×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Autistisch op een feestje?

Autistisch op een feestje?


Een feestje is voor mij geen feestje!

Vaak als ik word uitgenodigd op een feestje of verjaardag raak ik meteen al een beetje in paniek en wil er het liefste onderuit komen met een smoesje...

Iedereen word wel eens uitgenodigd voor een verjaardag of een feestje, en voor vele mensen is dat erg leuk. Je kijkt ernaar uit om je vrienden te zien met een drankje en een boel gezelligheid! Zo zit het als je autisme hebt niet helemaal in elkaar...

Vaak is een feestje een hele opgave, wat ontzettend veel moeite en energie kost.

Er zijn altijd een paar dingen die ik graag wil weten voor ik naar een feestje ga, bijvoorbeeld: waar is het feestje-hoeveel mensen komen er-zijn er mensen bij die ik ken-moet ik iets speciaals meenemen en mag ik iemand meenemen. Ook kijk ik naar bepaalde punten als ik naar verjaardagen ga, bijvoorbeeld: is het van familie of van een vriend/vriendin.

Als ik uitgenodigd ben op een feestje en ik mag/kan niemand meenemen dan word het voor mij een groter "probleem" om te komen. Ergens naar toe gaan is voor mij sowieso al een hele grote opgave, maar het maakt het iets makkelijker als ik een vertrouwd persoon mee kan nemen zoals mijn vriend. Kan dit niet raak ik vrijwel meteen in paniek over van alles en nog wat.. ik ben bang dat ik de weg kwijt raak, of dat ik geen aanspraak zal hebben op een feestje. Vaak zonder ik mij ook af, dit om ongemakkelijke gesprekken te vermijden. Ik heb gouw de neiging om ook maar iets te zeggen zodra het een beetje stil valt, en vaak is dat iets heel onzinnig  of een apart onderwerp wat veel mensen raar vinden.

een feestje van familie is voor mij wat makkelijker te doen dan van vrienden, omdat er bij vrienden een veel grotere kans is dat er veel mensen zijn die ik niet ken.. dat vind ik eng en ongemakkelijk. Als ik naar een verjaardag ga van familie is er sowieso al zo'n 75% aan familie, en omdat ik mijn familie goed ken vind ik dat niet zo eng. Niet zo.. wel een beetje dus.. 

gewoon omdat ik bang ben om iets verkeerds te zeggen, verkeerds te doen of verkeerd overkom..

Vergeet de prikkels niet..!

Per seconde komen er een 1.000.000 prikkels binnen, en aangezien ASS een prikkelverwerkingsstoornis is maakt dat het voor ons niet makkelijk.. geluid, licht, geuren en kleuren komen vaak veel harder binnen en maakt dat wij sneller moe zijn en moeilijker concentratie kunnen houden.

Gezondheid

Er is nog een klein stukje wat meespeelt in het kiezen of ik wel of niet naar een verjaardag/feestje toe ga. fysiek ben ik niet helemaal oke (laat ik het maar even zo zeggen)  ik heb vaak veel pijn en verschillende kwaaltjes (daar zal ik het nog een keer over hebben). Voor ik naar een feestje/verjaardag ga, sta ik altijd eerst goed stil bij hoe ik mij voel. Als ik mij fysiek niet gezond genoeg vind om te gaan, dan ga ik ook niet om nog meer problemen te voorkomen! 
DiaantjesLife
Mooie blog weer en je legt het ook heel goed uit. Complimentjes hoor!
23-04-2017 22:09
23-04-2017 22:09 • 1 reactie • Reageer
Peggy en autisme
Dankjewel!
24-04-2017 07:56
24-04-2017 07:56 • Reageer
Ilona
Ik herken dat stukje wel ;) Ik raak ook altijd lichtelijk in een soort van "paniek " Ik ben wel heel erg open en eerlijk tegen iedereen en ik vertel ze dus gewoon dat ik niet aan feestjes mee doe. Toch vind ik de uitnodiging krijgen wel erg fijn.
23-04-2017 18:20
23-04-2017 18:20 • 1 reactie • Reageer
Peggy en autisme
Ja de uitnodiging krijgen van zichzelf vind ik altijd een mooi gebaar, maar het gevoel wat ik ervan krijg is minder ;p
24-04-2017 07:57
24-04-2017 07:57 • Reageer