×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors
Het social media syndroom


Wat is nou weer het social media syndroom? Zoals in mijn bio te lezen staat zit ik volop in een 30'ers crisis. Het social media syndroom is ook zoiets.

Laat ik voorop stellen dat ik begon als enorm fan van social media. 'Vroeger' toen Hyves nog bestond heb ik daar zelfs mijn echtgenoot opgeduikeld. We zijn inmiddels 10 jaar, een huwelijk en een kind verder. Zonder social media bestond mijn huidige leven niet zeg maar. Dan was ik wellicht op weg naar het leven van een kattenvrouwtje of ik was met een profvoetballer getrouwd. Maar who cares hoe het dan gelopen was, ondanks mijn crisis ben ik zeer tevreden met het gezinnetje dat we samen gecreëerd hebben.

In beginsel ben ik dus wel een voorstander van. Wat is er nou leuker dan het terugvinden van oud klasgenoten zonder dat je op een reünie hoeft te wachten? Of het feit dat oma (die een paar honderd kilometer verderop woont) live mee kan kijken naar de eerste zwemles van haar kleinkind? Maar! Er is altijd een maar.

Over het algemeen bevrienden we vooral de mensen die we in real life ook kennen. Uitzonderingen daargelaten, maar we gaan niet muggenziften. Vaak mensen waar je best intensief mee bent. Denk aan collega's, vrienden en familie.

Wat mijn social media syndroom is zal ik jullie nou uitleggen. Hoe vaak lees je een status of reactie van zo iemand en denk je: "Wie is dat in ...naam?!?!?!". Ik heb dat met grote regelmaat. Iemand waarvan ik het nooit verwacht had roept iets racistisch, oke eerlijkheidshalve gebied mij te zeggen dat ik het racistisch vind. Of iemand deelt een filmpje van een mens, lees een mens, die compleet in elkaar geslagen word. En dan wel in full hd. Of kotsende tieners, hartstikke grappig natuurlijk totdat het je eigen gebaarde tiener is.

DIt soort gedoe levert bij mij het social media syndroom op. Ben ik nou gek? Ken ik deze mensen blijkbaar niet voldoende en klopt mijn beeld niet? Of denken we allemaal dat we dit gewoon kunnen doen vanachter onze veilige toetsenbord of telefoon? Iedere onnozel (inclusief ondergetekende anders schreef ik deze blog niet) meent maar zijn mening uit te moeten kotsen. In mijn beleving was dit ooit anders. Toen we elkaar echt spraken waren meningen veel genuanceerder en ten minste enigzins onderbouwd. Nu vechten we fitties uit via "de app", terwijl we ooit even neus tegen neus stonden en beiden uiteindelijk dachten "Laat maar" om vervolgens samen een borrel te doen.

Hoe ga jij hier mee om? Ik heb namelijk geen idee... Verwijder ik al mijn social media? Inclusief oma die zo mee kan kijken? Verwijder ik de mensen die ik ineens heel anders zie? Of stoot je dan weer mensen voor het hoofd en krijg ik een fittie via "de app"?

Jullie mogen het zeggen...

expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente posts