×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


Communicatie leidt tot wereldvrede

Communicatie leidt tot wereldvrede


Hoe communiceer jij om je heen? Wat is jouw soort communicatie met de ander?

Communiceer je überhaupt wel goed?
Of gooi je de deur dicht, zodat je niet hoeft te communiceren?

Laat ik jou jou eens een hersenspinsel van mij uitleggen en ik weet zeker dat er een verband in zit. Het is heel klein. Maar dit kleins, oogt zich verderop in de wereld als iets groots. Oorlog of vrede.

Daarom zegt men wel eens: een betere wereld begint met je jezelf. En ja, ik ben daar mee eens. Het begint ook bij jezelf. Bij de kleinste gedragingen. De negatieve aspecten ervan en de positieve.

En vandaag begin ik over communicatie. Ik ben zelf niet goed in communiceren geweest, waardoor ik niet voor mijzelf opkwam. Maar nu ik steeds meer voor mijzelf opkom, kom ik er tot mijn verbazing achter hoe anderen met hun brein met verwachtingen zit. En ik verbaas mij over mijzelf, met mijn soms zinloze verwachtingen. 

Deze bovenstaande metafoor gebruik ik even om iets uit te leggen: doordat ik niet goed communiceerde, of niet durfde te zeggen wat ik wilde, zette ik mijzelf al in een bepaalde degradatie neer bij de ander. De ander voelt mij aan en reageert er op en neemt zelf ook een degradatie in jegens mijn gedrag. Vaak was dit erboven staan. Want dat leidde mijn gedrag weer uit naar die ander.

Nu zeg ik meer wat ik denk en uit ik mijn gevoel. Of ik het goed doe? Weet ik niet. Ik ben nog lerende hierin. Aldus kom ik wel vaker de laatste tijd het volgende tegen: ik zeg wat ik denk en wat ik voel. Dus ik neem een positie in. Ik probeer zo veel mogelijk op de bonnefooi te reageren zonder een enkele verwachting van de ander. De ander neemt ook een positie in, door hier ontwijkend mee om te gaan, of juist in gesprek te gaan. Ik neem de gok. 
Met ontwijken van een ander naar mij toe, denk ik weer dat ik iets fout heb gedaan, maar ik weet van niets, want de ander gaat er niet mee in gesprek. En diegene die wel met mij in gesprek gaan, die dat durven, komen vaak achter wat ik bedoel en hoe ik het bedoel. Want ik heb het altijd goed met de ander voor. Maar ook kom ik erachter dat de ander, of ikzelf een verwachting erin hebben, naar elkaar toe, zonder er vanaf te weten. Hoe moet men dat nou ruiken?! 

Ook zijn er mensen op hun tenen getrapt, zonder door door te vragen hoe ik het bedoel, en gaan in een defensieve houding zitten. Ook hier vraag ik mij vaak af, wat dacht je wel niet van mij? Wat voor een verwachting had je dan van mij? En vaak is er een wanhopige gedachte van mij uit: communiceer met mij, om mij antwoord te geven op mijn vragen! 

Wil ik dit? Nee, ik wil een open communicatie, met open en transparantie van elkaar. Dit vind ik niet fijn om zo met de medemens om te moeten gaan, of juist iemand te laten gaan, omdat ik er geen hoogte van krijg. 

Dan vraag ik mijzelf wel vaak af, waarom mensen niet gaan communiceren om elkaar goed te leren kennen en van elkaar te weten dat er iets misschien zelfs goed bedoeld is. En ook ik, ik kan gemeen over komen, of te direct, maar als er geen communicatie erover is, kan ik er niks van leren en er niets van uit halen. Kan ik geen rekening houden met de ander.

Zo denk ik dat het ook met oorlogen gaat. 2 landen communiceren met elkaar. De 1 zegt iets, waardoor de ander het verkeerd opvat. Dus ze voelen op de tenen getrapt. Vaak wordt er niet verder gecommuniceerd, want de ander staat er niet meer open voor. Die hebben een beeld en willen er niet verder over in discussie gaan. Nee, het is ruzie tussen ons.

Ook speelt een verwachting in deze kwestie een grote rol. Er wordt iets verwacht, maar er wordt er niet over gecommuniceerd. Dan maar bommen gooien, zodat men aan de verwachtingen voldoet. Maar hey, is dit de goede weg? Is dit wat iedereen wilt. Kom je dan iedereen ten goede? 

Terwijl er juist vaak overeenkomsten zijn tussen 2 meningen, 2 gevoelens, verwachtingen en 2 religies. Maar men staat er niet meer open voor. Men reageert defensief. En hierdoor wordt iedere stap dat de ander maakt, met alles erger.

Op een gegeven moment is er sprake van machtspositie (mis) ge - bruiken in deze communicatie. En de volgende stap is vaak oorlog.

Maar ik weet gewoon zeker dat als we met elkaar beter zouden communiceren, elkaar beter zouden leren kennen, rekening zouden houden met elkaar en respect hebben naar elkaar, dat er geen oorlogen meer zouden zijn. Begrijp elkaars religie, elkaars gewoonten, elkaars leven, de dingen die wij allen anders hebben meegemaakt. Begrijp elkaars referentiekader. Elkaars verwachtingen. Waar het vandaan komt. Communiceer erover. Zonder mekaar te vooroordelen.

Het begint echt bij jezelf. De ander om je heen begrijpen. Diens referentiekader begrijpen. Diens verwachtingen begrijpen en erover praten. Respect voor elkaars normen en waarden hebben. Elkaar accepteren als jouw eigen gelijke. Liefde uitstralen naar diegene die het zo nodig hebben. Zo deel je het verder de wereld uit. En zo verbeteren we de wereld stap voor stap. 

Succes! 

Ik ben al begonnen. En puur en zuiver zijn we allemaal niet, maar we doen ons best, toch ;) 

expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties