Wat is pyrografie?


Sinds kort heb ik een nieuwe hobby ontdekt, pyrografie. Ik kwam laatst zoals ik wel vaker doe in een hobbywinkeltje. Rondkijkend probeerde ik te kijken of ze nog iets nieuws hadden, daar zag een soldeerbout liggen. Toch nieuwsgierig wat je er allemaal mee kan was ik gaan kijken, het is een hout brander, nog leuker dan een soldeerbout. 

Naast de houtbrander lag een plankje voor nog geen euro die ook gelijk meegenomen voor nog geen 20 euro was ik klaar om te beginnen. 

Wat is een houtbrander?

Een houtbrander is een soort van soldeerbout maar, hier zitten verschillende opzetstukjes bij, deze kun je alleen vervangen wanneer de brander is afgekoeld of wanneer je een tang bij de hand hebt. Je hebt een opzet stukje voor de volgende dingen: 

- Dunne lijntjes

 - Dikke lijnen en bochten

- Punten zetten

- Schaduw creëren

- De punt van een soldeerbout

Het is een beetje uitvogelen wanneer je welke gebruikt, er staan heel veel handige filmpjes op Youtube. 

Je hebt verschillende houtbranders, sommigen (vaak de duurdere) kun je van hitte verstellen om zo verschillende kleuren te krijgen. 

Maar ik kan niet tekenen... 

Als je niet kan tekenen is het niet erg, ik hoor je nu wel denken maar, die afbeelding moet toch op het hout komen? 
Als je een afbeelding van internet hebt, dan print je deze uit op het formaat papier wat je nodig hebt. Je hebt verder ook carbon papier nodig (dit koop je in de boekhandel voor 5 euro of op aliexpress voor veel minder). Je legt het carbon papier op het hout met de goede kant naar beneden en legt de tekening er op, nu kan je deze gaan overtrekken en komt de tekening op het hout te staan. 

Wat heb ik nodig?

Om dit te doen heb je een paar dingen nodig: 

- Hout of een plank (onbehandeld hout) 

- Een houtbrander

- Een mondkapje (er komt rook vrij) 

- Bril (er komt rook vrij) 

- Carbon papier (optioneel) 

- Tekening (optioneel) 

Welk hout kan ik wel of niet gebruiken? 

Je kan niet alle houtsoorten gebruiken om op te branden. Hout wat gemaakt is van Bamboe NIET gebruiken, dit hout spettert heel erg en je krijgt hier snel brandwonden door. Bij MDF hout zeggen sommigen niet gebruiken omdat het schijnt dat er giftige stoffen vrij komen, een ander zegt dat het wel meevalt want het is gewoon hout. Ik weet het niet zo goed. Ik ben nu bezig op populieren triplex, dit is glad hout. Alle houtsoorten moeten eerst goed glad geschuurd worden voor het makkelijk brand, als je dit niet doet blijf je achter de jaarringen haken met de brander. 

Toch nog vragen???

Heb je toch nog vragen? vraag ze gerust, ben ik iets vergeten? vertel het me en ik vul het bij. 

-XxX-

Word lid en beloon de maker en jezelf!