×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Hoe zorg je voor een balans in het online en offline leven?

Hoe zorg je voor een balans in het online en offline leven?


De afgelopen jaren is de technologie steeds verder en sneller gegaan. We zijn onze oude Nokia's allang vergeten, we hebben nu de nieuwste Samgsung of Iphone. We hebben een tablet, een laptop, waarmee we appen, skypen, facebooken, snapchatten. We zijn altijd bereikbaar. Maar wíl je altijd bereikbaar zijn en altijd in de 'online wereld' leven? Ik niet. Daarom probeer ik een balans te zoeken in het online en offline leven.

Hoe maak ik deze balans?

Er zijn zo veel manieren waarop je een balans kunt zoeken in het online en offline leven. De laatste tijd schieten de boeken hierover als wortels uit de grond. In deze blog ga ik niet beschrijven hoe jíj deze balans kan zoeken, want bij iedereen werkt iets anders beter. Wel vertel ik je wat ík doe om deze balans te zoeken.

Op je werk

Op mijn huidige werk heb ik mijn mobiel altijd nodig, omdat er geen werktelefoon beschikbaar is, maar ik wel bereikbaar moet zijn omdat ik regelmatig gebeld kan worden. Dit vind ik ongelofelijk irritant en heeft verre van mijn voorkeur. Want hierdoor ben ik sneller geneigd om te kijken gedurende de dag appjes te sturen. Liever heb ik een werktelefoon, portofoon, pieper, wat dan ook, maar liever niet mijn eigen telefoon. Daarnaast is het, als we verschillende nieuwsartikels moeten geloven, niet goed voor onze gezondheid om onze telefoon zo veel tegen ons lichaam te dragen. Bij mijn vorige werk was dit veel fijner, we hadden portofoons, dus mijn eigen telefoon was niet nodig. Die lag dan ook standaard op stil, in mijn tas.

Thuis

Vanaf het moment dat ik de deur uit loop op mijn werk, zet ik mijn telefoon op stil. Geen geluid, geen trilstand, niks. Dit doe ik al een paar jaar, en ik vind het persoonlijk heerlijk. Zo ben ik minder gefocust op mijn telefoon en of deze een geluidje geeft om aan te geven dat ik een bericht heb.

Wanneer ik thuis kom heb ik een vaste plek voor mijn telefoon; bovenop de computerkast. Waarom daar? Geen idee, dat is gewoon zo gekomen. Maar het werkt heerlijk. Natuurlijk check ik mijn telefoon geregeld en wanneer ik met iemand actief aan het appen ben, heb ik mijn telefoon ook bij de hand. Maar ik vind het persoonlijk ook super fijn om er even niét mee bezig te zijn.

Sinds ongeveer een half jaar heb ik ook een nieuwe wekker gekocht. Een digitaal klokje, waardoor ik de wekker op mijn telefoon niet meer hoef te gebruiken. Mijn vast ritueel is dan ook: Wanneer ik ga slapen, zet ik mijn telefoon uit, en blijft die beneden liggen op de computerkast. Moet ik de dag erna werken? Dan zet ik mijn telefoon natuurlijk direct aan, want deze heb ik nodig. Heb ik een dag vrij? Laat ik mijn telefoon nog even uit staan wanneer ik op ben gestaan. Het fysiek uit laten staan van mijn telefoon, geeft me zo'n goed gevoel. Want wie heeft me nu eigenlijk echt nodig? Mijn ouders? Ik woon nog thuis, dus ze zijn óf thuis, óf werken, dan zijn ze bezig. Mijn werk? Nee, ik heb vrij, ik ben pas weer bereikbaar als ik op mijn werk ben - tenzij er dringende zaken zijn natuurlijk. Mijn vrienden? Die kunnen ook een of twee uurtjes wachten.

Apps

Wil je je telefoon aan laten staan, maar toch wat minder er op kijken? Dat kan! Er zijn natuurlijk een hele hoop apps die zich hier op spitsen. Zelf heb ik een tijd de Forest app gebruikt. Met deze app kun je instellen hoelang je offline wilt zijn. In die tijd laat de app een boompje groeien, bij een langere tijd, een ander boompje natuurlijk. Zo kun je een heel (digitaal) bos laten groeien!

Persoonlijk vond ik dit een leuke en fijne app, want als je iets anders op je telefoon wilt aanklikken, moet je de Forest app sluiten en krijg je geen boompje.

En je laptop dan?

Die vind ik persoonlijk wat lastiger. Want je doet zoveel met internet. Je huiswerk, je (werk)mail lezen, facebooken, maar ook informatie opzoeken of Netflix kijken. Soms geef ik mezelf de ruimte om hier wat meer mee bezig te zijn, zoals vandaag, aangezien ik wat blogs heb geplaatst. Terwijl ik andere dagen bewust mijn laptop even weg leg. Dan haal ik mijn ontspanning uit tv kijken (ookal is dat ook een elektrisch apparaat), lees een boek of tijdschrift, of ga een rondje wandelen.

Dat zijn zo'n beetje de dingen die ik doe om voor mezelf een balans in het online en offline leven proberen te maken. Ik hoor graag van jullie of jullie hier iets aan hebben gehad :) Of wanneer jullie zelf nog tips of manieren hebben, zijn die natuurlijk ook welkom!
Vinception
Knap hoe je met je telefoon omgaat. Bij mij zit ie aan mijn hand vergroeid. Maar ik wil daar wel wat aan veranderen als ik straks op mezelf woon, en dat is over 3 weken.  De app StayFocused werkt ook heel goed. Die houdt een soort balkje bij naast of in je scherm met hoeveel minuten je nog op een bepaalde app mag zitten van een bepaalde limiet. Zit je op die limiet? Dan blokkeert die app voor die dag (of tot bijv. de ochtend erna 8.00 heb ik 'm ingesteld. Als het 00.00 is dan zit ik na middernacht alsnog te appen, facebooken, whatever) Ik heb dat op een half uurtje per app staan, maar damn, dan ga je toch ineens een stuk kostbaarder met je tijd om dan dat je de hele dag onbeperkt zit te scrollen!
14-07-2018 22:25
14-07-2018 22:25 • Reageer
Ingrid Tips en meer
Heel leuk blog. Ik heb een prepaidtoestel en gebruik alleen wifi om te internetten er op.
12-02-2018 15:11
12-02-2018 15:11 • Reageer
Vinception
Ik heb twee weken terug een week lang afstand genomen van mijn telefoon. Ik ging naar Frankrijk en heb m'n telefoon thuis gelaten. Oh wat was het heerlijk! Ik miste 'm af en toe wel, maar dat was verwaarloosbaar. Kwam ik thuis. 7848 gemiste appjes in 56 chats. Ja doei. En sindsdien zit ik weer dag en nacht aan m'n telefoon gekluisterd.
23-06-2017 18:48
23-06-2017 18:48 • 1 reactie • Reageer
Nagaa
Ja ik had al in een blog van je gezien dat je je telefoon thuis had gelaten. Vind ik best knap eigenlijk! Want zoals je hebt kunnen lezen, doe ik wel vanalles om mijn telefoon wat minder te gebruiken. Maar op vakantie neem ik hem dan toch wel mee :') Maar knap hoor dat je dat kan! Pff en inderdaad, zoveel apps ga je echt niet teruglezen. Veel te veel haha.
30-06-2017 23:06
30-06-2017 23:06 • 1 reactie • Reageer
Corry
Super dat je af en toe echt helemaal Offline bent. Ik heb een Internationaal bedrijf en werk veel online. Doordat ik ook vaak vanuit huis werk, let ik er op dat ik niet de hele dag achter mijn pc zit. Mijn kantoor is digitaal.... ik overzie de omzetten via mijn online backoffice. Dagelijks 24/7 ben ik met mijn bedrijf bezig. Dit houdt in dat als ik op een terrasje zit, natuurlijk heerlijk ontspan. Mijn mobiel komt de slaapkamer niet in. Vanwege de straling...... Ik sport elke woensdagavond en neem mijn mobiel niet eens mee :-) Dagelijks fiets of wandel ik een stukje. Neem mijn mobiel dan wel mee, alleen voor nood. Kijk er normaal nooit op als ik onderweg ben, zeker niet met autorijden. "s Avonds ben ik wel elke dag online met mijn pc. Ben 2 á 3 keer nog aan het skypen met collega's b.v. Dit voelt niet als werk! Misschien omdat ik werk voor mijzelf en niet voor iemand anders..... Ik vind het niet leuk als anderen zo vaak met hun telefoon bezig zijn in restaurants bv. Natuurlijk mag je even kijken hoe het gaat met het thuisfront... er zijn momenten dat ik mijn mobiel en pc een dagdeel uit heb en met andere dingen bezig ben, zoals vandaag... de buxes in de tuin snoeien, 20 km fietsen en heerlijk buiten in de tuin eten. Dit was mijn verhaal, fijne avond nog, Djoy
04-06-2017 20:22
04-06-2017 20:22 • 1 reactie • Reageer
Nagaa
Dankjewel voor je reactie Djoy :) Fijn om te horen dat jij ook vaak offline bent! Goed, natuurlijk is het anders als je een eigen bedrijf hebt, waardoor je veel online moet zijn. Dan moet het voor je werk. Het kan dan al snel een gewoonte worden om ook buiten de noodzakelijke momenten, constant met je telefoon in de weer te zijn. Leuk om te horen dat jij dat niet doet! Dat je inderdaad lekker gaat wandelen, fietsen, of sporten, zonder je telefoon mee te nemen (of alleen voor de nood).
07-06-2017 21:27
07-06-2017 21:27 • Reageer
Bonjour
Wat knap van jou!! Ik vind het thuis niet zo'n probleem en op school is het ook wel fijn om tijdens een saai college even wat afleiding te kunnen zoeken op je telefoon. Maar wanneer ik met mijn vrienden ben, is mijn telefoon er niet. Ik wil gezellig doen, kletsen en alleen met die perso(o)n(en) bezig zijn. Ik vind het dan ook wel lastig als de rest van de groep wel graag zijn/haar telefoon erbij heeft, of er zelfs mee bezig is. Die app lijkt me heel tof!
01-06-2017 08:47
01-06-2017 08:47 • 1 reactie • Reageer
Nagaa
Dankjewel:) Wat jij doet vind ik ook goed hoor! Het kan soms inderdaad fijn zijn om even afleiding te zoeken. Maar als je bijvoorbeeld met vrienden bent, vind ik persoonlijk ook dat je je dan ook helemaal moet kunnen focussen daarop. Dan zit mijn telefoon ook in mijn tas. Die app is inderdaad leuk hoor :)
01-06-2017 22:41
01-06-2017 22:41 • Reageer