×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
60
Wajonguitkering; zegen of vloek?

Wajonguitkering; zegen of vloek?


Na aanleiding van het lezen van het blogbericht Onze Maatschappij geschreven door Eddiee, kwam ik op het idee om eens een blogbericht te wijden aan iets waar voor mijn idee nog altijd een taboe op zit. Het hebben van een wajong uitkering.

Ik heb er een en ik ben er niet trots op. Ja, het is prettig, een stabiel inkomen, maar daar is ook alles mee gezegd. Er wordt zelfs vaak vergeten hoeveel nadelen er eigenlijk aan kleven. Bij dat stabiele inkomen krijg je namelijk nog wat extra dingen; een stempeltje 'gehandicapt' bij het UWV met een bij behorend dossier wat nooit meer verdwijnt, de gratis bijgeleverde titel 'uitkeringstrekker', of zelfs 'profiteur'.

Ik zie het vrij regelmatig op Facebook. Nieuwsberichten van bijvoorbeeld het AD waarin bekend wordt gemaakt dat de regering nieuwe wetten invoert, wijzigt, of schrapt. Genoeg mensen uiten hierin hun ongenoegen. Vaak wordt de schuld gegeven aan 'die buitenlanders', 'die vuile uitkeringstrekkers die toch wel zwart werken en geen uitkering zouden moeten vangen' en 'religieuze overtuigingen die alles verpesten'. Met name 'die buitenlanders' en 'die vuile uitkeringstrekkers' krijgen volgens die mensen alles in de schoot geworpen. Ze hoeven geen moeite te doen, want ze krijgen hun centjes toch wel. Centjes waar WIJ, werkende en niet afgekeurde bevolking hard voor moeten werken terwijl die uitkeringstrekkers op hun luie gat zitten er niets doen. Dit is heel cynisch gezegd, hoe ik het opvat. Nog zonder het verhaal erachter te weten, worden wajongers als profiteurs neergezet. Mensen die niet willen werken, uitkeringen vangen en daarbij ook nog even zwart bijverdienen om altijd de nieuwste iPhone, smartwatch en mooie auto voor de deur te hebben.

Het liefst zou ik dan keihard mijn mond open trekken en zeggen dat het niet waar is, maar dat zal ik niet doen. Dan scheer ik een ieder over een kam, net als dat groepje mensen op Facebook doet. Het zal ongetwijfeld waar zijn; mensen die uitkering krijgen en zwart bijverdienen. Nu ga ik vast als een zogenoemde 'Special Snowflake' klinken, maar ik doe dat niet. Sterker nog, ik ben er niet blij mee. Noem me maar ondankbaar, maar het voor mij soms meer een vloek dan een zegen. Mensen kijken je met de nek aan tijdens een sollicitatie. Ze vragen niet wie je bent, maar 'wat is jouw beperking'. Daarbij ben je voor een aantal werkgevers slechts aantrekkelijk omdat ze een subsidie kunnen vangen als ze je aannemen, wie jij verder bent en wat jou bezig houdt boeit ze cru gezegd geen fuck.

Ook heb je, door het groepje wajongers dat daadwerkelijk aan de stereotypen voldoen van 'uitkering vangen en zwartwerken' al automatisch een negatief imago. Tijdens een stage een tijd geleden, was men verbaasd dat ik wilde werken voor mijn geld. Er waren namelijk daadwerkelijk mensen geweest die keken hoeveel ze er met werken 'op vooruit zouden gaan'. Was dat niet genoeg? Dan gingen ze gewoon weer thuiszitten. Dit verbijsterde mij. Ook doordat ze vooraf al dachten dat ik net zo zou zijn. Dit vond ik heel jammer. Dat dit al voor mij ingevuld was, nog voordat ze me daadwerkelijk vroegen wat ik wilde of hoe ik in elkaar zat.

Heel ver ga ik hier niet meer over uitweiden, doordat dit alles me gewoon ontzettend kwaad maakt. Ik wil namelijk wel gewoon werken voor mijn geld en meer zijn dan gehandicapte nummer zoveel.
Veronique
Ik heb al 24 jaar een wajong. Ik word er niet warm of koud van. wajong is geen uitkering maar een voorziening dus ze hebben het vast over een ander...mijn standaard reactie. En dan geef ik ze vervolgens helemaal gelijk. Zijn ze gauw uitgelult
02-11-2017 20:25
02-11-2017 20:25 • Reageer
verbegbijazz
Een goede blog, die nog eens verheldert, hoe verkeerd het is, dat men stigmatiseert. Overigens vind ik de nieuwe wet waarin de loonkostensubsidie zal worden opgeheven helemaal uit den boze, want het gaat er van uit, dat men aan de onderkant moet bezuinigen ik vind dat typisch VVD, althans rechts neoliberaal denken en daar ben ik tegen.
20-10-2017 17:21
20-10-2017 17:21 • Reageer
Vinception
Ik ben blij dat je hier een blog aan toe wijdt! De zus van mijn beste vriendin krijgt ook zo'n uitkering en ze kan gewoon geen werk vinden omdat er liever mensen zonder beperking oid aangenomen worden, en ze is daar heel gefrustreerd over, mega begrijpelijk. Echt fijn dat je er zo'n duidelijke blog over hebt gemaakt! Lucht voor jou denk ik ook op, en voor de buitenwereld is het weer een stukje duidelijker.
13-05-2017 16:01
13-05-2017 16:01 • Reageer
Mirke
Mijn zoon is autistisch en heeft ook een wajong uitkering. Hij zou niets liever willen dan werken met de opleiding die hij met veel hard werken heeft gevolgd maar komt nergens aan de bak. Dan komt hij vervolgens in een "werktraject" van het uwv omdat zij vinden dat hij wel werken kan waar hij dan ook heel blij mee was, hij kreeg een consulent toegewezen en die zou samen met hem gaan werken aan het zoeken van een vaste baan... je krijgt het al door. Er gebeurt vanaf dat ene gesprek helemaal niks meer voor de 5 maanden die volgen. Sterker nog, wanneer hij belt wordt er niet thuis gegeven. Het zal mij benieuwen of hij als beloning dan ook nog eens gekort gaat worden op zijn uitkering omdat het uwv vond dat hij werken kon maar dat zij, net als hij, niet verder komen.
13-05-2017 00:24
13-05-2017 00:24 • Reageer
LWAlmanak
Hier WAO, 100% afgekeurd, maar ik mag gelukkig nog wel iets betekenen in de maatschappij, als is het maar 1 uurtje per week vrijwilligerswerk. Daarnaast beheer ik nu diverse websites en word ik volledig geaccepteerd bij de weerbaarheidstraining als enig gehandicapte van de groep :-)
12-05-2017 21:47
12-05-2017 21:47 • Reageer
Ingeborgenzwerm
Heb ook een Wajong uitkering, en ben 100 procent afgekeurd, en toch doet het pijn als ik een brief binnen krijg met de woorden totaal arbeidsonbekwaam. Terwijl ook ik het liefst wil werken naar wat mogelijk is.
12-05-2017 21:17
12-05-2017 21:17 • Reageer
De schaamte voorbij!
Hier nog iemand met Wajong. Ik vind het jammer dat mensen vaak meteen denken dat je niet wilt werken!
12-05-2017 20:07
12-05-2017 20:07 • Reageer
Alzheimerblog
Die schreeuwers hebben vaak geen idee waar ze het over hebben...
12-05-2017 18:12
12-05-2017 18:12 • Reageer
frieke
harde realiteit vrees ik, erg genoeg voor jou
12-05-2017 18:07
12-05-2017 18:07 • Reageer