborg besproken hoe de eerdere afspraak was gegaan, en legde zij uit dat wij er allen drie er behoorlijk last van hadden gehad, te weten Ingeborg, Anquelieck en Menno.. Dat je een huilbui had gehad vertelde Ingeborg, vroeg Carina om bevestiging.. Dat is inderdaad wat ik bedoel, melde ik daarom, om zonder op een reactie te wachten verder te gaan: Alleen nadat Ingeborg haar verhaal had gedaan, melde je, dat de team dag van die donderdag niet door ging, dus dacht ik, misschien kan ik dan mijn ervaringen van dat bewuste gesprek met haar delen, omdat ... Verder kwam ik alleen niet omdat je direct melde dat je die dag vrij wilde houden om met andere cliënten af te spreken omdat je de week er op met vakantie was.. Oei.. Au.. Dat moet inderdaad behoorlijk pijnlijk zijn geweest, bevestigde Joa, die nog steeds naast ons op de bank zat.. Wat was op dat moment dan je reactie ? Vulde Leon haar vragende aan. Ingeborg gaf antwoord: Dat zij dat wel begreep, en dat deden wij ook beiden met het verstand..

Hoewel je gevoel op dat moment iets heel anders vertelde, wat moet dat moeilijk voor je zijn geweest, nam de psychiater, het gesprek over.. En laat mij raden juist op dat moment was de tijd voorbij, jullie grootste vijand.. Anquelieck, als jullie wel wat meer tijd hadden gehad, in ieder geval genoeg, had je het dan wel met haar besproken op dat moment ? Stelde Vincent de vraag om even zijn hand op mijn arm te leggen, waar door ik oogcontact met hem maakte.. Dat denk ik niet, bekende ik eerlijk, om even hoorbaar te slikken.. Omdat ? Hielp hij mij om verder te gaan.. Ik dat heel egoïstisch van mijzelf zou hadden gevonden, en dat past niet bij mij, bij ons ! Je bedoelt omdat ik van uit jullie, een privé afspraak had in het ziekenhuis ? Vroeg Carina opnieuw om bevestiging..

Alleen voordat ik antwoord kon geven, maakte haar mannelijke collega een opmerking: Maar in principe, is Carina er voor jou, jullie, in een soort van functie, hulpverleenster en cliënt, zo noem je dat nu een maal.. Dat besef ik mij dan ook wel, en ben ik mij regelmatig bewust van, reageerde ik alleen hoeft dat toch niet steeds gezegd of benoemd te worden, geeft direct zo een enorme afstand, word het onveilig voor mij, voor ons en waren wij samen nooit zo ver gekomen als wij nu zijn.. Hou gewoon niet van een richtingsverkeer dan liever een contact op basis van gelijkwaardigheid.. Wat ik dan niet begrijp, melde Carina, waar je op dat moment tegen een grens aan liep, of zo gezegd het protocol enz. Direct verscheen er een mager glimlachje op mijn gezicht, toen ik terug dacht aan die dagen.. Echt niet ? Melde ik vragende, weet je hoe langzaam de uren voorbij gaan, wanneer je niet weet hoe het gegaan is bij de ander in het ziekenhuis, uitslag, en welk reis advies de arts kon geven, met de mogelijke gevolgen.. Je had het het liefst de zelfde avond gehoord ? Vroeg de psychiater zich hard op af.. Misschien wel, nu hadden wij pas de volgende dag laat in de middag contact, nadat Ingeborg met lood in haar schoenen in gesproken had..

Dan was het natuurlijk nog maar afwachten of Carina het berichtje kreeg of op tijd hoorde om terug te kunnen bellen.. Vulde een van haar vrouwelijke collega's mij aan.. Begrijp dat de uitslag en het reis advies positief waren, ging deze collega verder, voor Carina melde: Gelukkig wel, hij was de volgende dag al weer aan het werk, waar ik eerlijk gezegd niet zo blij mee was.. Even schoot ik door deze opmerking in de lach, wat aanstekelijk werkte om mij heen, wat de laatste spanning uit de lucht haalde..

Verder lezen kan via de volgende link: Schrijvershotel J1
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente posts