×

Yoors


Inloggen
×

Yoors


#

0 volgers
notifications_noneadd
''Ik zit altijd precies in het midden van bang en dapper''

''Ik zit altijd precies in het midden van bang en dapper''


IMG_20160309_163958IMG_20160307_131242IMG_20160309_164001

Dit was ik op 9 maart 2016. Volledig in paniek en tranen. Als is de paniek misschien niet zo van de foto’s af te leiden. Ik ben meer van het panieken in mijn hoofd. Er is al best veel geschreven over angststoornissen en emetofobie, maar er is weinig op beeld te vinden. Weinig dat door middel van beeld laat zien hoe een angststoornis of emetofobie eruit ziet. Toen de tranen over mijn wangen rolden besefte ik me dat dit is wat ik wil laten zien. Dat ik naast een vrolijk, spontaan meisje ook volledig in kan storten en de angststoornis mij volledig in zijn greep heeft. Dit is hoe mijn angst eruit ziet. Welkom in mijn angststoornis.

De afgelopen 18 jaar was er 1 vraag die mijn leven domineerde. ‘’Waar ben je dan precies bang voor?’’. De vraag werd het meest gesteld op de middelbare school door een aantal van mijn docenten. Ze probeerden uit alle macht te begrijpen wat er in mij omging. Niet vaak met succes, 2 van hen kregen het voor elkaar door de muur te breken. Ik denk dat ik hen, buiten mijn familie, voor het eerst vertelde over de alles verwoestende angst waar ik dagelijks mee te maken had. Zij waren ook –buiten mijn familie- de eersten die mij en mijn angst volledig accepteerden.

Het antwoord op de vraag ‘’Waar ben je dan precies bang voor?’’ is ingewikkeld omdat, de meest gewone dingen in het leven mij bang maken. Van zieke mensen tot het reizen in de trein of een familie uitje. Om situaties voor mijn gevoel veiliger te maken neem ik altijd een hoop ‘’troep’’ mee in mijn tas. Veiligheidsgedrag. Ik heb altijd cola bij me en ik maak regelmatig misbruik van het flesje bach rescue spray. Vooral tijdens tentamenweek gaat het hard met de vloeistof in dit flesje.

Veiligheid op een hoopje.Bach rescue spray: te gebruiken bij acute stress situaties.

Elke dag van mijn leven bestaat uit een constante tweestrijd. Een tweestrijd tussen vluchten of blijven, wegkijken of aangaan, verbergen of laten zien, toegeven of niet toe geven. Bang of dapper zijn.

‘’Ik zit altijd precies in het midden van bang en dapper’’

Soms als ik thuiskom na een lange dag, waarin ik veel, vaak en lang bang ben geweest, kan ik niet naar mijzelf kijken. Omdat ik zie hoeveel het van me wegneemt, hoe leeg mijn ogen zijn na zo’n dag, hoe dof mijn huid. Dan stap ik onder de douche en was ik letterlijk en figuurlijk alles van me af.

IMG_20160321_223123

‘’ It’s about washing everything off at the end of the day. It’s about feeling grounded and safe again. It’s about being free, free from everything that keeps me from moving forward. It’s about feeling comfortable instead of uncomfortable. It’s literally taking of my make-up. It is about stepping out of a place of fear and stepping in to a place of safety and acceptance. It is about losing myself in the water and not having a single thought for 15 minutes. It is about being me again.’’

Ik zou nog veel meer willen zeggen, maar ik denk dat ik het hier maar bij laat. Voor nu neem ik even afscheid van het schrijven over mijn angststoornis. Ik wil niet meer leven in mijn angststoornis dan nodig is.

*Credits voor de titel: ”Ik zit altijd precies in het midden van van bang en dapper” gaan naar een prachtig jongetje genaamd Seth. Voor meer mooie uitspraken en conversaties tussen Seth en zijn al net zo’n prachtige moeder klik dan even hier.

 xIlse
Ik heb ook last van emetofobie, nu al 6 jaar. Ik snap hoe je je voelt! Je verhaal is heel erg mooi geschreven!
05-12-2016 17:59
05-12-2016 17:59 • 1 reactie • Reageer
Nnonamm
Ik heb je verhaal even gelezen. Lastig hoor! En je bent nog zo jong!. Ik hoop dat je er inmiddels een beetje mee kan dealen. Heb je hulp gehad? Als ik iets voor je kan betekenen mag je me altijd een berichtje sturen!. Liefs, Manon
05-12-2016 18:05
05-12-2016 18:05 • 1 reactie • Reageer
vlindertje73
Emetofobie is toch angst voor overgeven. Daar heb ik afgelopen week net een blog over gelezen. Heel erg als je dit hebt. Ik weet zo niet meer wie, maar geloof dat het op blogin was. Heftig hoor.
26-03-2016 11:32
26-03-2016 11:32 • 1 reactie • Reageer
Nnonamm
Ja dat klopt. Dat zou best kunnen, er wordt ook wel over geschreven hoor!
28-03-2016 23:18
28-03-2016 23:18 • Reageer