10 schoonmaakmiddelen die je in huis moet hebben


Huishouden, het is een noodzakelijk kwaad dat steeds weer terugkeert. Het kan echter ook heel leuk en gezellig zijn om te doen. Bovendien geeft een schoon huis enorm veel zelfvoldoening en is het ook gezonder. In het huishouden kun je van een hoop last hebben. Vlekken, kalk, schimmel, verstopping enzovoorts. Belangrijk is om producten te gebruiken die noch jou noch het milieu belasten. Het is aan een ieder om reguliere producten te gebruiken. Begrijpelijk want ze zijn goedkoop, maar kun je wat missen verdiep je dan in milieuvriendelijke producten. Deze zijn soms juist goedkoop. Lees verder.
 

Wat heb je nodig aan type schoonmaakproducten?
 1. Een allesreiniger
 2. Een schuurmiddel
 3. Een ruitenreiniger
 4. Een goede toiletreiniger, zo'n flesje met zo'n zwanenhals
 5. Een afwasmiddel
 6. Een ontkalker
 7. Een schimmelreiniger
 8. Een ontvetter
 9. Een ontsmetter
 10. Een ontstopper


b37d5ae414e9604e3213c10562284a21_medium.

Te veel producten
Heb net mijn hele huis goed onderhanden genomen. Maar ik ben het zat. Wat? Al die chemische middeltjes! Heb geboend en geschrobt en gepoetst en behoorlijk wat toxische spuitnevels ingeademd.

Ik wil minder schoonmaakitems onder mijn gootsteen hebben staan. Ik heb me voorgenomen dat Jif, allesreiniger, wc tabs en bleek er niet meer in komen. Om maar met iets te beginnen. Als ze op zijn vervang ik ze door iets milders.

Minder agressief voor de huid

Ik wil nu alle middeltjes opmaken en gaan schoonmaken met natuurlijke middelen zoals azijn, zout, groene zeep, citroen enzovoorts.

Minder belastend voor het milieu
Is gifvrij schoonmaken mogelijk? Is het echt noodzakelijk dat we al die irriterende reinigingsmiddelen in huis hebben? Het een nog sterker en chemischer dan het andere.. Veel mensen hebben er genoeg van.

Zeep is zeep
Ik stond net in de badkamer de wasbak te boenen en dacht, wat als ik nou gewoon douchegel gebruik gemengd met zout als schuurmiddel. Douchegel kan geen kwaad op de huid en zout ook niet. Zo beu was ik het. Het werkte nog prima ook.

Ecover
Ik heb het ooit allemaal al eens gelezen, al die natuurlijke middeltjes die gebruikt kunnen worden, maar heb er verder niks meer meegedaan. Maar nu is de tijd rijp. In de natuurwinkel verkopen ze de ecoverproducten waarvan ik het afwasmiddel heb, maar af en toe wil ik ook iets gebruiken wat een 'multi use purpose' heeft.

Natuurlijk reinigen
Ik google wat en lees over een gifvrij huishouden, natuurlijk huishouden, natuurlijk schoonmaken met:

 • azijn - ontkalkend, ontstoppend, vloerreiniger
 • cola - ontkalkend
 • zout - schuurmiddel
 • citroen - reinigend, ontvettend, thee-aanslagverwijderaar, anti-bacterieel
 • groene zeep - reinigend, vlekkenverwijderaar
 • essentiële oliën - voor een lekker geurtje voor in je zelfgemaakte natuurlijke schoonmaakmengsels
 • soda - ontstoppend
 • zuiveringszout (baking soda) - schuurmiddel voor bijvoorbeeld de oven

Ik ga me komende tijd nog meer verdiepen in deze middelen, wat ze nog meer kunnen en in wanneer ze wel en niet toe te passen. Probeer te minimaliseren, zodat je met maar weinig (soorten) producten je hele huis kan doen.