×

Yoors


Inloggen
×

Yoors


#

0 volgers
notifications_noneadd
Tot de sterren en weer terug

Tot de sterren en weer terug


Ze zet me een boterham met hagelslag voor. Normaal begraaf ik daar mijn tanden in, maar niet vandaag. Voor mij ligt het testament. Het lukt me niet om het te lezen, in me op te nemen. Er woed een storm in mij, een grabbelton van emoties.

Ik loop rusteloos heen en weer. Het (mijn) leven gaat te snel voorbij. Ik heb het gevoel dat ik er niet eens aan deelneem, maar gewoon ergens aan de zijlaan sta zonder te weten wat ik in godsnaam moet gaan doen. Ik ben de regie verloren.

Het licht flikkert in de kamer. Het draagt bij aan mijn onrust. Heel even blijf ik staan, kijk door het raam zonder ergens op te focussen. Ik voel mezelf loskomen van de grond, me overgevend aan een innerlijke kracht die eruit wil. Dan val ik weer terug. Hetzelfde liedje. Wat houdt mij hier tegen?

Zonder te weten wat ik doe, loop ik naar buiten, de tuin in. Ik leg mijn hoofd in mijn nek en bewonder de sterrenhemel, de grootsheid van het heelal. Het voelt zo overweldigend. Intens.
Ik merk nauwelijks dat er tranen over mijn wangen glijden.

Het gedicht dat moeder altijd voor het slapen voordroeg, dringt zich op in mijn gedachten.
Ik voel me vrij om het hardop voor te dragen:


Sterrekind, lief sterrekind
geef je over aan je dromen
je mag gaan vliegen op de wind

Sterrekind, lief sterrekind
het is jouw lach die ons verbind
van de hemel tot de bomen

Sterrekind, lief sterrekind
je hebt het licht, van zon en maan
in je hart geschreven staan

Sterrekind, lief sterrekind
geef je over aan je dromen
laat de wijsheid door je stromen


Nadat ik het laatste woord gesproken heb, voel ik ineens een lichte schok. Ik kijk omhoog en zie een heldere ster aan de hemel oplichten. Ik staar er verwonderd naar. Het valt me op dat de ster groter lijkt te worden. Groter en groter. Lichter en lichter. Nu voel ik het. Nu kan ik het! Ik spreid mijn armen en geef me over. Onvoorwaardelijk.

Ik voel me uit mijn lichaam getrokken worden. Ik vlieg. Recht naar het licht. Geen gedachten meer. Ik voel me vrij in mijn hoofd, mijn hart en ziel.

Ineens sta ik in het licht. Het is overal. Om me heen. In mij! Het is overweldigend. Nee, meer nog maar… er bestaan geen woorden die ooit kunnen uitdrukken wat ik voel.

Ik hoor een stem. In mij. Om mij. Overal. Een vertrouwde stem. Een stem die ik herken. Die ik herinner. Is dit een droom?

‘Dit is geen droom,’ hoor ik de stem zeggen. ‘Hier kom je vandaan en hier kom je, wanneer je taak erop zit, weer terug.
Ik zit vol vragen.
‘Misschien kan ik ze voor je beantwoorden.’
Ik draai me om. Ik schrik. ‘Mama?’
‘Dag jongen.’
‘Ben ik… ben ik in de hemel?’ stamel ik.
Ze glimlacht. ‘Je bent tussen de sterren. Het licht voorbij het licht.’
Ik schud mijn hoofd.
‘Het is moeilijk te bevatten, ik weet het, maar ik zal het proberen uit te leggen.
Toen ik je vader voor het eerst ontmoette, voelde ik me voor het eerst in mijn leven gelukkig. Daarvoor was ik zoekende. Verloren in de tijd. Ik had geen levensdoel, miste de zin van mijn bestaan.
Je vader bracht weer balans in mijn leven. Bracht me weer in contact met de aarde.
Ondanks die verbintenis voelde ik een afstand tussen ons. Een die niet te overbruggen was.
Ik negeerde dat gevoel. Nadat we getrouwd waren, wilden we beiden dolgraag kinderen. Twee jaar lang probeerde we alles om die wens uit te laten komen. Ik was bang dat ik onvruchtbaar was en wilde het al bijna opgeven. Tot die ene nacht.
In een droom kreeg ik bezoek van een meester van het licht. Hij zei dat hij van de sterren kwam. En dat ik daar ook geboren was. Een sterrenkind.
Toen kwam ik er achter waarom ik me dus zo vaak anders dan andere mensen voelde. Een vreemdeling. Maar dat deed er allemaal niet meer toe. Hij beloofde mij een kind. De eerste van een nieuwe generatie.
Je voelt hem natuurlijk al aankomen. Jij was ons sterrenkind!
Ik hapte naar adem. ‘En mijn broers en zussen…’
‘Ik denk dat je dat wel weet. Na die droom veranderde alles. Ik kreeg nog twaalf kinderen van wie ik evenveel hield. Je vader trok zich echter steeds meer terug, voelde de afstand die ik in het begin al voelde. De kloof tussen hemel en aarde.’
Ik slikte. ‘Is dat de reden dat je mijn vrouw nooit goed genoeg voor mij vond?’
‘Je bent bijzonder. Een kind van het licht. Ik was bang dat zij je zou afhouden van je levensdoel. Het was fout om mijn relatie te vergelijken met die van jou. Ik geloof in jouw kracht. Jouw doorzettingsvermogen. Je vrouw kan je helpen. Geef haar dat vertrouwen.’
Ik bedank haar, voel haar liefde. De kracht van het licht. Ik wil nog wat zeggen, maar een schok brengt me terug.

Ik voel de koelte van de nacht. Het maanlicht valt over mij heen. De wind ruist zacht langs de roomwitte bloemen van de Chinese bruidssluier naast mij. Ik huiver onwillekeurig. Een schaduw vermengt zich met de mijne.

Ze staat achter me, slaat haar armen om me heen. ‘Ik hou van je,’ fluistert ze in mijn oor.
Ik draai me om. Omhels haar stevig, druk mijn gezicht in haar nek. Zonder woorden deel ik mijn gevoel.

Uren later staan we nog hand in hand naar de sterren te kijken.* Dit is een verhaal dat ik jaren geleden schreef nav een schrijfopdracht
Mayke Muller
Een prachtig verhaal. Je zou er zo een boek over kunnen schrijven. Ik hing aan je lippen, net alsof je het vertelde. Mooi ♡
11-04-2017 15:50
11-04-2017 15:50 • Reageer
Karin van der Straaten
Je beschrijft een bijna dood ervarings verhaal en wel zo mooi, t gevoel weer even thuis te zijn. Iets dergelijks mocht ik mee maken en t was mijn tijd nog niet. Lieve groet van een lichtpuntje
09-04-2017 23:58
09-04-2017 23:58 • 1 reactie • Reageer
Naturefreak
Bedankt voor je reactie, Karin. Dat lijkt me iets dat je niet snel vergeet.
10-04-2017 00:04
10-04-2017 00:04 • 1 reactie • Reageer
Cherangel
Pff mooi en ontroerend ook wel een beetje mysterieus
07-04-2017 22:59
07-04-2017 22:59 • 1 reactie • Reageer
Naturefreak
Dank je.
07-04-2017 23:08
07-04-2017 23:08 • Reageer
Hans van Gemert
Wat een mooi en bijzonder verhaal!
07-04-2017 17:33
07-04-2017 17:33 • 1 reactie • Reageer
Naturefreak
Bedankt!
07-04-2017 19:27
07-04-2017 19:27 • Reageer