×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


Terug van weggeweest!

Terug van weggeweest!


Heeee mensen! 👋🏻 Daar ben ik dan weer 😅 Het is alweer een tijdje geleden sinds ik een blog heb geschreven.. ik ben namelijk erg opzoek geweest naar mijzelf. En ik heb mij zo goed als weer helemaal terug gevonden! 

Deeltijd behandeling ASS.

Om meer over mijzelf te leren had ik besloten om mee te doen aan een deeltijd behandeling over autisme. In het begin van de behandeling werk je aan "lange termijn doelen", dit zijn de doelen die je wilt behalen met behulp van de deeltijd. Het is in een groep met meerdere deelnemers en de behandeling duurt 11 weken met 4 weken voorwerk, en 4 weken nawerk. 

Tijdens de deeltijd behandel je verschillende blokken waaronder:  Mindfulness, psycho educatie, psychomotorisch therapie, cognitieve gedragstherapie, prikkelprofiel/signaleringsplan, doelenblok en thema. Je word dus op verschillende manieren "getraind". Ook hebben wij geleerd om de stress te signaleren door middel van kleurenbordjes, met de kleuren rood, oranje en groen. Deze moest je voor je neerzetten om aan te geven hoe je je voelt/in welke fase je zit, en aan de hand daarvan kun je kijken wat goed te doen of wat lukt op dat moment.

Wat waren mijn "lange termijn" doelen? 

Voor ik begon aan de deeltijd behandeling had ik natuurlijk wel wat in mijn hoofd zitten waar ik wat hulp bij nodig heb, dit zijn de doelen die ik voor mijzelf had opgesteld: 

1. Leren steviger te blijven staan                                                                                                                                          -  minder snel denken iets fout te doen.                                                                                                                          -  minder snel in emotie schieten.                                                                                                                                        -  meer inzicht krijgen in/over emotie. 

2. Stappen maken in acceptatieproces                                                                                                                            -  er mogen zijn.                                                                                                                                                                              -  inzicht in ASS vergroten.                                                                                                                                                      -  niet overal verantwoordlijk voelen

3. Ordenen en in beeld houden, overzicht hebben en minder stapelen.                                                        -  hoofdlijnen.                                                                                                                                                                                  -  dingen loskoppelen en parkeren.                                                                                                                                    -  omgaan met prikkels.  

Welke "lange termijn" doelen gaan beter nu? 

Natuurlijk kan ik niet zeggen na 11 weken dat ik helemaal "beter" ben nu😅😋 maar ik heb wel ontzettend veel geleerd, en veel dingen pas ik nu wel toe in het dagelijkse leven! Dit zijn de dingen die ik heb geleerd:  

1. Ik heb van een ontzettend lieve en coole behandelaar een tip meegekregen, en dat is  af en toe de "verkeerde" schoenen aantrekken en zeggen "f*ck you all"😅 Dit is misschien een beetje grof, en ik zou het natuurlijk ook nooit zo zeggen! Maar ik mag het zeker wel eens wat vaker denken.. snel denk ik iets fouts te doen, ook op de momenten dat ik helemaal niks verkeerds doe, en vaak krijg ik toch wel een nare reactie van mensen wat mij altijd erg lang bezig houd.. ik heb nu een tijdje mijn "f*ck you" schoenen aan, en ze zitten me erg lekker 😂 Als mensen vervelend tegen mij zijn zonder dat ik iets verkeerd doe, doe ik lekker nukkig of ik negeer je gewoon! En het geeft echt veel meer rust als je niet steeds denkt dat je iets verkeerds doet! 

2. Ik heb erg grote stappen gemaakt in het accepteren van mijzelf, al moet ik wel eerlijk zijn dat dat gaat om mijn psychische gesteldheid, over mijn uiterlijk ben ik altijd nog erg onzeker. Ik heb echt aanzienlijk meer geleerd over autisme en hoe het werkt voor mij, waardoor ik wat meer zelfvertrouwen heb gekregen. Ik weet nu grotendeels waar mijn kwaliteiten en mijn fouten liggen, wat het wel wat makkelijker maakt met bepaalde dingen ☺️

3. Dingen loskoppelen en parkeren is nog echt een punt waar veel verbetering in mag komen. Ik vind het nog erg moeilijk om bepaalde onderwerpen los te laten, en ik heb dan ook besloten om mee te doen aan een CGT (cognitieve gedrags therapie) groep, waarbij we bepaalde problemen uitpluizen om meer rust te krijgen en het te kunnen los laten. Omgaan met prikkels gaat nu wel beter aangezien ik mijn triggers grotendeels herken en weet wat ik moet vermijden. Maar het is natuurlijk wel erg lastig om alle prikkels buiten te sluiten... ordenen gaat wel erg goed nu! 😄

Dingen die mij helpen ordenen en overzicht behouden.😇💪🏼

Dingen die mijn stress af nemen.😋👍🏻

Mijn schoenen vol zelfvertrouwen aka mijn "f*ck you all" schoenen 😂🙈

Conclusie:

Ik heb erg veel geleerd en erg veel genoten van de deeltijd behandeling! Vooral omdat het in een groep was met mensen die enigszins ook tegen de zelfde dingen aanlopen. Na al die jaren van onbegrip of mensen die het niet snapte, was er een groep waarbij bijna iedereen je snapt bij elk verhaal! De erkennen maakte het dus ontzettend prettig, en de sfeer zat gewoon goed. Ik voelde mij geaccepteerd, iets wat ik al jaren niet meer had gevoeld. Ik voel mij beter, maar ik ben nog niet helemaal "beter".. er valt nog veel te leren, maar dat geeft niks 😉 Dat geeft juist een beetje uitdaging 💪🏼😇 ik raad ook iedereen aan die met autisme zit, al weet je het al heel lang, om een deeltijd ASS behandeling te nemen. Je leert super veel over jezelf ❤️
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties