×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Je wil graag jezelf zijn, mag dat?

Je wil graag jezelf zijn, mag dat?


Tegenstrijdigheden omtrent jezelf kunnen zijn; ik merk ze bijna iedere dag wel. Mensen in mijn naaste omgeving kennen mij als Erieka met unieke stijl en autisme. Veelal krijg ik te horen dat ik "lekker mezelf mag zijn", om dat maar even letterlijk te citeren. Echter als dat betekent dat ik soms een keer zeg "sorry mensen, ik kan dit even niet, ik pas deze keer" word ik krom aangekeken. Er wordt gefronst, het het hoofd geschud en geen woord gezegd. Maar ik ben toch mezelf? Waarom doet iedereen dan zo?

Dubbele signalen

Eigenlijk ervaar ik dat soort dingen als dubbele signalen. Aan de ene kant mag ik mezelf zijn en wordt dat aangemoedigd, maar... MAAR. Het moet wel binnen de sociaal acceptabele norm vallen. Ik moet wel gewoon "normaal zijn" en doen wat anderen van mij verwachten, maar dat is toch niet mezelf zijn? Het is in mijn ogen tegenstrijdig en enorme onzin. Zeg dan gewoon letterlijk; we willen niet dat je - jezelf bent, want dan gedraag je - je op een manier die niet sociaal wenselijk is voor ons, maar wij willen jou graag het gevoel geven dat je mag zijn wie je bent; dat is voor mij een stuk duidelijker.

Gewoon een kwestie van lef

Aangezien ik met een behoorlijke hoop bagage zit van het verleden, en daar de nodige beschadigingen van heb, is het voor mij best moeilijk om mezelf te zijn. Het zit er bij mij nogal in gebakken dat ik anderen moet pleasen. Dat zit vast geroest, maar ondertussen ben ik al verder gevorderd met het weg schuren van de roest; inmiddels word ik assertiever en doe ik meer wat ik zelf wil. Het levert de nodige conflicten op, maar dat is ook een kwestie van lef hebben. Zo heb ik mensen die mijn tatoeages niks vinden of mijn schoenen als afschuwelijk bestempelen. Jaren geleden vond ik dat rampzalig en zou ik me terugtrekken in mijn slaapkamer en een avond lang huilen, maar nu kan het me steeds minder schelen. "Ze kijken maar lekker de andere kant op als het ze niet aanstaat," aldus mijn lijfspreuk.

Geef niet op, hoe moeilijk het ook is

Jezelf zijn en daarin keuzes maken waar anderen het niet altijd mee eens gaan zijn, is een ding wat iedereen eens heeft meegemaakt of gaat meemaken. Het is lastig, maar ik kan simpelweg niet iedereen pleasen en dat is ook niet waar ik voor leef. Waar leef ik dan wel voor? Daar heb ik mijn leven voor om uit te vinden. Daarvoor moet ik leren wie ik ben en wat ik wil. Daar heb ik mijn hele leven de tijd voor, want ik zie mijn leven als een zoektocht naar mezelf. Waarschijnlijk zal ik het nooit helemaal weten, want er is altijd wel iets te leren. Zo zal ik ook moeten leren niet zo makkelijk terug te krabbelen als mensen protesteren tegen mijn keuzes. Het is niet makkelijk, maar als je er gelukkig van word, laat dan niet over je heen lopen; daar zijn de stoeptegels voor. Geef het niet op.
Vinception
Wat een mooie blog! Ik vind dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Ik accepteer ook gewoon iedereen zoals hij of zij is. Maar helaas doet niet iedereen dat... Door kinderen uit de buurt werd ik vroeger wel eens 'stoeptegel' genoemd. Maar ik laat niet meer over me heen lopen.
29-05-2018 09:11
29-05-2018 09:11 • Reageer
Muzerke
Lekker jezelf zijn... iedereen zegt inderdaad altijd wel dat je het kan en mag, maar als je even echt jezelf bent is het vaak ook weer niet goed. Als ik zelf een mindere dag heb, dan kan ik nog wel heel vrolijk en gezellig doen hoor. Alleen ben ik mezelf dan niet. Maar wil ik op zo'n dag mezelf zijn, dan krijg ik ongetwijfeld te horen dat ik gezellig moet doen... Dus je mag jezelf zijn, zolang het maar past in het beeld dat anderen van je hebben lijkt het wel...
12-05-2018 21:47
12-05-2018 21:47 • 1 reactie • Reageer
Erieka
Dat herken ik wel. Jammer dan dat ik niet altijd gezellig ben, denk ik dan. Eerlijkheid en oprechtheid staan bij mij hoog in het vaandel, dus toneelspel zit er bij mij niet in (:
12-05-2018 22:07
12-05-2018 22:07 • 1 reactie • Reageer
Soberana
Had je dan iets anders verwacht? NL is de bakermat van de eenheidsworst, waar de grootst-gemene-deler de dienst uitmaakt. Dacht je nou echt dat de schijntolerantie die er schuilgaat achter 'je mag jezelf zijn', alleen wordt geventileerd t.o.v. autisten?
12-05-2018 15:36
12-05-2018 15:36 • Reageer
Ingeborgenzwerm
Wat een waarheid, zo herkenbaar..
12-05-2018 12:48
12-05-2018 12:48 • Reageer
peterdenharder
Jezelf zijn wordt vaak gezegd, maar mensen bedoelen inderdaad veel vaker: wees wie ik wil dat jij bent! Ik pas daar voor. Het heeft me wel wat gekost, maar ervaar veel meer rust nu ik steeds meer mezelf leer te zijn.
11-05-2018 23:45
11-05-2018 23:45 • 1 reactie • Reageer
Erieka
Precies. Het is niet makkelijk, maar uiteindelijk wel beter voor jezelf om ècht jezelf te zijn. Het kost uiteindelijk meer energie om in een plaatje van anderen te passen dan bij jezelf te blijven en "nee" te zeggen (:
12-05-2018 00:59
12-05-2018 00:59 • 1 reactie • Reageer