×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Mens, durf te leven

Mens, durf te leven


Geef je leven een cijfer

Aan de ene kant zijn mensen tot heel veel in staat en kunnen ze zich aanpassen aan de meest uiteenlopende situaties maar aan de andere kant zijn ze heel erg verknocht aan hun veilige, bekende en vertrouwde omgeving. Dit laatste staat bij veel mensen hun geluk in de weg. Ik heb het vaker meegemaakt tijdens gesprekken die ik heb gehad met mensen. Als je ze vraagt of ze een cijfer geven voor het leven zoals het is op dit moment en wat ze ervoor over hebben om dat cijfer te verhogen hoor je in veel gevallen dat ze er alles aan willen doen om dat cijfer ook te verhogen. Toch is de werkelijkheid anders.


Mijn laatste gesprek

Het volgende verhaaltje is een voorbeeld van iets wat eerder regel is dan uitzondering.

Een paar dagen geleden kwam ik zomaar in gesprek met een man. We stonden allebei te wachten op onze vrouwen die in een winkel waren en hij maakte daar een opmerking over. Het gesprek ging na een paar minuten over werk. We vertelden beiden wat we voor werk doen. De man vertelde dat hij bij een commercieel bedrijf werkte op de financiële afdeling. De opmerking "Hard voor weinig" volgde daarop. Hij zat daar al jaren. Ik proefde in het gesprek dat hij zijn werk deed maar dat hij niet deed waar zijn hart lag dus heb ik verder gevraagd.


Hij gaf aan dat als hij zelf zou kunnen kiezen hij het heel anders zou doen. Hij wilde eigenlijk weg uit de stad... verhuizen naar het zuiden van het land en daar een leuk huisje kopen met een stukje land erbij zodat hij paarden kon houden. Een mooi beeld wat hij schetste ... een beeld wat velen met hem delen waaronder ik zelf. Ik heb hem dat ook verteld. Mijn streven is ook om uiteindelijk uit de drukke Randstad en het gejaagde leven te vertrekken en me ergens te vestigen waar ik alleen mijn eigen dingen kan doen. Niks meer moeten wat anderen me opdragen. De man keek me aan, schudde me de hand en zei "We hebben echt dezelfde doelstelling. Als ik een manier zou weten hoe ik dat voor elkaar zou kunnen krijgen dan zou ik die met beide handen aanpakken en er vol voor gaan!".


Als een blad aan een boom

Aan de woorden te horen die de man gebruikte en de manier waarop hij ze uitsprak dacht ik dat hij echt meende wat hij zei... dat hij echt alles opzij zou zetten als hij de kans zou krijgen zijn droomhuis in het zuiden van het land te kunnen kopen. Hierop voortbordurend heb ik aangegeven wat ik zelf doe om uiteindelijk zover te komen dat ik uit de Randstad weg kan om de rest van mijn leven alleen te doen wat ik en mijn gezinnetje willen. Zelf zorgen voor een goed inkomen. Mijn eigen werktijden indelen en zelf bepalen of ik mijn doelen gehaald heb of niet. De man, hij had zich inmiddels voorgesteld als Björn, gaf me groot gelijk en liet doorschemeren dat hij wel meer wilde weten over mijn manier van aanpak dus raakten we verder in gesprek. Op het moment dat het tastbaar voor hem werd en hij besefte dat slapend rijk worden maar voor een handje vol lotto-winnaars is weggelegd werd zijn enthousiasme minder. Hij draaide ineens om als een blad aan een boom toen hij besefte dat hij wel degelijk zou moeten werken voor zijn geld, ook al zou hij meer gaan verdienen dan wat hij nu verdient.


Ik kon het niet laten en vroeg hem recht op de man af waar zijn enthousiasme ineens was gebleven. Zijn antwoord daarop was dat hij genoeg verdiende en dat hij het wel naar zijn zin heeft op het werk en ... toen zakte mijn broek af... dat hij net zo lief blijft wonen waar hij nu woont. Zijn droomhuis met paarden erbij was ineens niet meer zo belangrijk.


Veilig en vertrouwd

Mijn ervaring met dit soort dingen is dat veel mensen op dezelfde manier reageren. Mensen hebben dromen, willen hun leven veranderen maar zitten eigenlijk wel veilig in hun eigen coconnetje. Ze zijn bang om daaruit te komen en over de bekende grenzen heen te kijken. Natuurlijk voelt het veilig in je eigen vertrouwde omgeving en is het eng om buiten je comfort zone te treden maar één ding is zeker, als je niets doet verandert er ook niets.

Iedereen kiest natuurlijk voor zichzelf en wat je ook kiest, de keuze is goed. De kans om het leven te leven wat je eigenlijk wilt wordt dan wel erg lastig te verwezenlijken.

Daarom ben ik van mening: Mens, durf te leven!

 Passionele bisschop
Het is zeker een goed verwoord, realistisch en kenmerkende situatie. Mijn vurigste wens was ook, om op een bepaald moment die landje (België) de rug toe te keren, om mijn leven te verdiepen, verder en anders te beleven te Madeira. Tot er een voor mij althans toch, dramatisch arbeidsongeval gebeurd, mijn realistische dromen als zeepbellen uiteen spatten, als splinters bot uit een verhakkelde vingers. Gedaan met verfijnde houtbewerking, gedaan met toekomst en voldoening. Het ligt niet zo eenvoudig, als gewoon een artikel te schrijven: Mens, durf te leven!
23-06-2016 20:26
23-06-2016 20:26 • Reageer
lekkerereceptenvoor2
Tja. En toch... Eerder met pensioen gaan dan na 51 jaar werken lijkt mij wel zalig. En dan minstens overwinteren in Spanje. Er wordt aan gewerkt.
23-06-2016 16:44
23-06-2016 16:44 • Reageer
Ingrid Tips en meer
Helemaal mee eens.
23-06-2016 16:42
23-06-2016 16:42 • Reageer