×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Een overweging

Een overweging


Een week geleden, op een schitterende donderdagochtend kreeg ik van mijn psycholoog het bericht dat ik depressief ben. Het is moeilijk om hier met anderen over te praten. Veel mensen zijn nou eenmaal zichtbaar bewogen als je hen verteld dat je er vaak over nadenkt hoe de wereld zonder jou verder zou gaan.

Dat klinkt erg nihilistisch, en dat is het ook. Het is voor mij heel makkelijk om in te zien dat of ik nu iemand help of iemand kwets, iemand mijn gevoelens vertel of juist heel gesloten blijf, of ik met iemand ga praten of iemand uit de weg ga, of ik het leven waardig ben of het liever uit de weg ga, vrienden maak of vijanden, uiteindelijk maakt het niets uit. We leven, we gaan vriendschappen aan, worden misschien zelfs verliefd, vertellen mensen onze geheimen, ontwikkelen een band met het aardse, maar uiteindelijk gaan we dood, worden we vergeten en is het alsof we er nooit zijn geweest. Waarom zou je het dan doen? Wat heeft het voor nut?

Terwijl ik mijzelf deze vragen stel zie ik anderen, die ondanks dat ze hard werken en goede waarden hebben, toch hun leven lang ongelukkig zijn. Waarom zou je het dan doen? Mensen die constant naar geluk streven, maar het nooit kunnen bereiken. Wat heeft het voor nut?

En dan kijk ik naar mijn vrienden, de mensen die mij liefhebben. Ik kijk naar hun gezicht, hun handen, hun ogen en dan weet ik het. Ik zie de schoonheid van de natuur, een groepje eenden dat in het midden van een meertje rustig rondzwemt in de avondzon, terwijl het licht glorieus het wonder van het leven verlicht, en dan weet ik het.
Marjolein
zolang je daar oog voorhebt, komt het best goed!
10-11-2017 12:24
10-11-2017 12:24 • Reageer
casapapusilor
Ik loop ook vaak rond met dit soort gedachten, waarom, waarvoor, wat heeft het voor zin. Over één ding denk ik duidelijk anders. Zeker, uiteindelijk gaan we dood, maar worden we dan vergeten? In ieder geval niet zo snel als sommigen denken. We worden herinnering en hoe die er uit ziet hebben we voor een deel zelf in de hand. Misschien toch een goede reden om verder te leven en te bouwen aan wat je uiteindelijk toch onvermijdelijk achter laat.
10-11-2017 09:13
10-11-2017 09:13 • Reageer
The Original Enrique
Dezelfde gedachten die jij hebt, heb ik ook. Ook ik lijdt aan depressies. Ook dat laatste kan ik niet eens 'zien'. Sterkte hoor!
10-11-2017 00:50
10-11-2017 00:50 • Reageer