×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Hoe gaat het met me

Hoe gaat het met me


Hoe gaat het met je? Een vraag die we allemaal heel vaak te horen krijgen. De woorden 'het gaat heel goed met me, en met jou?' vliegen er al uit zonder er bij na te denken. En dat is iets waar ik aan moet werken. Hoe gaat het nu echt met me?

Ik neem aan dat ik niet de enige ben die dit ervaart. Volgens mij zijn er velen die gewoon ervan uitgaan dat het goed met hen gaat en gewoon doorgaan met leven zonder enig moment stil te staan bij wat ze nu echt voelen. En dat is een probleem vind ik. Zeker toch in mijn geval heeft dat voor verschillende problemen gezorgd.

Toen ik 10-11 jaar was begon ik alles op te kroppen. Kleine dingetjes waar ik toen helemaal niet bij stilstond, maar ik weet ondertussen wel dat het zo begon. Och het was niets, want dat die ene vriendin toen niet wilde afspreken met je maar wel met haar andere vriendin is toch helemaal niet zo erg? Maar als je zo van die kleine dingen, die op zichzelf geen probleem vormen, allemaal gaat samen nemen en gaat opkroppen krijg je problemen.

Rond mijn twaalfde denk ik dat ik begon met het op mezelf uit te werken, misschien zelfs nog vroeger. Ik had geen controle over anderen en hoe zij met me omgingen, maar over mezelf had ik dat wel. Ik begon met op mijn eten te letten.  En je raadt het al, dat liep grondig uit de hand. Hoewel ik al weinig woog voor mijn eetstoornis, werd ik ziekelijk mager tijdens.

Vorig jaar kreeg ik het eindelijk onder controle na een lange strijd. Voordien wist ik wel dat ik beter moest worden, maar telkens wanneer ik een kilo bijkwam voelde ik me zo slecht dat ik er meteen weer twee verloor. Het was echt een verhaal van een stap voorwaarts, twee stappen achterwaarts. Op een bepaald moment had ik hulp ingeschakeld van een psycholoog. Zij heeft me heel goed begeleid en heeft op een moment dat ik het totaal niet meer zag zitten me erdoor geholpen. Zij heeft echter nooit de doorslag gegeven. Dat was een vriendin van mij, ze kampte met boulimia en was manisch-depressief. Zij was op dat moment mijn grootste steun en toeverlaat, en naast mijn psychologe ook de enige die alles over mijn eetstoornis wist. Op een bepaalde dag echter, sneedt ze haar polsen over. Ze werd wakker in het ziekenhuis, haar mama had haar net op tijd gevonden, en wanneer ze fysiek in een goed genoege staat was, werd ze opgenomen voor haar eetstoornis en depressie. Dit gaf bij mij de doorslag. Niet enkel doordat de persoon die het dichtst bij mij stond er gewoon niet meer had kunnen geweest zijn, maar omdat ik juist de persoon was die ervoor had kunnen, meer nog, moeten zorgen dat het niet zo ver had gekomen. En ik weet dat ik het mezelf niet mag aantrekken, maar doordat onze vriendschap zo geweldig maar ook zo donker was, sleurden we elkaar eigenlijk gewoon het diepe in.

Maar dus, ik raapte al mijn moed en al mijn kracht bij elkaar en ging er gewoon voor. Het probleem, en ook de clue van deze blog, komt eigenlijk hierna. Ik had mezelf moeten vragen hoe het met me ging toen ik 10 was, dan was dit allemaal niet gebeurd. Dan zou ik hebben beseft dat het wat met me deed en zou ik erover hebben gesproken. Ik had moeten vragen hoe het met me ging toen ik minder tot niets begon te eten. En ik had moeten vragen hoe het met mijn vriendin ging. Hoe het echt met haar ging, ipv hoeveel calorieën ze ophad of hoevaak ze had overgegeven. Ik had het gewoon moeten vragen.

En nu nog steeds, desondaks alles wat ik heb meegemaakt en desondanks alles wat ik ondertussen weet, moet ik een wekelijkse reminder in mijn gsm zetten om te vragen hoe het met me gaat. Ik ben een persoon dat door een slechte dag helemaal kan omslaan in slechte gewoonten voor maanden, dus ik moet mezelf onder de loupe nemen en beseffen dat het niet gaat. Enkel wanneer ik dat doe, gaat het na een tijdje weer echt met me.

Dus mijn vraag voor jullie, hoe gaat het nu ECHT met jullie?

ps. met mij gaat het momenteel best goed ;)
Lua
Fijn dat het goed gaat met jou momenteel! Mooi gezegd, inderdaad jezelf vragen hoe het gaat...;)
19-04-2017 07:48
19-04-2017 07:48 • Reageer
Jos Verelst
Mooi geschreven , en ja soms zeg ik ook vaak alles gaat goed
19-04-2017 00:04
19-04-2017 00:04 • Reageer
Antoniaa
Mooi verwoord. Wat ging er goed vandaag?
18-04-2017 22:51
18-04-2017 22:51 • Reageer
TigerLily
Momenteel gaat het eigenlijk echt wel goed met me, maar ik vind dat ik ook vaker meer zou moeten nadenken voor ik antwoord op die vraag, want maar al te vaak geef ik gewoon in een reflex antwoord.
18-04-2017 22:39
18-04-2017 22:39 • Reageer
Vicky
Het zou beter kunnen eerlijk gezegd maar ik red me wel
18-04-2017 21:38
18-04-2017 21:38 • Reageer