×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Read it, Love it and Never forget it.

Read it, Love it and Never forget it.Bookreview - Mark Haddon

Soms gebeurd het, een goed boek of een goede film. Iedereen moet het weten, iedereen moet het lezen of zien.
Dit is bij mij ook het geval. Afgelopen zomer ben ik afgestudeerd en een maand later zou gaan ik vertrekken naar Londen als au pair. Als aardigheidje van mijn buren heb ik een boek gekregen, The Curious Incident of The Dog In The Night-time van Mark Haddon.

Tja, wat vond ik van dit boek? Om heel eerlijk te zijn, heeft het meer dan een half jaar geduurd voordat ik eindelijk het boek ben gaan lezen. De titel was raar, het klonk niet interessant genoeg, de voorkant was vreemd en waar ging het eigenlijk over. Ik kwam er niet uit en had moeite om te beginnen met het boek.
Na maanden wikken en wegen heb ik het toch gedaan en ben ik begonnen aan het vreemde boek, gekregen van mijn buren. Na één bladzijde was ik verkocht. Ik kon het niet meer neerleggen. Het is zo'n ontzettend bijzonder boek, zo goed geschreven en tegelijk ook heel raar geschreven.
Kort gezegd gaat het boek over een 15-jarige jongen, Christopher, uit een klein dorp in Engeland. Sterker nog, het boek is 'geschreven' door deze jongen. De schrijver heeft het boek zo geschreven zodat het overkomt alsof het door de hoofdpersoon geschreven is. Het is zijn boek, dagboek en herinneringen.  Christopher heeft autisme, leeft alleen met zijn vader en maakt een hoop mee. Dit schrijft hij allemaal op in een boek, samen met zijn ervaringen en gevoelens.
Zo bijzonder hoe Mark Haddon dit heeft gedaan, het voelt echt alsof je in het hoofd kijkt van een jongen met autisme. Je voelt wat Christopher voelt. Op de momenten dat hij gespannen raakt, worden de zinnen ook steeds langer, vreemder en gaan ze van de hak op de tak. Het wordt moeilijk te volgen op zulke momenten, maar dat is ook precies hoe Christoper zich op dat moment voelt.

Eerst snapte ik niet waarom mijn buurman dit boek had gekozen. Zijn vrouw overigens ook niet. Maar bij nader inzien snap ik het juist heel goed. Ik heb de Engelstalige versie, zowel omdat hij Engels docent was op mijn middelbare school als omdat ik naar Engeland ging verhuizen. En het onderwerp omdat het over een jongen met autisme gaat, wat ontzettend goed aansluit bij de opleiding die ik heb gedaan, Sociaal Pedagogische Hulpverlening.
Van het boek dat ik niet wilde lezen, naar mijn grootste aanrader. En dat in één enkele bladzijde. Het eerste wat ik heb gedaan is mijn moeder appen, wat een geweldig boek en bedank de buren maar. Daarna heb ik met een oud klasgenoot gepraat over het boek. Zij bleek hem al gelezen te hebben op de middelbare school, maar wil hem weer lezen door mijn enthousiasme.
Het zou kunnen dat het toneelstuk van het boek nog draait hier in Londen, als dat zo is wil ik daar zeker heen voordat ik naar huis ga!

Ken je het boek nog niet, ga het dan alstublieft lezen. Het is een eyeopener, meeslepend en gewoon een fantastisch boek. En voor iedereen die net als mijn moeder niet zo goed is in Engels, hij is ook Nederlandstalig verkrijgbaar.
_PetitCorbeau_
Ik was er ook over aan het twijfelen. Maar door je blog heb ik hem toch maar op mijn lijstje gezet
09-06-2017 14:18
09-06-2017 14:18 • Reageer