Open brief aan E-bikers

Open brief aan E-bikers


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Beste e-biker,

Graag wil ik even iets tegen je zeggen. Bijna dagelijks kom ik jou tegen. Jij bent niet een specifiek persoon, maar ik schrijf je dit omdat je een groep verkeersdeelnemers vertegenwoordigt die de laatste jaren explosief is gegroeid, de E-bikers.

Daar fiets je dan. Vaak heb je een display op je stuur waar een F16-piloot bijna jaloers op zou worden. Als de accu niet weggewerkt is in het frame van de fiets, zit die meestal onder de bagagedrager, aan het gezicht onttrokken door een paar fietstassen. Wat denk je, dat de rest van de weggebruikers dan niet doorheeft dat je op een E-bike zit? Maak je geen illusies, je hebt een hulpmotortje op voor- of achterwiel of in de trapas. Bovendien, je lichaamshouding in combinatie met de snelheid verraadt al dat je die snelheid niet alleen door spierkracht ontwikkelt.

Hautain knik je opzij als je met behulp van het elektrische motortje heuvel op andere fietsers inhaalt. Wat een sukkels dat die alleen spierkracht gebruiken. Je hand uitsteken of omkijken als je van richting verandert, nee dat hoef jij ook niet. Natuurlijk niet, want jij zit op een E-bike, dus wie gaat je inhalen?

Nou ik dus, en met mij andere sportieve fietsers. En wij zitten er bepaald niet op te wachten om een noodstop te moeten maken als je besluit om zonder op het overige verkeer te letten van richting te veranderen. Net zo min we er op zitten te wachten om achter je te blijven hangen als je samen met een andere E-biker (bij voorkeur gekleed in identiek 'Human Nature'-trainingspak) besluit om het hele fietspad in beslag te nemen, want niemand haalt je immers toch in?

Mag ik je vriendelijk verzoeken te werken aan de kerncompetentie 'omgevingsbewustzijn'? Dat je zeg maar van 'Alleen op de wereld' de stap zet naar 'Kijk eens om je heen'? Ja? Fijn! Dan kunnen we in goede harmonie door ons mooie landje fietsen.

Dank je wel, je mede-weggebruikers

PS In het kielzog gaan hangen van een fietser die je net heeft ingehaald kan natuurlijk, maar vind je dat nou zelf sportief? Je hebt al een hulpmotor om je te helpen.

Geschreven naar aanleiding van een bijna botsing vanochtend op weg naar mijn werk, en geinspireerd door meerdere ervaringen met E-bikers. Ik scheer hier iedereen over een kam, maar ik weet heus wel dat het gros wel netjes contact zoekt met zijn medeweggebruikers bij manoeuvres.

Albert van den Berg schreef deze lezenswaardige reactie.Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (17 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Leuk geschreven, zal het in mijn oren knopen als adspirant e-biker.
| 20:16 |
Ik doe mijn best
| 19:20 |
đź‘Ť
| 09:35 |
Heel leuk geschreven!
| 12:13 |
Sorry om een aantal passages moest ik wel vreselijk lachen..... zoals o.a. "Vaak heb je een display op je stuur waar een F16-piloot bijna jaloers op zou worden."
Of deze.... "Mag ik je vriendelijk verzoeken te werken aan de kerncompetentie 'omgevingsbewustzijn'?"

Maar eh.... die kluifjes uitsteken bij richting veranderen geldt voor álle fietsers. Groen word ik als ik braaf wacht op fietsers omdat ze helemáál niet rechtdoor gaan, maar afslaan zonder dat even aan te geven.
Maar dat is mijn frustratie ..... ;-)
| 01:15 |
Klopt helemaal. Ik negeer ongeveer elke verkeersregel, maar zorg er wel voor dat ik niemand hinder. Dus ik steek eigenlijk bijna altijd mijn hand uit.
| 06:27 |
Trouwens ik vergeet de auto's op een rotonde.. Grrrrrrrrr
| 09:44 |
Oooo ik ben ook een E-biker maar ik vertoon niet zulk gedrag,heb trouwens ook zo geen strak trainingspak aan want dat zou esthetisch al niet verantwoord zijn dat ik dat zou dragen,daar ben ik ook te beschaamd voor.
| 12:02 |
Bewust vet aangezet voor het ironisfh effect.
| 13:45 |
Net gaan fietsen en idd zijn er die zulk een trainingspak aan hebben! Dus dat zijn de gevaarlijkste ;-)
| 18:08 |
Heb zelfs nog nooit van die dingen gehoord
| 22:13 |
Wees blij!
| 07:58 |
I know how you feel I have a special bike a haverich due to having had labrynthitis and not got much sense of balance, but due to having a three wheeler people think I am dumb etc they cut in front of me at the lights and go really slow so I re- overtake them lol and have a bell which I ring at them when they annoy me :)
| 18:39 |
Good for you, when I see an adult on a tricycle, my reaction is they must have a problem with their balance, not with their minds.
| 18:42 |
Ken hetzelfde gedrag met sommige wielrenners.
| 18:39 |
Ja, die hebben soms ook een harde reset nodig.
| 18:44 |
Ik ben geen e-biker, maar heb deze blog graag gelezen.
Heb je goed omschreven.
| 12:28 |
Dank je wel.
| 13:18 |
Goedemorgen, ik ben ook een e-biker, maar behoor zeker niet tot de groep die jij beschrijft :) Als er iemand heel sociaal aan het verkeer deelneemt (ook met de auto of te voet), ben ik het wel.
| 11:35 |
Blij dat ik de disclaimer erbij heb gezet ;-)
| 11:37 |
\o/
| 12:23 |
:-)
| 13:20 |
~~~~~~~~~\o/~~~~~~~~~
| 13:20 |
Je juicht met slingers om je heen?
| 13:24 |
Drenkeling ;-)
| 14:06 |
:O *Boei werpt*
| 14:13 |
;-)
| 14:57 |
Ik stem voor richtingaanwijzers op de e-bike!
En alarmbellen, en ook een waarschuwingsteken op de fiets, voor en achter: die lui zijn levensgevaarlijk!
| 11:16 |
Jij als professioneel weggebruiker weet daar natuurlijk alles van.
| 11:21 |
Helaas wel...
| 11:25 |
Naar aanleiding van je blog begon meteen wat op te borrelen en spoot dat over mijn toetsenbord en scherm :-)
yoo.rs/albert.van.den.berg/blog/hebben-we-het-niet-te-gemakkelijk-1490865172.html?Ysid=31546
| 11:14 |
Mooi geschreven en herkenbaar. Bij jou kwam het tot een bijna botsing. Ik heb er daadwerkelijk eentje aangereden. Zonder te kijken vlamde hij de straat over, tegen 32 km/u, motortje op volle toeren en een mooie deuk in mijn autootje.
| 11:10 |
hahahahaha heel leuk omschreven :) en neen ik heb gene :))
| 10:52 |
Dank je wel. ;-)
| 11:04 |
Hahaha, leuk verwoord, de kern zit er zeker in.
Wat mij opvalt, in het algemeen dan, E-bikers fietsen harder, het is geen trapondersteuning maar een snelheidsverhoging.
Ik zou voor zo´n ding kiezen als het fietsen mij te zwaar werd en toch er op uit zou willen, niet om 25 % sneller het rondje te maken.
| 10:35 |
Dank je wel. Inderdaad, ze maken dat je zeer gemakkelijk 25 km/h haalt, daarna wordt het minder, tenzij je zo'n ding hebt met een snorfietsplaat, die gaan nog harder.
| 10:45 |
heel mooi geschreven en heel herkenbaar, bovendien hoor je het supergoed hahah
| 10:25 |
Dank je, ja meestal hoor je dat motortje.
| 10:27 |
Ik ken het fenomeen ook jammer genoeg
| 10:21 |
Doet me goed dat ik niet de enige ben die het ervaart.
| 10:26 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
Ă—

Yoors


exit_to_app Inloggen