×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
5 grote tijdverspillers en tips om dat te minimaliseren

5 grote tijdverspillers en tips om dat te minimaliseren


Als minimalist wil je niet veel geld, tijd en ruimte verkwisten aan materiele zaken, maar ook wil je niet je tijd verspillen aan immateriele zaken die veel kostbare tijd kosten. Zoals in de film 'The Curious Case of Benjamin Button' werd gezegd:  you never get it back, wasted time. Verloren tijd krijg je nooit meer terug.Wees er dus zuinig op. De zandloper loopt hard en de klok wacht op niemand. Vadertje Tijd is genadeloos. Er zitten maar 24 uur in een dag. Een derde van je leven breng je al slapend door.
Vraag je niet alleen af wat spullen toevoegen aan je leven, maar ook de zaken waarmee je de dag doorkomt.

5 Zaken waaraan we veel tijd verspillen en tips om te minimaliseren:

 1. Sociale media. 
  Zelf heb ik mijn sociale mediagebruik drastisch ingeperkt, maar nog blijft het internet lonken. Facebook heb ik al de wacht aangezegd, maar vroeger leefde ik echt op sites. Op forums, op Twitter, Musically, Instagram, Snapchat, YouTube en noem het maar allemaal op. Het was zo erg dat ik steeds pagina's ging refreshen om te kijken of er iemand iets nieuws had geplaatst. Tot diep in de nacht zat ik achter de computer. Niet voor niets heeft men het over het FOMO-syndrom. Fear Of Missing Out.
  We willen overal en altijd op de hoogte blijven van wat er speelt. Of het nou om belangrijke dingen gaat of om nonsens. Online bedrijven schotelen ons van alles voor en wij vreten het gretig. Zij hebben content en verdienen er geld mee en wij zijn even geentertained, maar eigenlijk hebben we niks aan al die oppervlakkigheid  en kan het zelfs de geest afstompen. Het veroorzaakt ook een korte aandachtspanne, want alles moet tegenwoordig snel en flitsend.
  Het is niet raar om tijdens het avondeten thuis of in een restaurant of op een verjaardag iedereen op sociale media te zien zitten. We leiden massaal aan infobesitas.Googlen ons een ongeluk. We leven voor duimpjes om hoog, comments, likes, shares & retweets. Sociale validatie via sociale media is erg belangrijk geworden.Veel mensen nemen de gelegenheid om op ordinaire en asociale wijze met anderen te communiceren omdat ze anoniem zijn en veilig achter hun schermpje. Er word veel online gepest. Sociale mediagebruikersgegevens worden verkocht en geanalyseerd. Dat is de donkere kant.
  Wat belangrijk is is dat je je realiseert hoeveel uur van de dag sociale media inpikt. Wat zijn belangrijke sociale media kanalen en welke kun je verlaten. Wat is de waarde ervan in je leven en wat zou er gebeuren als je ze verwijdert?Is het belangrijk om steeds maar te delen, delen, delen via FB? Waar je op vakantie was en je nieuwe kapsel of outfit?
 2. TV
  Oh, wat is het knap dat sommigen geen tv hebben. Wat lijkt me dat heerlijk. Afgezien van het stroomverbruik en het abonnementsgeld. Geen deprimerende journaals, tv-reclames, geen banaliteiten en geen verslavende series waar je je leven aan vergooid. Uiteraard zijn er ook veel mooie dingen op tv te zien. Documentaires en natuurfilms, portretten van mensen.  Ik vind het heel apart dat sommigen ook nog een tv in de slaapkamer hebben. Dat hoort een plek van totale rust en ontspanning te zijn.
  Programmamakers en zenders verdienen grof geld aan ons. Series kijk ik sowieso niet meer. En zeker geen series met een cliffhanger. Ik weiger een slaaf te zijn van GTST. No Way. Ook van The Voice kijk ik alleen de laatste twee uitzendingen. Ik ben er achter gekomen dat het mijn leven niet verrijkt als ik als een couch potato trouw alle afleveringen bekijk. Het verrijkt wel de portemonnee van de programmamakers, reclamemakers en de juryleden. TV neemt een veel te prominente plek in in ons leven. Als de tv uitstaat denk ik 'wat een rust'. Heerlijk. Vaak staat hij aan terwijl niemand kijkt, gewoon uit automatisme. TV-kijken kan tegenwoordig ook op mobiel of pc/tablet.  Als ik tv kijk probeer ik te luisteren terwijl ik iets doe in het huishouden of lichamelijke oefeningen. In plaats van als een zak aardappelen te zitten op de bank immers ze zeggen niet voor niets: zitten is het nieuwe roken.
 3. Email inbox
  Ik heb twee emailinboxen en waar ik voor waak is nieuwsbrieven. Het is zo makkelijk om even aan te vinken dat je zo'n brief wilt, maar vervolgens stroomt je box over en kun je alles handmatig deleten (ook al is kun je meerdere mails tegelijk verwijderen via een zoekwoord). Een goede spamfilter is uiteraard ook belangrijk. Ook veel social email is lastig. Berichtjes van nieuwe YouTube filmpjes, Pinterest, LinkedIn enzovoorts vervuilen ook je digitale brievenbus. Het is dus goed om te kijken welke opgezegd kunnen worden.
  Mijn email check ik niet vaak, ik krijg automatisch een melding. Gelukkig heb ik niet de tic om steeds in mijn inbox te kijken.
 4. Gaming
  Candy Crush, Assassin’s Creed, Fifa, patience, sliter.io, agar.io, minecraft, Roblox. Behalve dat het belastend is voor je lijf is het ook heel erg tijdconsumerend, voordat je het weet ben je vier uur verder. Bepaal een tijdslimiet of nok er helemaal mee.
 5. Mobiele telefoon
  Hele generaties hebben een hand die vergroeid is met hun telefoon. Overal op straat zie je mensen hun nek en hand belasten. Kinderen willen niet eens mee naar een vakantiebestemming zonder wifi. Whatsappen en sociale media, hoe hebben we ooit zonder gekund?We worden gelokt door piepjes en bliepjes en kunnen het niet weerstaan om te kijken wat iemand antwoordt, zegt, vraagt of stuurt. Gekke plaatjes, challenges, pranks, snapstories, instagramstories, memes en virals. We zijn junkies geworden die alles lukraak tot ons nemen.De oppervlakkigheid heerst.Als ons mobieltje leeg dreigt te worden dan rennen we gauw naar het stopcontact om het op te laden. Dat is dus iets wat ik niet meer doe? Leeg = leeg, ik laad maar 1 x per dag op. Uiteraard moet je soms voor werk/school bereikbaar zijn, maar in het weekend probeer ik mijn mobieltje wat minder aandacht te geven. Zalig is dat, even niet bereikbaar zijn.
  Veel (jong)volwassenen en jonge kinderen zijn verslaafd aan YouTube. YouTubers zijn de nieuwe idolen en sterren geworden. De YouTubers verdienen veel geld aan hun video's (adverentie-inkomsten), merchandise, sommigen hebben boeken en organiseren gatherings. Het heeft allemaal weinig om het lijf, maar het gaat er in als zoete koek. TV kijken komt steeds meer op de achtergrond.

Wat mij heeft geholpen is veel erop uitgaan. Altijd even op de site van de VVV kijken en leuke uitstapjes maken. Veel plannen zoals dingen die er moeten gebeuren in het huishouden maar ook quality time met gezin, familie en vrienden. Een bucketlist is ook altijd leuk, even doornemen wat je nog graag zou willen doen en proberen dat af te strepen. Doelen maken, ze nastreven en afvinken. Genieten van rust en wat er om me heen gebeurt. Van klein tot groot, vogeltjes die fluiten, een boswandeling of een gezellig festival. Me bezig houden met hobby's en (online)cursussen. Mezelf ontwikkelen en sleur doorbreken. Uit mijn comfortzone komen en aparte dingen doen. Productiever en effectiever met tijd omgaan. Niet als een wifi-junk alles gulzig opeten wat me voorgeschoteld wordt aan liflafjes.
GMVDMinimalism
Hier gelukkig geen TV, dat scheelt al zoveel! Samen doe ik niet, met social media verdien ik mijn inkomen, en mijn mobiele telefoon staat steeds vaker op vliegtuigstand.
13-09-2017 00:06
13-09-2017 00:06 • 1 reactie • Reageer
Topper
Goed bezig !
13-09-2017 13:34
13-09-2017 13:34 • Reageer
De6klompjes
Wij hebben dan tv abonnement om financiële redenen stop gezet maar mis t niet. Via de chromecast kijken wr af en toe iets en kan ook zo spotify op stereo geluid krijgen. Wel handig. Mag idd wat afkicken van social media maar ga er pas op als al mijn taken van dr dag gedaan zijn.
11-09-2017 13:36
11-09-2017 13:36 • 1 reactie • Reageer
Topper
dat is al heel wat als je zaken voor het pleziertje laat gaan :)
11-09-2017 18:05
11-09-2017 18:05 • 1 reactie • Reageer
frieke
tv kijken is hier heel beperkt, misschien is een keer per week, verder ja die sociale media hè
11-09-2017 13:31
11-09-2017 13:31 • 1 reactie • Reageer
Topper
het een compenseert het ander een beetje ;)
11-09-2017 18:04
11-09-2017 18:04 • Reageer
_PetitCorbeau_
TV kijken doe ik amper, de rest moet ik nog "afleren"
11-09-2017 11:57
11-09-2017 11:57 • 1 reactie • Reageer
Topper
Dat is al iets :)
11-09-2017 13:01
11-09-2017 13:01 • Reageer
Talen_tMirjam
Dank voor je reactie, ik heb 1 geleende tafel, 1 bureautje, 1 bed en 4 2e hands keukenstoelen en 1 geleende stoel, 2 gekregen opvouwbare kleerkasten and that's it! Tv kijk ik bijna nooit, ik lees liever een boek en gebruik mijn gsm alleen om te sms'sen en bellen. Ik ben heel happy.
10-09-2017 20:20
10-09-2017 20:20 • 1 reactie • Reageer
Topper
Wauw, dat is pas eenvoudig leven.
11-09-2017 13:02
11-09-2017 13:02 • Reageer
FreeWolves
Haha yay ik ben geslaagd :-) punt 1 tm 5 al toegepast. Geen social media, oude smartphone die ik meestal kwijt ben, ik heb geen tv, wel 1 spelletje maar dat speel ik zeker geen uren aaneen. Email ontvang ik eens per paar dagen en geen nieuwsbrieven. Zaaaaaalig! Oh en ik geniet dagelijks van prachtig weer en allemaal mensen met de mooiste verhalen, hard werken en s avonds een heerlijk wijntje.
10-09-2017 01:24
10-09-2017 01:24 • 1 reactie • Reageer
Topper
Je benut je tijd volop en vergooit het niet aan schermpjes. Chapeau.
11-09-2017 13:03
11-09-2017 13:03 • Reageer
Ingrid Tips en meer
Super goed artikel. En de film die je aan het begin noemt is een van mijn favorieten.
09-09-2017 22:18
09-09-2017 22:18 • 1 reactie • Reageer
Topper
Da's ook toevallig :)
11-09-2017 13:03
11-09-2017 13:03 • Reageer
Talen_tMirjam
Helemaal goed, Yoors en LinkedIn zijn bij mij overgebleven. Weet jij mensen die zouden willen deelnemen aan ons symposium http://GelukkigeKlanten.Nu in het Stay Okay Maastricht? Dank, Mirjam https://www.linkedin.com/pulse/gelukkige-klanten-nu-mirjam-schouten-basc-1
09-09-2017 20:31
09-09-2017 20:31 • 1 reactie • Reageer
Topper
Succes met het symposium. Ik zou zo gauw niet iemand weten.
10-09-2017 18:36
10-09-2017 18:36 • Reageer
Soberana
Heel goed artikel! 1. Ik lees af en toe op een paar niet-Nederlandse sites, verder alleen Yoors. 2. Een kleine tv op de studeerkamer: nieuws &actualeiten, meer niet. 3. Ook 2 emailboxen: 1 voor zaken, 1 voor prive, geen nieuwsbrieven. Ik check ze wel meer keren per dag, want op de 1 komen berichten van kinderen & kleinkinderen, op de andere de info mbt mijn geld. 4. Gamen doe ik nooit. 5. Ik heb geen mobiel.
09-09-2017 16:00
09-09-2017 16:00 • 1 reactie • Reageer
Topper
Het feit dat je meerdere keren je email checkt wordt weer gecompenseerd door het geen mobiel hebben :)
09-09-2017 17:52
09-09-2017 17:52 • Reageer
kimberly18
Ik herken het wel!
09-09-2017 14:16
09-09-2017 14:16 • 1 reactie • Reageer
Topper
Mooi.
09-09-2017 17:53
09-09-2017 17:53 • Reageer
Allemantheia
Wat doe je anders als minimalist? Want het lijkt me dat je als minimalist ook zo min mogelijk geld uitgeeft? En heb je als minimalist tijdtekort? Niet alle games, tvprogramma's en social media zijn slecht naar mijn idee. Voor mijn werk vind ik het heel fijn om social media te gebruiken om het contact met mijn Youtube en Twitch kijkers te kunnen hebben. En mijn mobiel voor contact met familie en vrienden vind ik ook erg fijn. Mijn mobiel is ook altijd opgeladen voor noodgevallen. Heb vaak genoeg gehad dat ik midden in de nacht OV problemen had (treinen die niet reden) en dat ik mijn ouders moest bellen om me te komen halen vanuit het midden van het land.
09-09-2017 13:45
09-09-2017 13:45 • 1 reactie • Reageer
Topper
Nee minimalisme = niet per se consuminderen. Je kan namelijk ook weinig hele dure spullen hebben of dure vakanties boeken. Iedereen kan er zijn eigen aanvulling aangeven eigenlijk. Ik denk dat iedereen hier op de aardkloot tijd tekort heeft. Het leven is namelijk zo voorbij en we proberen steeds meer in die 24 uur te proppen. Ben het helemaal met je eens verder hoor. Het gaat om maat weten te houden als je merkt dat het allemaal teveel tijd opslokt. Dank je voor je reactie.
09-09-2017 17:57
09-09-2017 17:57 • Reageer