Warm en zacht voor de dood


Denk je daar wel eens over na, de dood. Dat is het enige weten wat we hebben. Dat we dood gaan, allemaal.

Zelf heb ik een paar keer van dichtbij meegemaakt dat er iemand is overleden. Ik denk dan vooral aan mijn opa, oma's en mijn vader. Zo dichtbij is het aangrijpendst. Alle begrafenissen en crematies lagen mijn dierbaren in een kist. Dat is toch wel het normaalst, vind iedereen. Als ik zeg dat ik als ik dood ga in een eigen geviltte wade wil, kijkt men daar soms raar van op. Maar dat is het onbekende. Ik hou van zacht en van warmte, dus is het voor mij logisch dat ik in een lekkere warme , mooie en zachte wollen wade kom te liggen. En zo heb ik het één en ander laten noteren bij een uitvaartverzorgster. Doordat ik voor haar verschillende werkstukken heb gemaakt en wij een klik hebben, zijn wij vriendinnen geworden.  Voor haar heb ik nu mijn eerste kistkleed gemaakt, wat net zo groot is als een wade, dus voor mij een goede oefening. Want hoe maak je nou zoiets groots in een te klein atelier, die trouwens groot genoeg is, maar waar je gewoon ruimte mist om het helemaal uit te leggen.

Een kistkleed maken, hoe doe je dat??

Bekijk het filmpje en zie hoe groot het werkelijk is om te beginnen. bijna 4 bij 3 meter. En het krimpt zo'n 30%. En een emmertjes met water en zeep gaan erin, alles wordt opgenomen, je zou denken wat een waterballet wordt dat. Maar dat viel mee. Eerst heb ik er wel lang over gedaan om te bedenken hoe ik het ging aanpakken. en tja dan is het wel lastig voor de tegenpartij, dat je nog niet bent begonnen. Want tja, dat weet iedereen, wachten duurt lang.Maar dat is niet anders, er gaat veel materiaal in, en je wilt dat het goed gaat. En het ging goed, na wat brainstormsessies. En als je eenmaal in de flow zit, heerlijk. Toen ze kwam kijken, schoot ze vol. Er stroomden traantjes van blijdschap over haar wangen. En ik zei ,"een groter compliment kun je me niet geven".

En wat volgt is heel hard werken

Ook bij dit filmpje zeg ik, kijk even.

Hard werken is het gevolg van zo'n immens kleed. En een spierpijn, echt niet normaal. Een paar dagen en dan went je lichaam eraan. Mijn eigen workout in het atelier. Ze heeft me nog een avond geholpen, en ik zei, neem maar een paracetamolletje voor het slapen gaan. Ze heeft het geweten en kon niet op of om. Wat heb ik veel gerold, maar dat hoort erbij, anders wordt het nooit een kleed. Later heb ik er nog op gelopen , gestampt haha en in een teil erop gedanst. Ik was zeer tevreden met het resultaat. gespoeld en gecentrifugeerd in de machine, lekker drogen in het zonnetje, en helemaal happy. Mijn eerste kistkleed voor mijn dinntje, en jahoor vanaf 6 mei a.s 2017 te bewonderen in haar pop up afscheidshuis in Harderwijk aan de Smeepoortstraat. Dus ik zeg, ga allemaal kijken bewonderen en praten over de mogelijkheden die een overlijden met zich mee brengt. Laat je adviseren door deze geweldig lieve vrouw met passie en hart voor haar bedrijf "Via Humana". Schroom niet en ga een kijkje nemen.

Nandy je bent een kanjer, ik wens je heel veel succes toe. Liefs mij.