×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Sjaals En Badmutsen

Sjaals En Badmutsen


Badmutsen

Tijdens onze laatste reis doorheen Italië kwamen we tot een onthutsende ontdekking: in publieke zwembaden is een badmuts er nog altijd verplicht. Verplicht! Jawel: geheel verplicht. Zonder mag je niet zwemmen.

Hierop waren we niet voorbereid en mijn dochters waren er allerminst mee opgezet. Ze zijn veel preutser dan ik en dat kan ik enigzins begrijpen: hun fortuin is nog niet gemaakt.* En badmutsen, ik vind het eerlijk gezegd ook een immens, spuuglelijk accessoire dat van een vrouw op zijn minst een alien maakt.

Maar het is verplicht. Zwembaden willen badmutsen omdat er anders te veel haren in het water komen zodat de filters daardoor dreigen te verstoppen.

Dus... We kochten er er, voor elk gezinslid eentje, drie Euro per muts. Twee exemplaren scheurden open op de hoofden van onze oudste meisjes. Ze hebben een geweldige bos op hun hoofd. We waren genoodzaakt om ons een tweede paar aan te schaffen dat zij heel voorzichtig half over hun hoofd wisten te schuiven. De badmeester kneep een oogje dicht en keurde het goed. Voor één keer. Toen we dit voorval 's avonds vertelden aan Alessandro, de zoon van het agriturismo waar wij verbleven, kregen we van hem twee stevige rubbermutsen, van het merk 'Arena' nog wel. Italianen zijn door de band erg lief. :)


Sjaals

Ook in de kerken pasten we onze kledingsstijl aan: ik droeg een sjaal over mijn schouders als dat gevraagd werd. Priesters mogen eisen stellen in hun huis. Van mij mogen ze dat. En als er iemand bij mij thuiskomt, vind ik het ook maar normaal dat bezoekers hun voeten vegen aan de mat die daarvoor voorzien is.


En dan kom je terug in België en lees je dat politici nadenken over boerkini-verboden.

En dan denk je: moet ik waarlijk zelf nog politieker worden? Kunnen die mannen en vrouwen dan niets? Weten ze dan niet dat scheiding van kerk, staat en gerechtelijke macht juist de pijlers van de democratie vormen? Zien zij werkelijk het verschil niet meer tussen een kerk of een zwembad? Zijn politici nu ineens ook priester geworden?

In een kerk draag ik een sjaal als dat nodig is. Aan zee of in het zwembad draag ik ongeveer wat ik wil. Politici zijn geen priesters en zeeën en zwembaden zijn geen kerken.

Scheiding van kerk, staat en gerechtelijke macht zijn de drie pijlers van de democratie.
In een mindere vorm van onvrijheid wil ik niet leven. Ik wil een maatschappij van en voor iedereen.


(*Ze zijn nog single.)(http://nelededeyne.be/kortverhalen/sjaals-en-badmutsen )


 Sherry
Goede blogposten. Ik houd ook niet zo van badmutsen, ik wil me best aanpassen. Ik had niet verwacht dat een badmuts verplicht is op sommige plekken.
28-08-2016 01:09
28-08-2016 01:09
Soberana
Het nut van badmutsen in zwembaden, ivm de filters is nog te begrijpen, hoewel idd voor jonge vrouwen met mooi lang haar frustrerend. Bedekte schouders, hoofd en knieen in een kerk eveneens. Boerkini-verbod: ja in Europa kon je daarop wachten: hun opvattingen opdringen aan andersdenkenden is Europa van oudsher eigen.
21-08-2016 17:01
21-08-2016 17:01
Ingrid Tips en meer
Ik wil ook zo'n maatschappij... Herinner me Meteora, Griekenland. Om de kloosters aldaar te bezoeken lag er ook kledij klaar om zowel blote knieën als schouders te bedekken. Geen enkele moeite mee. Zo heb ik ook geen moeite met Boerkini's.
19-08-2016 18:54
19-08-2016 18:54 • 1 reactie
Nele
Idem. :) Soms weten politici niet meer wat democratie inhoudt en daar heb ik dan wel zeer veel moeite mee. Straks komen ze me zeggen waar mijn deurmat moet liggen en of er überhaupt wel eentje mag liggen.
19-08-2016 19:49
19-08-2016 19:49 • 1 reactie