Sporten en fibromyalgie: Gaat dat samen?

Sporten en fibromyalgie: Gaat dat samen?


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Zoals ik hier al eerder schreef, heb ik nu al zo'n 10 jaar fibromyalgie.


Nog voordat dit geconstateerd werd, had ik altijd 3 a 4 dagen last van hevige spierpijn na het sporten. Ik deed destijts 2x in de week aan karate, op maandag- en vrijdagavond. Toen nog niet wetend dat ik fibromyalgie had, merkte ik wel dat dit een hele belasting was voor mijn spieren, ik had na een training veel tijd nodig om te herstellen, op vrijdag was ik eindelijk verlost van de spierpijnen die ik overgehouden had van de training op maamdag. Soms ging het niet zo goed en sloeg ik 1 training over, 1x per week trainen was eigenlijk ook beter merkte ik, maar ik wilde als het kon toch 2x per week gaan.


Helaas kreeg ik op een gegeven moment last van mijn nek, schouders en rug. Daarvoor ben ik behandeld bij de fysiotherapeut, maar de klachten bleven terugkomen. Hij dacht dat het aan de sport lag en adviseerde mij om op fitness te gaan en mijn zwakke plekken te trainen, want dit deed ik niet met karate. Fitness en karate werd voor mij een te grote belasting, dus heb ik ervoor gekozen om na bijna ruim 8 jaar te stoppen met karate en te gaan fitnessen.


Ook na het fitnessen kampte ik altijd met hevige spierpijn en was ik altijd heel moe. Maar ik heb er in die tijd nooit aan gedacht om met mijn klachten naar de huisarts te gaan. En mijn ouders zeiden dat ik waarschijnlijk altijd te hard van stapel liep tijdens fitness. In plaats van rustig opbouwen ging ik gelijk als een malle tekeer, zeiden ze. En ik kon ze daarin niet geheel ongelijk geven, dus ik vond het nog steeds niet nodig om naar de huusarts te gaan.


Uiteindelijk was er het moment dat ik toch maar naar de huisarts ben gegaan vanwege mijn klachten en via de reumatoloog kwam de diagnose fibromyalgie.

Het advies was onder andere om vooral te blijven bewegen, ondanks de spierpijnen en de vermoeidheid.


Ik moet toegeven dat ik hier best moeite mee heb gehad en nog steeds af en toe heb, want als alles me zeer doet en ik ben vermoeid, dan heb ik helemaal geen zin om in beweging te zijn. Maar ondanks dat probeer ik altijd wel voldoende te bewegen. Het is niet zo dat ik altijd lid ben geweest van de sportschool, maar als ik geen lid was van de sportschool ging ik veel wandelen en zo nu en dan zwemmen. Want ik voel mij zeker beter als ik in beweging blijf.


Na een jaar niet lid geweest te zijn van de sportschool, ben ik onlangs, samen met mijn vriend, weer lid geworden en hebben we afgelopen maandag samen gesport. Hoewel ik er van te voren wel een beetje tegenop zag, voelde ik mij na die tijd wel erg voldaan. Ditmaal ben ik toch maar gewoon rustig begonnen (ook op meermaals aandringen van mijn vriend). Al had ik af en toe wel de neiging om toch een tandje bij te zetten...

Inmiddels is het woensdag en heb ik best veel spierpijn en ben ik wat vermoeider dan normaal, maar ondanks dat voel ik me ook fit. Ik heb nog steeds geen spijt dat ik weer ben gaan sporten. Ik hou het voorlopig bij 1x in de week, maar hoop het op een later moment te kunnen uitbreiden naar 2x per week. Ik ben ervan overtuigd dat dit wel lukt, zolang ik maar niet over mijn grenzen heen ga.


Sowieso blijven bewegen en niet over je grenzen heen gaan, dat zijn twee hele belangrijke dingen voor mensen met fibromyalgie. Genoeg en op tijd rusten horen daar ook zeker bij. Op die manier gaan sporten en fibromyalgie naar mijn mening zeker wel samen.


Het heeft overigens wel een paar jaar geduurd, voordat ik dat zelf ook inzag en kon accepteren.

 


Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.9 / 5 (9 reviews)
expand_more
Verberg reacties
yoga en fibromyalgie een mooie combi
| 09:47 |
Mooie en duidelijke blog .
| 13:39 |
Goed dat je dit bespreekbaar maakt
| 19:42 |
Niet verkeerd om te blijven sporten en in bewegingen blijven. Leer luisteren naar je eigen lichaam en gaat het niet, forceer dan niets.
| 20:25 |
Gelukkig heb ik het aardig geleerd, maar soms luister ik ook gewoon niet. Af en toe moet dat een keer kunnen...
| 22:20 |
Goed geschreven zeg en inderdaad, luister naar je lichaam
| 20:22 |
Ja, ik probeer het zoveel mogelijk. ;-)
| 22:19 |
goed dat je er wel mee bezig bent zouden meer mensen moeten doen

Bewegen is goed voor je als je maar naar je lichaam luistert
| 19:33 |
Is soms best moeilijk hoor, dan ga ik richting te ver, dan moet daar op een ander moment de consequenties van ondervinden.
| 22:18 |
Lijkt me ook heel erg lastig! Ik kan me enigszins voorstellen hoe het voelt, zelf heb ik chronische vermoeidheid, en mijn spieren doen altijd pijn. Hier hebben ze helaas nog niets op gevonden, ze weten ook niet wat het is.. Alles behalve leuk, want je wilt iets in je hoofd, maar je kunt het lichamelijk niet.
| 18:58 |
Frustrerend is dat hè?
| 22:14 |
Goed geschreven en inderdaad, luister naar je lichaam en leer je lichaam kennen. Goed dat je blijft bewegen. Zelf loop ik graag met mijn stokjes. Dan blijf ik rechtop.. Inderdaad ook fibro en artrose..
| 18:31 |
Artrose, ook geen pretje... Heeft mijn moeder ook op meerdere plaatsen, als ik haar af en toe zie als ze last heeft is dat ook niet leuk.
| 22:16 |
Rustig opbouwen staat ook niet bij mij in het woordenboek. Goed dat je weer aan de slag gegaan bent!
| 15:17 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen