×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Ook dat nog... Hij (ik zei de gek) is ook nog een AUTIST!

Ook dat nog... Hij (ik zei de gek) is ook nog een AUTIST!


Goed, u weet inmiddels wel dat mij qua gezondheid nogal wat mankeert. Psoriasis (onbehandeld 7 van de 8 soorten waaronder ook) Artritis Psoriatica (soort reuma), Bechterew, diabetes, hoge bloeddruk, hartkloppingen, en haperende lever, nieren die het niet geweldig doen, zeer ernstige chronische vermoeidheid en nog wat overlappende ziekten en aandoeningen die geassocieerd worden met auto-immuunziekte. Je zou toch zeggen dat je dan wel zo ongeveer alles hebt wat een mens zich niet kan wensen. Maar helaas, er is meer. Overigens ook iets wat mogelijk geassocieerd, of misschien wel andersom, kan worden met auto-immuunziekten.

Ik ben daarnaast ook een autist. Als kind was dit vele malen erger dan nu, ik ben inmiddels bijna 50 en heb erg veel bijgeleerd in mijn vrij moeizame leven, maar nu zou men dat classificeren als Asperger (alhoewel men deze benamingen officieel niet meer gebruikt). Ofwel voluit 'Het syndroom van Asperger'. Asperger behoort tot de autisme spectrum stoornissen (ASS). het syndroom wordt gevormd uit de combinatie van een aantal specifieke symptomen. Kinderen, jongeren of ouderen natuurlijk, met het syndroom van Asperger zijn normaal tot hoogbegaafd, maar vertonen specifieke problemen met sociale communicatie. Daarnaast hebben ze vaak beperkte interessegebieden, preoccupaties en laten ze al dan niet dwangmatige herhalingsgedrag zien. Als u iets meer wilt weten over deze vorm van autisme dan verwijs ik u graag naar de redelijk complete wikipagina over Asperger.

Zoals gezegd zat ik als peuter, kleuter en jong kind veel dieper in het autisme spectrum dan nu het geval is. Gelukkig beschik over een aanzienlijk hoger dan gemiddelde intelligentie en heb me daardoor min of meer 'omhoog kunnen werken' in het spectrum. Ik ben tegenwoordig, voor zover andere mensen er iets van merken, een beetje eigenaardig in de omgang. Ik maak het mezelf maar anderen ook niet makkelijk omdat ik over een tergende eerlijkheid beschik en een onvermogen om te huichelen, te liegen en te bedriegen. Dat klinkt wellicht positief maar dat is het bepaald niet. En sommige van u zullen daar al wel kennis mee gemaakt hebben. Maar daar kom ik zo nog ruimschoots op terug.

Verder ben ik een typische einzelgänger. Een beetje een zonderling. Ik voel weinig tot nauwelijks enige drang tot IRL (in real life) contact met mensen. Mijn meeste contacten leg ik online. Gelukkig heb ik wel een buitengewoon sociale vrouw, al ruim 32 jaar, en dochter (van inmiddels ruim 19 jaar) die mij met enige regelmaat uit mijn zelfverkozen isolement trekken en een beetje die mijn ambassadeurs naar de buitenwereld zijn.

Ik skip nu een stukje van mijn leven om de voornaamste bedoeling van deze blogpost te bereiken.

Het spreekt voor zichzelf dat ik als kind bijster weinig begreep van de wereld om mij heen. In ieder geval als het aankwam, en nog komt, op de wijze waarop mensen met zichzelf en anderen omgaan. Ik kon en kan daar niet zoveel mee. In een poging om de wereld om mij heen een beetje te duiden en naar ik hoopten beter te begrijpen dook ik als jochie van, voor zover ik mij kan herinneren, een jaar of 10 in de boeken. Helaas bestond het internet zoals wij dat nu kennen nog niet want dat had mij het een stuk makkelijker gemaakt. Ik verslond werkelijk alles aan informatie waarop ik mijn kleine vingertjes kon leggen. Filosofie, wereldreligie, ideologie en alles wat te maken had met techniek, wetenschap en (bio)chemie. Hoe meer ik echter leerde hoe meer ik me realiseerde hoe weinig ik wist. Hoe meer antwoorden op vragen ik vond hoe meer vragen die antwoorden weer opriepen.

Veel later zou ik pas begrijpen dat het dwangmatig verzamelen van kennis mijn 'fiep' was. Het tot in detail uitpluizen van zaken is al zo'n 40 van de 50 jaar dat ik leef mijn 'fiep' zoals ze dat noemen. Een 'fiep' is bij autisten een al dan niet hele sterke preoccupatie met bepaalde zaken. In mijn geval is het wetenschap in de meest brede zin van het woord. Het is in feite een dwangmatig gedrag, dat bij mij heel sterk is. Ik kan het bijvoorbeeld niet verdragen als ik iets niet weet. Dus zoek ik alles op en uit. Alleen er zit geen rem op. Ik zoek namelijk niet alleen hetgeen ik initieel niet wist op maar ook praktisch alles dat ik bij het beantwoorden van mijn vraag tegenkom. Zoals u wellicht weet is de wetenschap opgebouwd uit eindeloos veel terminologie. Als je iets serieus, dus niet populair, wetenschappelijks leest dan vliegt de terminologie je om de oren. Veel mensen kunnen dit negeren. Ik helaas niet. Ik moet van iedere term tot in details weten wat het betekend. En dan niet alleen sec en alleen de directe betekenis maar ook in alle mogelijke contexten n varianten.

U begrijpt dat ik na zo'n 40 jaar vrijwel onafgebroken kennis verzamelen een spreekwoordelijk hoofd heb zo groot als een zeppelin. En nog ben ik dag in dag uit, en niet zelden ook s'nachts als ik niet kan slapen door mijn ziekten, de hele dag door dingen aan het op en uitzoeken. Als geluk bij een ongeluk ontbreekt mij door mijn ziekten tegenwoordig met grote regelmaat de energie daarvoor, en is mijn concentratievermogen nogal achteruitgegaan, waardoor zelfs ik zo nu en mijn interesses en mijn honger naar kennis moet temperen omdat ik anders werkelijk nergens anders meer aan toe kom.

Hoe dan ook, komen we bij het punt waarom het werkelijk gaat. En dat is dat verschillende van u mij al eens op uw weg tegengekomen zijn. En voor sommige is dat misschien niet de meest positieve ervaring geweest. Het is immers al lastig om een betweter tegen te komen maar om een heuse beterweter tegen te komen kan misschien nog vervelender zijn. Het is namelijk zo dat heel veel mensen bepaalde overtuigingen hebben waaraan men, om mij volkomen onduidelijke redenen, enorm aan hecht. Iets waar men met de beste wil van de wereld niet vanaf wil of misschien zelfs wel kan. En dan kom je mij tegen...

Ik heb, als 'bijwerking' van mijn autisme, geen overtuigingen. Ik heb geen idealen. Ik heb geen geloof en geen ideologie. Het enige wat voor mij telt is de rationaliteit. De ratio. Het verstand. Het weten. De feiten, hoe onaangenaam soms ook, en alleen de zaken die objectief en empirisch wetenschappelijk te staven zijn. Die niet langs religieuze of ideologische wegen multi-interpreteerbaar zijn of worden gemaakt door belanghebbenden. Ik ben in alles een hardcore atheïst en voor de rest een agnost. Ik geloof dus helemaal niets tot ik feiten en bewijzen heb gezien. Het is dus niet zo dat ik een bepaalde overtuiging heb, zoals zoveel mensen deze hebben, en ik deze kost wat het kost deze probeer te verdedigen ook al reikt men mij de feiten aan waaruit een totaal ander beeld voortvloeit. Feiten zijn voor mij heilig. Als ik iets lees, zie of hoor dan zoek ik tot in de miniemste detail uit wat er van klopt, of het strookt met de objectieve empirische wetenschappelijke dan wel biologische en (bio)chemische feiten, en trek dan pas een op deze feiten gebaseerde conclusies. Met emotionele argumenten kan ik helemaal niets. Hetzelfde met op politieke, religieuze of ideologische gronden gebaseerde meningen.

Combineer dat met mijn ander dwangmatig drang om misverstanden weg willen nemen. Zeker op wetenschappelijk, biologisch en (bio)chemisch vlak. Niet in de laatste plaats omdat ik het maar lastig kan verdragen dat mensen, en de mens is in dit opzicht behoorlijk uniek in het dierenrijk, in mijn ogen zulke irrationele wezen zijn terwijl rationaliteit voor mij de enige houvast in het leven is en men zichzelf en anderen daarmee niet zelden zoveel emotioneel en andere geweld aandoet.

Er is weinig voorstellingsvermogen voor nodig te snappen dat dit nogal eens tot miscommunicatie kan leiden tussen mij als autist en u als neurotypische (ofwel niet autistische) mensen. Terwijl u mij op basis van emotionele, religieuze of ideolologisch gebaseerde argumenten probeert te overtuigen van uw gelijk veeg ik met mijn zeppelin hoofd vol feiten de vloer aan met uw overtuigingen (en ja, ik weet dat dit niet perse sympathiek klinkt, maar dat is dan weer die nare eerlijkheid). Ik snap heel goed, want zo 'outer space' ben ik natuurlijk ook weer niet, dat dit soms kan leiden tot irritaties. En ik dat vanzelfsprekend niet door heb omdat mijn hoofd nu eenmaal anders werkt.

Voor zover nodig wil ik u daarom op voorhand mijn excuus aanbieden voor de eventuele miscommunicatie en irritatie die dit kan opleveren. Als geen ander weet ik dat het soms heel frustrerend kan zijn om 'onbegrepen' te zijn of je 'onbegrepen' te voelen.

Wat ik anderzijds wel van u zou willen vragen is om u eens open te stellen voor de feiten die uw overtuigingen misschien ondergraven of zelfs aan het wankelen kunnen brengen. Ik ben en blijf er namelijk van overtuigd dat u er 'beter' van kunt worden. Minder vooroordelen jegens mensen of andere zaken, minder stress en ongerustheid over bijvoorbeeld het milieu, uw voeding en misschien met een beetje mazzel een breder wereldbeeld en diepere kennis van bepaalde zaken.

De reden dat ik dit aan u vraag, ondanks dat ik het risico neem arrogant of pedant bevonden te worden, is omdat ik graag van u leer (al zou het maar gaan over menselijke emoties en hoe deze tot bepaalde overtuigingen leiden), en ik stiekem hoop dat u wat van mijn tergende beterweterij opsteekt. Als wij elkaar dit kunnen gunnen dan worden wij er denk ik allebei beter van. Voor mij is het een leuke, en sommige zullen zeggen broodnodige, training in sociale omgang en mogelijk heeft u er ook nog wat aan door de andere invalshoek die ik u eventueel kan bieden.

Kortom... Vriendjes? :)

 Indigo Vlinder
wat een mooi stuk om te lezen. Ik heb zelf de diagnose ADD/Asperger en wil hier ook regelmatig gaan schrijven. Ik ga je volgen en ben erg benieuwd naar je verhalen.
04-04-2017 20:56
04-04-2017 20:56 • Reageer
Ingrid Tips en meer
Vriendjes!! Men kan ten alle tijden van elkaar (!!) leren. Niemand heeft alle wijsheid in pacht. Ook ik sta open voor andere inzichten. (Zou je misschien niet zeggen maar is echt zo. )
11-07-2016 19:55
11-07-2016 19:55 • 1 reactie • Reageer
Psocial.nl
Top, vriendjes ;) En verder... ach, resistance (against facts) is futile ;)
11-07-2016 20:09
11-07-2016 20:09 • 1 reactie • Reageer
Stef
Ik heb al met heel veel plezier vele reactie's en stukken van je gelezen en kan er van genieten en heel veel van leren. Je maakte het mij ergens anders ook al duidelijk en ja.... ik begrijp je volkomen. En wat mij betreft zijn wij vriendjes en ervaar het als zeer prettig wanneer iemand mij voorziet van betere kennis en informatie. Uiteraard herken ik alles wat je omschrijft en ben blij dat ik iemand zo als jou tegenkom via internet.
11-07-2016 12:17
11-07-2016 12:17 • 1 reactie • Reageer
Psocial.nl
Dank je wel voor de toffe reactie Stef. En het is wederzijds ;)
11-07-2016 12:19
11-07-2016 12:19 • Reageer