×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
De afwezigheid van geluid

De afwezigheid van geluid


De Nederlandse taal kent een groot aantal spreekwoorden, uitdrukkingen en gezegdes. Een spreekwoord is een korte, krachtige uitspraak die een waarheid of wijsheid bevat.

Iedereen kent wel het spreekwoord: “Zo stil als het muis” oftewel muisstil. Helaas kan ik daar geen waarheid in vinden. Ik nodig u uit om een keer naast mij in bed te slapen. Dat zal een flinke opgave worden. Het maakt niet uit hoe laat ik het bed in duik. Zodra ik lig, komen ze tevoorschijn. Hoorbaar bedoel ik dan, niet zichtbaar. Al kan ik mij er aardig wat bij voorstellen.
Onder de pannen, tussen de muren, ze weten er wel de weg… zachtjes oorverdovend gaan de muizenvoetjes, trippel trappel trippel trap. Smekkend en smakkend, krassend en krakend laten ze bijzonder welluidend weten dat ze er zijn. Laat de onrustige slaper nog maar even wakker blijven, met kleine oogjes in het duister staren, biddend voor een vredige nachtrust. Ze lijken er speciaal de wekker voor gezet te hebben. Hij komt, hij komt…

Wanneer we naar stilte verlangen, blijkt er vaak opvallend veel geluid te zijn en aan geluid hebben we tegenwoordig geen gebrek. Wanneer is het echt stil? Weet u het?

Geluid is altijd en overal om ons heen.
Men spreekt van lichtvervuiling - de verhoogde helderheid van de nachtelijke omgeving door overmatig gebruik van kunstlicht, maar geluidsvervuiling vind ik een goede tweede.
Woon je niet in de buurt van een luchthaven, dan toch langs een spoorlijn en hoeveel (drukke) wegen zijn er niet in ons land?
Zelfs al woon je in een piepklein dorpje op het platteland in de ‘middle of nowhere’, dan zijn er altijd nog de geluiden van vogels, de wind die om je huis waait, een druppelende kraan, een piepende deur.

Hoe ervaren wij de afwezigheid van geluid? Voelt het natuurlijk en rustgevend of beklemmend of zelfs bedreigend.

Het lijkt soms wel of we voor de stilte wegvluchten. Ik luister graag naar muziek, maar je kan ook overdrijven. Een van de eerste dingen die mij tijdens een wandeling opvallen, zijn de vele oordopjes die de mens van de wereld afsluiten. Waar is de aandacht voor wat er om ons leeft?

Volgens het Guinness Book of Records is de ‘dode kamer’ in Minnesota de stilste plek op aarde.
Een dode kamer heeft wanden, vloer en plafond die geluid maximaal absorberen en dus geen enkel geluid reflecteren. De dode kamer is voorzien van absorberend materiaal in de vorm van punten gevuld met schuim. De kamer absorbeert alle geluidsfrequenties, zodat in de kamer alleen de lopende golven vanaf een eventuele geluidsbron kunnen blijven bestaan.

Maar echt stil is het er niet. Als de omgeving geen hoorbare signalen meer geeft en jezelf ook stil blijft, dan staan je oren pas echt op scherp. Dan hoor je je hartslag, het gegorgel van je ingewanden, het bloed door je aderen stromen en de lucht in je oren suizen. Voor menigeen het signaal om de dode kamer te ontvluchten.

Geen mens houdt het lang vol in de zogeheten 'dode kamer' van de universiteit van Minnesota, het record staat op drie kwartier.

Ik ben benieuwd hoe ik het zou doen in zo’n dode kamer. Ik hoef er echter niet te slapen.
Mijn paradijs vind ik in een muisloosstille kamer.

Danielle Geelen
Cool lijkt me wel een uitdaging in die kamer :) wij hadden ook muizen ze waren in de piano geweest want de pianostemmer vond keuteltjes, was dan wel weer cool om die piano helemaal uitelkaar te zien alle toetsen los op de grond haha
07-05-2017 14:28
07-05-2017 14:28 • Reageer
Hans van Gemert
Ja, die kriebelende, krabbelende muizengeluidjes - die ken ik :-)
14-04-2017 13:51
14-04-2017 13:51 • 1 reactie • Reageer
Naturefreak
Gevoelige oren reageren daar op :)
14-04-2017 14:33
14-04-2017 14:33 • Reageer
Marion's World
Ik hoop dat het niet waar is van die muizen en dat het gewoon leuk was om op te schrijven ;-) als leuke anekdote om je verhaal te beginnen. De dode kamer...... Heel apart.ik ben eens gaan googlen en kom er ook een leuk artikel over tegen. TNO Delft heeft ook zo'n kamer.....
14-04-2017 00:21
14-04-2017 00:21 • 1 reactie • Reageer
Naturefreak
Ik heb er al jaren last van, voornamelijk in de winter. Het is nu een paar maanden rustig, maar je weet maar nooit... Ja, zou best eens een keer die kamer willen uitproberen. Lijkt me heel bijzonder!
14-04-2017 00:24
14-04-2017 00:24 • 1 reactie • Reageer