Nierdonor - Levens redden

Nierdonor - Levens redden


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Op 28-04-2016 ben ik nierdonor geweest. Ik was toen 21 jaar. Het was heel spannend dat zeker! Maar je hebt de mogelijkheid om het leven te redden van iemand. Ik heb mijn linker nier afgestaan aan mijn vader. Mensen vragen vaak; ''mis je hem niet?'' of ''zag je ertegenop?'' Tuurlijk zag ik ertegenop! Maar ik had gezegd van ik doe het, en ik wilde het ook echt graag doen. Ik vind het een mooie gedachte dat je met jouw nier iemand kunt redden die hem harder nodig heeft.  

Op de vraag of je iets mist; Nee, je mist hem niet. Je weet dat je er 2 hebt gehad. Maar denk jij elke dag aan dat je 2 nieren hebt? Ik deed dat niet. En met 1 nier kun je prima door het leven. Er werd mij gezegd dat ik op 70 procent nierfunctie zou komen waarschijnlijk, het blijkt beter te zijn. Net alsof ik niks heb afgestaan; 98 procent. Dat heb je ook met 2 nieren, dus nee, ik mis hem zeker niet!

Toen ik op de dag van de operatie op de voorbereidingskamer lag voordat je naar de OK gaat, was ik erg nerveus. Ik lag daar maar te wachten. en te wachten. Als je nerveus bent duurt 30 minuten wel erg lang. Ik ging een operatie van 4 uur tegemoet. Mensen denken steeds oh dat is lang.. Maar waar de nier is weggehaald moet wel goed worden afgedicht. Je hebt diverse bloedvaten, slagaders en aders lopen in het lichaam, en als je dat niet goed dicht, loopt je bloed letterlijk in je buik. Dit moet voorkomen worden uiteraard want ze zijn erg voorzichtig met de donoren. Er werd mij van tevoren ook gezegd van mocht het toch ergens mis gaan, dan sta je meteen bovenaan de lijst om in aanmerking te komen voor een donor nier! Dit gaf toch wel enigszins een rust, maar toch blijft het in je hoofd rondspoken van het zal toch niet dat.... 

Achteraf bleek ik ook niet tegen morfine te kunnen. Ik dacht van oh ik pomp lekker door, daar is hij toch voor. Nou, dat had ik beter niet kunnen doen. Ik werd me toch misselijk! Ik ben die dagen wel meteen door mijn pijngrens gegaan en heb de rest van de dagen verder doorgebracht met enkel infuus met paracetamol.  Ik had zelf een kleine complicatie want mijn wond genas niet goed zoals zou moeten. Ik kreeg daarom een gaas met honing om de huidherstel te stimuleren. Na 6 weken was eindelijk ook die wond dicht!

Maar als ik terug kijk op deze ervaring, kan ik zeggen dat ik trots ben dat ik dit heb gedaan. Ik ben niet bang dat er iets gebeurt, want wordt jaarlijks onder controle gehouden. En je kunt eeuwig bang zijn, maar daar help ik mijzelf niet mee en mijn omgeving ook niet. Je wordt van tevoren gescreend, ondergaat psychologische gesprekken, ziet diverse artsen, verpleegkundigen en ik ken nu heel wat poliklinieken in het ziekenhuis. Ik moet wel eerlijk zeggen dat wanneer ik een keer last heb van mijn onderrug in de flank, of een keer een bal of trap in de zij krijg bij het zwemmen, ik toch wel schrik. Maar de gedachte dat ik dan bovenaan de lijst kom stelt mij gerust! 

Mocht jij een familielid, vriend of kennis hebben en je twijfelt? Praat er goed over met anderen, bekijk ervaringsverhalen en volg je instinct. ik ben blij dat ik de juiste keuze heb gemaakt, want ik heb nu mijn vader nog en mensen beschouwen me gek genoeg als een soort held. Ik zie dat niet zo, ik vond het de normaalste zaak van de wereld mijn besluit maar voor anderen is dit anders. En dat vind ik zo mooi om te horen!

En het gaat nu goed met mijn vader. Hij hoeft niet meer te dialyseren. die tijd is gelukkig voorbij!


Word lid en beloon de maker en jezelf!Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.8 / 5 (12 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Geweldig dat je dit voor je vader kon doen!
| 04:45 |
:)
| 11:05 |
Al die lieve reacties doen mij echt goed! Heel erg lief

xx
| 17:58 |
Ik vind je een topper, wat fijn dat je jouw vader hier zo goed mee kon helpen.
| 17:52 |
Dankuwel!
| 17:58 |
Leuk hoor deze bloh
| 16:21 |
Bedankt!!
| 16:51 |
Wauw!! Respect hoor!! Kanjer ben je. En wat een mooie binnenkomer-post!!
| 12:58 |
Dankjewel :)
| 13:20 |
Fijne blog om te lezen. Goed om te lezen dat als je als donor later nier problemen krijgt je bovenaan de donorlijdt komt te staan.
| 10:39 |
jazeker daardoor dacht ik van oké ik durf het !
| 12:36 |
Super knap! Ik zelf zou het zeker ook doen als ik iemand er mee redt. Bedankt voor het delen van je ervaring!
| 10:25 |
:) top!!
| 12:35 |
Zo mooi dat je dat deed ook ik kan dat niet want mijn nieren werken samen nog ongeveer 20 procent
| 10:11 |
Oh dat is niet veel! hoop dat u zich nog goed voelt
| 12:35 |
O ja joor ik hoef nog niet aan de dialise dat begint bij 15 %
| 15:16 |
gelukkig maar! Hoop dat u het nog een tijd redt!
| 15:29 |
In 5 jaar 3 procent verminderd ongeveer
| 15:36 |
Mooi en nobel; maar wat als jouw ene nier slecht gaat werken? Ik denk altijd dat ik mijn niet “zonder nadenken” zou afstaan, maar die gedachte houdt mij ook bezig. Hoe ervaar jij dat?
| 02:41 |
Als ie plots niet goed meer werkt kom je omdat je donor bent bovenaan op de lijst. Het spookt door je hoofd maar ik laat mij niet bangmaken hierdoor :)
| 03:09 |
Heel mooi dat je dat hebt gedaan voor je vader. En mooi dat je dat wilde delen door erover te bloggen. TOP
| 02:07 |
dankuwel! :)
| 02:25 |
Mooi om je verhaal zo te delen voor anderen.
| 01:23 |
Dankjewel!! :)
| 01:26 |
Knap dat je dat gedaan hebt.
| 00:57 |
Dankjewel!! Ik vind het ook fijn dat ik dat kon doen :)
| 01:08 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen