×

Yoors


exit_to_app Inloggen

480
camera_alt
Afbeelding toevoegen
60
Afwezigheid van de laatste tijd; uitleg.

Afwezigheid van de laatste tijd; uitleg.


Lieve lezers,


Ik heb veel lieve, steunende reacties gekregen op mijn vorige 'blog', waarin ik aangaf niet zo lekker in mijn vel te zitten door omstandigheden, en daardoor ook niet veel te bloggen.

Dit is altijd wel mijn doel geweest, tenminste, sinds ik aan Yoors begon. Toch vond ik het eng om over mijzelf te schrijven en ben daarom over beauty gaan schrijven. Nu, na de lieve berichten, word ik steeds zekerder van het idee om toch echt dieper in te gaan op wie ik ben, en wat de problemen zijn.

Er zijn een aantal 'grote' issues in mijn leven, waarvan ik er nu een wil bespreken. Het betreft een angststoornis in combinatie met pleinvrees. Ik zal even kort proberen uit te leggen wat dit precies inhoud voor de mensen die er nog niet van hebben gehoord:

Een angststoornis kan verschillende oorzaken hebben, vaak is het genetisch bepaald, dat betekend dat er kans is dat je een gen overneemt waaruit vaak psychische stoornissen ontstaan. Ook kan het zijn dat je trauma's hebt opgelopen in je leven, en dat je hersens daardoor 'raar' reageren op situaties. Verder kan het ook een medische oorzaak hebben, in sommige gevallen is het een hersentumor die tegen het deel van je hersens aan drukt die de angst regelen, en de laatste oorzaak is het 'blijheidsstofje' dat mist in je hersens. Dit, in combinatie met trauma's, is bij mij het geval. Wanneer je een angststoornis hebt, betekend dat dat je bang wordt in bepaalde situaties of van bepaalde gedachten. Het is wanneer je bang bent voor honden, maar dan overmatig reageert op een situatie met een hond.

Voorbeeld: Jij hebt een angststoornis en bent bang voor situaties met honden. Je gaat dan niet meer, of amper nog het huis uit omdat je een hond tegen zou kunnen komen. Je hebt ook nare dromen over honden die agressief op je reageren, of die je bijvoorbeeld bespringen en likken.

Wanneer je door je angst weigert het huis nog te verlaten heb je pleinvrees. Dit gebeurt wanneer de angsten zo heftig zijn dat je inderdaad niet meer naar buiten durft.

Bij mij is het vooral angst voor de angst. Wanneer ik een paniekaanval krijg begin ik te trillen, zweten, hyperventileren, tintelt alles en krijg ik een black-out. Dit is een soort droom. Ik zie dan alles om mij heen nog wel, maar beleef het erg raar. Ik wil dan zo snel mogelijk naar huis, en met medicatie krijg ik de angst er weer onder. Dit bepaald natuurlijk wel een heel deel van mijn leven. Met de hond lopen is al een uitdaging.

Het geeft het gevoel dat ik faal in het leven. Dat ik de dingen die 'normale' mensen wel kunnen niet kan. En dat is erg zwaar. Ik heb dit nu haast 5 jaar, en heb gemerkt dat het erger wordt naarmate de jaren verstrijken. Dat is ook pijnlijk, want eerst dachten de hulpverleners dat ik er wel overheen zou groeien. Dit is dus niet het geval. Ik probeer het nu zo goed mogelijk te handelen, en slik iedere dag medicatie waardoor het stukken beter gaat. Toch steekt het deze periode weer de kop op, en moet ik de motivatie vinden om weer te leven. Dit lukt aardig nu, vooral omdat ik mensen heb gevonden om het mee te delen. ( Mijn vriend, mijn moeder, jullie)

Wil je er meer over weten? Laat het even achter in de reacties, ik beantwoord alle vragen!


Bedankt dat je tot het einde door hebt gelezen! En bedankt voor de steun!


xx
ADHDidi
Omg dat gevoel van falen is zo verschrikkelijk herkenbaar... Ook al kun je nog zo goed rationeel nadenken, het gevoel gaat er niet van weg. :( Ik volgde je al, maar nu heb je nóg meer mijn interesse gewekt. Herkenbaarheid is soms echt fijn, en openheid over dit soort zaken oh zo belangrijk...
30-03-2017 16:44
30-03-2017 16:44
oogschaduwxd1
Dank jullie wel voor de lieve reviews! Het vervolg staat ook online; update over angst.
14-03-2017 22:10
14-03-2017 22:10
Karin van der Straaten
Heel veel sterkte hiermee, t is niet niks nee...en trauma weet k ook alles van
14-03-2017 10:05
14-03-2017 10:05
Marinda van den Brink
Wat heftig! Ik hoop echt dat alles weer wat draaglijker wordt. Xx
07-03-2017 19:03
07-03-2017 19:03
zonnebloem
Hopelijk win je de strijd en wordt je leven daardoor wat aangenamer. Dat moet een vreselijk gevoel zijn om mee om te gaan en ik wens je veel moed en sterkte.
05-03-2017 18:54
05-03-2017 18:54
MonsterMam
Sterkte, en neem je tijd. De maatschappij moet maar wachten :)
05-03-2017 14:58
05-03-2017 14:58
charmedgirl
heel sterk dat je hier zo open over kan zijn veel sterkte !
05-03-2017 14:27
05-03-2017 14:27
Annet de JoJo
Wat afschuwelijk voor je. Dapper van je dat je het deelt met je lezers ik hoop dat dit jou ook helpt en dat je er alsnog overheen groeit en kunt genieten van het leven. Heel veel sterkte en succes met alles.
05-03-2017 14:22
05-03-2017 14:22