10 dingen die je weg kunt doen in huis (1) #Minimalisme

10 dingen die je weg kunt doen in huis (1) #Minimalisme


settings
 • Instellingen
 • Positie

  Automatische scrolling

Een overvloed aan overbodige rommel

Het voelt als een dreiging die continu speelt. Spullen die mijn huis binnen willen komen. Gekregen of zelfgekochte spullen. Clutter noemen Angelsaksen het. Clutter kan je leven beheersen. Dat wil ik niet. Ik wil leven met minder.

Al jaren ga ik de strijd aan met clutter. Declutteren noemen ze dat. Simplify your life is het credo.

10 dingen die je kunt reduceren in jouw huis:

 • Speelgoed (waaronder knuffels), oh hoe ik het haat als er speelgoed cadeau gedaan wordt. Vooral verzamelingen vind ik zonde van het geld. Geef liever een beleving cadeau of tijd.
 • Kleding. Een hoop draag je niet of kan weg. Een hoop is dubbel, lelijk, oud(erwets) etc. Vergeet niet kapotte en lelijke overbodige kledinghangers. En o ja, riemen waar je niks meer van wilt weten.
 • Overbodige keukenspullen en keukengerei. Ik heb geen magnetron. Ik heb het nooit zo begrepen: dessertlepel, theelepel, soeplepel, eetlepel. Rijstkoker, blender, staafmixer, tosti-apparaat, broodtoaster, knoflookpers, poffertjespan, broodmachine, frituurpan, messenset, sapcentrifuge, tupperwarebakjes, 100-delig bestek, 100-delige pannenset... is het allemaal nodig? Zelfs een kookwekker is niet nodig want daar kun je e.ggtimer.com voor gebruiken.
 • Schoenen. Een hoop draag je wellicht niet of kan weg. Sommigen hebben echt heel veel schoenen.
 • Accessoires. Zijn al die oorbellen, kettinkjes, armbandjes en haarclipjes nodig?
 • Papier, folders, kranten, plastic tasjes.
 • Boeken, die tiendelige encyclopedie-set, cd's, dvd's en cd-roms met spelletjes. Tegenwoordig heb je alles online of is het te lezen/lenen via de bibliotheek. Muziek luister ik via Spotify.
 • Meubilair. Is een enorm wandmeubel nodig? En die extra buffetkast? En die commode voor de baby?
 • Tierelantijntjes, prullaria, decoraties. Moet het dressoir, de vensterbank en de schouw van de openhaard echt vol staan met allemaal decoraties?
 • Levensmiddelen. Al die sausjes, kruidenpotjes, vriezer vol met frituurspul, koek, snoep en chips is dat nodig?
Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.7 / 5 (27 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Hele leuke blog. Over de hebben hebben blik laatst een Liesje : koopkracht is de kracht datgene te laten liggen wat je niet nodig hebt.
| 06:44 |
Dat is een goede ja !
| 18:57 |
Amai, er is werk aan de winkel. Je blog geeft me moed. Vorig jaar twee huishoudens samen gekomen. We zijn nu met 10. Mijn liefste ventje heeft de neiging om te hamsteren, dus dat moet ik subtiel aanpakken. Heb al veel weg gedaan en al veel gereorganiseerd. Ik reken op een jaar tegen dat alles op orde is zoals ik het wil. Of beter gezegd zodat het werkt voor ons beide. Nog een half jaartje te gaan.
| 11:37 |
Wouw 10 personen, dat is al een artikel/blogpost waard toch? Wat leuk !
Goed dat je een ruime marge neemt. Succes.
| 16:50 |
Leuk! Bepaalde dingen kan ik niet weg doen. Maar ben dit jaar wel gestart met minimaliseren. Eerst de ballast weg. Dan zien we wel naar de rest.
| 11:13 |
Doe die dingen dan ook niet weg hoor. Het is geen wegdoewedstrijd :)
| 16:51 |
Ik heb niet zoveel spullen meer
| 13:32 |
Ok, dus je hebt voldoende geminimaliseerd :)
| 18:50 |
Leuke blog ik ben het niet over alles eens, maar veel wel
| 09:17 |
Haal er uit wat voor jouw werkt, ik heb nog een paar andere blogs met nog minstens 50 dingen die wegkunnen, maar het is alleen maar om je gedachtes te prikkelen en zeker niet om iets voor te schrijven want we zijn allemaal individuen :)
| 12:15 |
Ik ga zeker en kijkje nemen bij je andere blogs
| 13:31 |
Een leuk lijstje, ik pin deze even
| 13:50 |
dankje !
| 14:30 |
Wel grappig dat je een hele lijst noemt met 'onnodige' dingen en dan zegt dat je een timer op internet kan gebruiken als eierwekker. (: Omdat alles tegenwoordig digitaal is, moet iedereen dat ook gebruiken?
Ik vraag me wel af wat iemand eet die geen magnetron heeft. Of bak je je restjes weer op in de pan ofzo?
Als ik 'later' geldtekort heb ga ik zeker een paar van deze dingen doen. Maar als ik geld heb en het kan uitgeven, en ik wil dat nieuwe apparaat omdat de oude af is, dan koop ik het ook. Ik kan niet zonder staafmixer, bijvoorbeeld. En zonder tupperware (of merkloze bakjes) kan ik mijn etensresten niet bewaren voor de volgende dag/voor in de vriezer. Het lijkt me dat je ook geld bespaart als je je etensresten niet altijd weggooit. En alle knuffels + speelgoed die ik door de jaren heen verzameld heb bewaar ik ook gewoon. Ja alles wat niet schoon en mooi meer is gaat weg, maar de rest kan goed gebruikt worden voor kinderen die komen spelen/verjaardagen.
Mensen die het zich kunnen veroorloven qua geld mogen best kopen wat ze willen, in mijn ogen. Als je het geld hebt, en het niet wil kopen is dat jouw keuze, maar dat hoeft niet ieder ander ook te doen omdat jij zo minimaal wil leven.
Ieder zijn eigen keuzes, maar ik ben hier geen voorstander van.
| 13:47 |
Het gaat om wat jij overtollig vindt. Ik vind het onnodig om een stopwatch, horloge en eierwekker te hebben als 1 apparaat, mijn smartphone dat ook allemaal voor me kan doen. Verder zijn het suggesties voor mensen die willen minimaliseren en vooral voor degenen die overprikkeld raken van teveel clutter. Het is dus niet voor degenen die al die spullen om zich heen leuk en gezellig vinden.
Kant en klaar eten gaat gewoon in de pan ja. Je staafmixer hoeft niet weg. Ik heb er twee en dan is er 1 overtollig vind ik. En ook ik heb bakjes, het gaat er om dat er geen overkill is. Als jij speelgoed dat niet schoon en mooi meer is weg doet dan ben je al goed bezig en aan het minimaliseren. Niet te letterlijk en te nauw nemen deze lijsten. Er zjn nog vijf van deze artikelen :)
| 13:52 |
Geweldig, gedeeld op Pinterest!
| 15:18 |
dankjewel Polleke
| 18:49 |
dit is al oud nieuws,
minimal living is allang een begrip toch?
| 19:19 |
Klopt, maar er zijn altijd jongeren en mensen die er nu pas kennis meemaken en mensen die even een reminder nodig hebben, inclusief ikzelf :)
| 20:39 |
inderdaad, vergeet ik soms XXX
| 17:41 |
Ik heb hem gemaild naar sparkle of joy fans. Die dit denk ik een leuke aanvulling vinden.
| 11:35 |
Dankjewel sympathiek van je
| 12:01 |
De mooiste zinsnede vind ik '...waar jouw leven omdraait' - dekt precies de lading van een heerlijk geschreven tekst!
Ik ga je volgen!
| 01:35 |
leuk dankjewel bedankt voor het compliment
| 12:02 |
Lees ook de andere twee delen.
| 17:03 |
Deze ga ik delen, goeie blog
| 15:11 |
bedankt hoor
| 16:38 |
Die ga ik delen.
| 15:04 |
dankjewel erg sympathiek
| 16:38 |
Graag gedaan.
| 16:49 |
Hele goede blog. Gedeeld!
| 12:35 |
tof van je
| 16:38 |
Wat een mooie blog, ik deel het verder.
| 11:21 |
stel ik op prijs
| 16:38 |
Nuttig! Heb hem gedeeld :)
| 10:08 |
dank voor het compliment
| 16:38 |
Een rustig huis is een rustig hoofd en dus een rustiger leven. :D
Heb hem gedeeld.
| 09:58 |
erg leuk dat je het deelde
| 16:38 |
Wow hier ga ik aan werken. Heb zoveel zooi
| 09:51 |
heb ook een deel 2 geschreven
| 16:39 |
Oeps ik kan heel moeilijk dingen weggooien, afstand doen van dingen van vroeger. Omdat ik een 'knuffel'tic hen, heb ik zakken vol knuffels bijvoorbeeld. Gelukkig heb ik nu weer een kleindochter die er mee kan spelen, want achter de meeste knuffels zit wel een verhaal.
Met pijn in mijn hart zijn er een heleboel Donald Duckjes bij het oud papier gezet.
| 22:37 |
lees ook deel 2
| 16:39 |
Ontspullen... Het geeft me letterlijk ruimte in mijn huis en figuurlijk in mijn hoofd....en bij verkoop via marktplaats oid meer mogelijkheden met de inhoud van mijn portemonnee!
| 13:52 |
Gedeeld op Facebook in mijn minimalisme-groep "GMVDMinimalism". Leuk geschreven, ga zo door!
| 09:31 |
dankjewel
| 13:52 |
Wij zijn 3 jaar geleden kleiner gaan wonen: kinderen zijn al vele jaren de deur uit. We hebben toen ook veel weggedaan: een porchsale gehouden.
Bankstel vervangen door een paar gemakkelijke stoelen, geen salontafel meer, maar bijzettafeltjes die onder elkaar kunnen worden geschoven.
| 06:27 |
Leuke blog helaas kan ik moeilijk afscheid nemen van me kleding en schoennen hihi
| 01:56 |
Doet me eraan denken dat ik eens moet opruimen
| 00:02 |
Ben het er echt helemaal mee eens! Maar dan inderdaad stap 2.
Kan ik misschien toch niet alleen.
| 23:46 |
Ik kan het er alleen maar mee eens zijn !!
Sinds wij heel erg klein wonen zijn we veel bewuster met leven en spullen.
Wat mij betreft kan er nog meer weg.
| 23:34 |
Schuldig!! Veel meer spullen dan nodig is
| 23:12 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen