Het leed dat shoppen heet


Dankjewel, Enigma. Dankzij jouw blogpost voelde ik mij geïnspireerd om verder door te borduren op een idee. Nieuwsgierig? Lees het blogbericht hier

Wellicht een bekend fenomeen; je loopt door de stad, op zoek naar leuke kleding. Je bent al drie winkels in- en uit gelopen, want het was het allemaal net niet. Wat het allemaal nog lastiger maakt is dat veel winkels een totaal andere definitie hebben qua maatvoering en ook het model van het kledingstuk lijkt totaal niet bij een gemiddeld lichaam te passen.

Welke maat heb ik nou eigenlijk?!

Het is altijd al een probleem geweest; welke maat. In ieder winkel lijk ik een andere maat te hebben. Zo heb ik in de ene winkel een S en in de andere winkel een XL, soms zelfs XXX- tot de macht tien-L (wanneer ik op Ali Express bestel). Best wel ingewikkeld en slecht voor mijn zelfvertrouwen. Wat al helemaal een ellende is, is het gedrocht wat One Size Fits All genoemd wordt. De keiharde realiteit is dat het beter One Size Fits Net Niet genoemd had kunnen worden. Sokken die zogenaamd maat 38-40 zouden moeten passen, passen maat 40 net niet. Sokken die maat 40-42 zijn, zijn te groot voor maat 40. En de One Size versie daarvan is volgens mij gemaakt voor hobbit voeten, want mij passen ze nooit. Ik heb de conclusie getrokken dat, hoe "duurder" ik ga shoppen, hoe kleiner mijn maat is. Zo heb ik op Ali Express vaak de aller grootste maat en bij Miss Etam, een S of M.                                                                                         Gerelateerde afbeeldingGerelateerde afbeelding

De absurde vormen

Nu het tweede probleem; de belachelijke vormen van kledingstukken die populair zijn dezer dagen. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik haat het als mijn shirt tot halverwege mijn rug opkruipt, doordat ik eventjes buk om iets op te rapen wat ik heb laten vallen. Ook heb ik liever mouwen die ik op moet stropen doordat ze ietsje te lang zijn, dan dat ik iedere keer aan de plooi bij de schouder moet trekken, doordat de mouwen nog niet verder komen dan mijn elleboog. Dan nog de mouwen die net halverwege mijn pols komen; ik vind het er raar uit zien, net of ik het shirt te heet heb gewassen. Dit in combinatie met het te kort bij de rug zijn, maakt dat het geheel er heel goedkoop uit ziet. En alsjeblieft, als je broeken verkoopt die net op je enkel vallen, maak dan ook broeken die iets langer zijn. Ik heb liever warme enkels, dan dat mijn broekspijp iedere keer omhoog floept, omdat ze net te kort zijn om bij mijn schoenen in te stoppen. 
Ook zou ik wel graag normale broekzakken willen, waar meer in past dan een paar losse pepermuntjes.

Afbeeldingsresultaat voor clothes don't fit tumblr
 

Toch is het ondanks alle problemen, oneerlijkheid in maten en onduidelijkheden over modellen, toch niet geheel onmogelijk voor mij om te slagen. Vaak moet ik er meer moeite voor doen, maar toch lijkt het meer en meer te lonen wanneer ik wel wat vind. Ook heb ik mezelf uitgedaagd voorlopig zo min mogelijk zwart te gaan kopen. De afgelopen tien jaar heb ik bijna niets anders gedragen qua kleuren en durfde ik dat ook niet. Mijn vriend, die zelf kleurenblind is, heeft me er overheen geholpen. Door mij aan te moedigen, terwijl ik twijfelde over een kleur, om iets "gewoon even" te passen heb ik gigantische stappen genomen. Mijn laatste aankopen waar lavendel kleur (zo licht durfde ik voorheen nooit) en roze. Het zal nog even duren voordat ik geheel aan dit alles gewend ben en er een handigheid in gecreëerd heb, qua kleuren combineren, maar het begin is er.                                                                                                                                                Afbeeldingsresultaat voor size shopping struggles tumblr