×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
De kracht van

De kracht van


Naam:      Karin van Wees 
Geboren:  14 mei 1972
Woont in: Breda
Werkt bij: Kober kinderopvang

Warm nestje
Karin groeit op in een traditioneel gezin met een vader, moeder en 3 jaar jonger broertje. Haar moeder is huisvrouw, haar vader timmerman. Op zondag gingen ze op visite bij opa en oma. Ze genoten van vakanties met het hele gezin. “Ik heb een warm nestje, mijn ouders staan altijd voor me klaar.” Karin was een stil, lief en teruggetrokken meisje op school maar kon thuis behoorlijk uit de band springen. “Ik heb mijn scholen goed doorlopen maar sociaal was ik niet sterk. Ik vind het vreselijk op de voorgrond te treden. Ben eerder een stille genieter.” Vanuit huis is ze meteen gaan samenwonen. “Dat zal ik niemand nu nog aanraden.”

Alleen staan
“Op een gegeven moment werd ik vaak heel licht in mijn hoofd en begon ik weg te vallen. Toen dit zelfs in de auto gebeurde ben ik naar de dokter gegaan. Hij concludeerde een burnout en wees me op mijn relatieproblemen. Ik was veel te lang doorgegaan en heb niet gezien hoever we al uit elkaar waren gegroeid. We gingen samen in therapie.”

“Ik moest leren mijn mond te houden. Ik vul graag voor anderen in en dat mocht niet meer. Er vielen heel veel lange ongemakkelijke stiltes. Dat was de rode draad. Het totale gebrek aan communicatie tussen ons. We waren 24 jaar samen en hebben twee mooie jongens maar een scheiding was onafwendbaar. Ik vond het vreselijk en was heel bang om alleen te wonen.

Spiegel
“Door de scheiding ben ik met hulpverlening in aanraking gekomen. Een psych is toch voor gekken?? Absoluut niet!! Je bent gek als je niet om hulp vraagt wanneer je het nodig hebt.”

Mijn therapeute zei: “Jij zorgt voor iedereen maar niet voor jezelf. Waarom niet?” Dat was confronterend. Ze heeft me een spiegel voorgehouden en me handvatten gegeven waarmee ik verder kon komen.

Het is pittig er alleen voor te staan en twee jongens op te voeden. Kracht kan gebundeld zijn. Samen sterk zijn. Soms heb je de kracht van anderen nodig om iets te bereiken.”

“Ik moet doorgaan met mijn leven op een andere manier. Een manier waarbij ik mezelf prettig voel. Daar moet ik veel voor doen. Ik vind het nog altijd vreselijk voor de kinderen. Ik heb een behoorlijk schuldgevoel. Zie ze al helemaal ontsporen, slechte schoolprestaties leveren en het verkeerde pad op gaan. Allerlei heftige doemscenario’s passeren de revue. Een behoorlijke angst voor wat er allemaal zou kunnen gebeuren nu hun veilige gezin uit elkaar is gevallen. De jongens doen het gelukkig goed. We hebben het allemaal goed kunnen regelen. Daar heb ik hard voor gestreden. Ik wilde dat de jongens er zo min mogelijk last van zouden hebben. Mijn ex heeft goed meegewerkt, we hebben geen vechtscheiding gehad. Daar ben ik nog altijd dankbaar voor.”

Naar mezelf luisteren
Als ik het te druk heb ga ik makkelijk over mijn grens. Als ik onrustig ben dan heb ik geen controle. Daar ben ik me inmiddels heel bewust van. Ik zal nu niet meer zomaar doordenderen. Ik heb geleerd dingen af te zeggen, rust te nemen en goed naar mezelf te luisteren.

Soms bel ik een vriendin en gaan we naar de stad of een film. Soms vind ik het ook heerlijk om alleen te zijn en een boek te lezen, doelloos te zappen of van muziek te genieten.

Gezonde keuzes maken
“Ik ben altijd mollig geweest en mijn gevecht met de kilo’s speelt altijd. Ik ben niet sportief en krijg ze er maar moeilijk af. Ik hoef niet superslank te zijn maar wil wel graag een gezond gewicht bereiken. Daarom ben ik onder begeleiding van de Weight Watchers  gezonder gaan eten en meer gaan bewegen. Ik zou voor een maagoperatie kunnen kiezen maar dat vind ik geen optie. Dan val ik zo snel af en zit ik met al die losse huid. Ik heb liever een strak velletje. Ik wil het zelf doen, langzaamaan. Ik ben op de goede weg en maak gezonde keuzes. In augustus heb ik mijn therapie beëindigd en sta sterker in mijn schoenen. Nu kan ik ook mijn gewicht beter beheersen. Eigenlijk zou iedereen jaarlijks een rondje therapie moeten doen. Een APK voor je lijf en geest! “

Investeren in vriendschap
Ik heb geïnvesteerd in uitbreiding van mijn vrienden- en kennissenkring. Energie moet je zeker in je vrienden steken en niet alleen in je partner. Dat heb ik uit deze periode geleerd. Momenteel heb ik geen relatie. Ik zit niet op Tinder of elk ander single podium. Knap zo af op die rare kwiebussen daar. Ik stap ook niet zomaar op iemand af in de kroeg of op een borrel. Ben nog altijd verlegen. Ik hink op twee gedachten. Soms denk ik: “Oh nee, weer zo’n vent met een k.. ex en moeilijke kinderen.” Dan denk ik weer: “Toch fijn als er iemand is.”

Gegroeid
Er zijn heus moeilijke momenten maar we hebben het gezellig met ons drietjes. Ik ben gegroeid. Een aantal jaren geleden had ik dit gevoel echt niet. Ik heb heel hard gewerkt aan mezelf. Door therapie en door eerlijke gesprekken met vriendinnen. Mensen om me heen zien hoe ik me overal met de nodige humor doorheen weet te worstelen. Ik krijg complimenten van mensen in gelijke situaties. Een scheiding is een rouwproces dat behoorlijk doorwerkt in mijn totale leven. Dit is niet drie maanden tijd geven en dan klaar.

 Inmiddels vind ik mezelf wel een sterk wijf! Een wijf met ballen! Ik sta mijn mannetje en vind dat ik het goed doe met mijn jongens. In mijn werk ben ik heel tevreden met wat ik nu heb. De functie van ‘spin in het web’ zijn ligt me goed. Ik doe het inmiddels 10 jaar en vind het nog steeds heel leuk. De omgeving waarin ik werk is altijd vrolijk en gezellig.

Mijn leven is weer fijn en ik ben gewoon een lekkere slagroomtaart. Als die kers komt is hij welkom. Zo heb ik het echter ook heel goed. 
Soberana
Sorry, maar ik begrijp er niets van: ben jij nu Karin of Nathalie of allebei?
20-12-2016 17:03
20-12-2016 17:03 • 1 reactie • Reageer
NathalieSchalke
Ik ben Nathalie. Ik interview dames voor de Kracht van. Een rubriek in de uitgaven van Uitgeverij de Jong. Dit is haar interview, door mij geschreven
20-12-2016 19:23
20-12-2016 19:23 • Reageer
Annet de JoJo
Veel herkenning in je verhaal. Mijn beste keuze ooit was de scheiding hoe moeilijk het besluit ook was. Het leven blijft knokken voor jezelf maar ik hoef dat inmiddels gelukkig niet meer alleen te doen. Weight watchers hoort ook bij mijn leven, al rommel ik momenteel maar wat aan in het nieuwe jaar pak ik de draad weer vol goede moed op. wellicht kunnen we elkaar wel motiveren
20-12-2016 13:39
20-12-2016 13:39 • 1 reactie • Reageer
NathalieSchalke
Elkaar motiveren, stimuleren en inspireren is altijd een goed idee.
20-12-2016 19:24
20-12-2016 19:24 • Reageer
johan_jongedijk
Mooi ge en omschreven. Welkom op yoors
20-12-2016 13:22
20-12-2016 13:22 • 1 reactie • Reageer
NathalieSchalke
Dank je wel
20-12-2016 19:24
20-12-2016 19:24 • Reageer