×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Wat is Sjögren?

Wat is Sjögren?


Nadat ik in december 2014 te horen kreeg dat ik Sjögren had werd het een zoektocht wat dit nou voor mij betekend aangezien er veel op de reumasite staat waar ik geen last van heb en dingen die er niet op staan waar ik wel last van heb .

In het kort wat sjögren is : het is een auto-immuunziekte wat dus inhoud dat het chronisch is .

Sjögren zorgt voor ontstoken speeksel&traan klieren (droge ogen & droge mond) ook hoort bij sjögren vermoeidheidsklachten , gewrichtsklachten en ontstekingen van alle klieren .

Van sjögren heb je een primaire en secundiare vorm , bij de primaire vorm heb je geen andere vormen van reuma ,secundaire vorm heb je wel een andere vorm van reuma zoals RA of SLE

Zoals ik net als vertelde zijn bij de meeste mensen met sjögren de speeksel en traanklieren ontstoken deze klachten heb ik niet , andere klieren ontsteken wel veel bij mij , ook heb ik veel last van mijn spieren en gewrichten .

Door de ontstekingen van de klieren werken ze minder goed , waardoor je de droge klachten krijgt , bij mij maken me klieren wel vocht aan maar van mindere kwaliteit , dit kan gevolgen hebben voor je tanden en je ogen .

Bij sjögren kunnen andere weefsels of organen ontstoken raken zoals huid , longen , nieren. De ontstekingen kunnen variëren van licht tot ernstig , mensen met de primaire vorm van sjögren hebben een verhoogd risico op de ontwikkeling van een specifieke vorm van Non-Hodgkin-lymfoom in de grote speekselklier.

De oorzaak van Sjögren is nog niet bekend , er is al wel veel onderzoek gedaan maar er is niet met zekerheid te zeggen wat de oorzaak is , waarschijnlijk speelt erfelijkheid een beperkte rol er word gedacht aan een virus die het veroorzaakt .

De diagnose word vast gesteld via een bloedonderzoek dan word er gekeken naar de antistoffen anti-SSA en anti-SSB, ANA en reumafactor . Bij mij werden anti-SSA & anti-SSB en reumafactor gevonden .

Ook een oogarts kan verschillende testen doen , zoals een dun streepje papier aan je ooglid hangen om te kijken of je genoeg vocht aanmaakt ( ik maak genoeg vocht aan ) ook kunnen ze met een kleurstof kijken of er beschadigingen in je oog zitten door te weinig vocht , de oogarts kan daarmee bepalen of het bij sjögren hoort .

Vaak is de tandarts de 1e die merkt dat er iets niet goed is , door te weinig speeksel maak je meer kans op tandbederf en schimmelinfecties , er zijn testen die de samenstelling van het speeksel kunnen bepalen het belangrijkste onderzoek is een lip biopt dan worden er 4 tot 6 speekselklierdeeltjes ter grote van een speldenknop (bij mij niet uitgevoerd)

Mochten jullie vragen hebben stel ze maar <3

Groetjes Serena!
Mylifewith
Dankjullie wel allemaal ! Ik ben hier net nieuw dus ben nog even aan het kijken hoe ik het allemaal ga doen . Ook het reageren en andere mensen volgen ect is nog nieuw ! Dus mochten jullie nog niets gehoord hebben ligt het daaraan haha ! Als jullie tips hebben voor me hoor ik het graag ! Groetjes!
09-06-2017 15:59
09-06-2017 15:59 • Reageer
_PetitCorbeau_
Je hebt het heel duidelijk uitgelegd
09-06-2017 14:57
09-06-2017 14:57 • Reageer
Di_Va
Mooi en duidelijk geschreven! Heel veel sterkte
09-06-2017 06:20
09-06-2017 06:20 • Reageer
MaudB
Interessant om te lezen!
08-06-2017 23:14
08-06-2017 23:14 • Reageer