×

Yoors


exit_to_app Inloggen

480
camera_alt
Afbeelding toevoegen
60
Zelfacceptatie [schrijfsel]

Zelfacceptatie [schrijfsel]


Vandaag las ik, zoals ik vaker doe, mijn schrijfsels terug. Dit doe ik om mij voor de geest te halen wat ik heb gedeeld en hoe mensen er op reageren. Zo kwam ik vandaag voorbij mijn schrijfsel "Overprikkeling" waarin ik uitgebreid beschrijf wat er in mijn hoofd gebeurt, als het mij allemaal te veel wordt door bijvoorbeeld een te drukke ruimte. Toen ik het laatste stukje terug las, begon ik na te denken over het veranderen van jezelf voor de ander of in een bepaald beeld te passen. Hoe ver je daarin kan gaan, of wanneer je iets beter kan gaan accepteren.

Zo weet ik van mijzelf dat ik totaal geen mensen-mens ben. Sociale situaties, zoals op een verjaardag of op visite, putten me uit. Ik kan niet altijd even goed inleven in een ander, reacties inschatten lukt mij bijna niet, grapjes snap ik niet en op magische wijze wordt ik na een halve minuut praten onzichtbaar en ben ik niet meer interessant. Hierdoor vind ik sociale situaties moeilijk, vervelend en vermijd ik ze het liefst wanneer ze niet verplicht zijn. Als het geen vervelende gevolgen heeft als ik niet langskom, dan ga ik ook liever niet. Het is niet dat ik het niet probeer, maar het is een struikelblok wat gewoon niet verdwijnt. Hoe hard ik ook mijn best doe met mensen te praten, het gezellig te hebben, sociale situaties blijven vervelend en vermoeiend. Het is lastig, maar langzaam en zeker begin ik op een punt te komen dat ik niet zo zeker weet of het wel te veranderen valt. Hierdoor kom ik op een belangrijk spreekwoord, wat van toepassing is, zeker nu.

Verander wat je niet accepteren kunt en accepteer wat je niet veranderen kunt.

Als ik dit bij mijn eigen leven betrek, kan je wel zeggen dat ik het echt pittig waardeloos vind dat ik doodongelukkig word van een verjaardag die andere mensen gezellig vinden. Ik vind het ontzettend vervelend om mij te moeten verantwoorden als ik eerder wegga van een sociale gelegenheid, of zelfs niet ga. Mensen reageren vol onbegrip. Ze weten niet hoe het voor mij voelt. Ik kon het niet accepteren, dus probeerde ik het te veranderen. Dit heeft ondanks mijn vele pogingen nog niet het resultaat geleverd wat ik wilde, dus zal ik het moeten accepteren. Het is een deel van mij. Een vis kan nog zo hard roepen, ik wil kunnen ademen en een mens zijn, maar het blijft een vis. Ik kan nog zo hard roepen dat ik een mens wil zijn volgens de standaard vormen, zonder het probleempakket erbij, maar dat gaat niet. Ik ben gewoon Erieka, die niet zo van sociale dingen houdt en zich er geen houding in  weet. Ik ben gewoon Erieka met bijgeleverd probleempakket en handleiding (die nog altijd niet af is doordat er continu dingen aan toegevoegd worden). Ik ben gewoon Erieka en dat zullen anderen, maar ook ik zelf, moeten accepteren.
Ries van Meerten
geloof in jezelf en kies wat je wil en niet wil, anderen kunnen zich niet inleven hoe jij je voelt, dat kunnen alleen mensen die hetzelfde hebben ik herken dit en heb voor mij zelf gekozen, familie oke maar ik bepaal, vrienden die bepaalde zelf door weg te gaan ik kreeg er ruimte voor terug, ik kreeg mooie mensen in mijn leven, gelijkgestemde zoals ik het noem. verander je leven en je krijg ruimte voor anderen, stop met vechten want vechten heeft nooit iets opgeleverd accepteer me zoals ik ben dan accepteer ik ook jou, zo niet jammer dan mooi ik voel met je mee
31-10-2017 08:35
31-10-2017 08:35
Morsmordre
Hoi Erieka-met-bijgeleverd-probleempakket-en-handleiding, Ik vind dat er helemaal niets mis met je is en dat je al helemaal geen probleempakket bent. Uiteindelijk past niemand van ons in het standaardplaatje en je hoeft je er ook niet in te proppen. Als mensen niet kunnen accepteren dat je gewoon liever niet naar sociale dingen gaat omdat het je uitput, dan zitten ze zelf fout. Er zijn genoeg andere dingen die je wel kunt en waar je goed in bent (:
30-10-2017 08:58
30-10-2017 08:58
DiaantjesLife
Je laatste zin zegt alles. Jij bent jij en dat is prima zo en niemand anders kan voor jou beslissen hoe jij je moet voelen in bepaalde situaties. Je gebruikt het woord autisme, dus ik ga er vanuit dat je een AS stoornis hebt. Ik ben zelf een echt mensen mens, maar heb een zoon met autisme en dat is best lastig soms. Toch door hem vooral zichzelf te laten zijn, is hij de jong volwassenen geworden die hij nu is. Inmiddels getrouwd, leuke baan en hij geniet van het leven ookal loopt hij wel eens tegen problemen aan. Je moet nooit jezelf veranderen omdat een ander vindt dat jij dat moet. Iedereen is een mooi mens op zijn of haar manier, gelukkig wel!
29-10-2017 21:25
29-10-2017 21:25