×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors
Filemon buiten westen


Filemon buiten westen op NPO3. Elke donderdag ga ik ervoor zitten samen met mijn zoon en een kop thee. Hoe mooi is het om elke keer weer een kijkje te kunnen nemen bij bevolkingsgroepen, die leven met en in de natuur.

In het leven van al deze stammen staan drie dingen centraal : familie, eten en drinken. Deze behoeften zijn voor hun nog steeds de basisbehoeften; niet meer en niet minder. Het ontroert mij om te zien hoe zij omgaan met elkaar en met de natuur. Tussen de man en vrouw is wederzijds respect; ieder heeft zijn eigen taak en ieder zijn taak is even belangrijk. Als de mannen tijdens de jacht niet veel hebben gevangen, zorgen de vrouwen voor planten en wortels om te eten. Uit de natuur nemen ze slechts dat wat ze nodig hebben en uiteindelijk geven ze dat wat er over is weer terug aan de natuur. De Circle of Live is bij deze bevolkingsgroepen duidelijk te herkennen.

Hoe mooi is het om te zien, dat Filemon overal welkom is en dat elke stam trots is op hoe ze leven. Ze laten hun levenswijze maar al te graag zien. Soms lachen ze Filemon liefdevol uit en het lijkt erop dat ze ons "gekke wezens" vinden. Misschien hebben ze ook wel gelijk....

Eén bevolkingsgroep vertelde dat ze het sneu voor ons vinden dat we zoveel binnen zitten en zo weinig bewegen. Als Filemon aan de bevolkingsgroepen vraagt of ze in de stad willen wonen, zeggen ze allemaal volmondig "nee". Ze zijn gelukkig met de rust en met dat wat er is.

Wat mij wel opvalt, is dat bijna alle bevolkingsgroepen drugs/wiet gebruiken. Bijvoorbeeld in de vorm van Cannabis. Sommige stammen gebruiken het alleen tijdens feesten, maar andere stammen gebruiken het dagelijks. De eerste vraag, die bij mij naar boven komt, is waarom hebben ze dat nodig ? Ze vertellen Filemon dat ze het gebruiken om te ontspannen en om het verkrijgen van een heldere geest. Maar zijn ze dan niet ontspannen ? Ze hebben niet de stress, die wij kennen en toch gebruiken ze dit al eeuwen lang. En waarom wordt het in onze tijd gezien als iets "slechts" ? Als deze bevolkingsgroepen het al nodig hebben en /of gebruiken om te ontspannen, wat hebben wij dan wel niet nodig :}

In hun leven zie ik ook veel "meditatie" momenten. Bijvoorbeeld als ze het eten klaar maken of tijdens het bouwen van een hut . Alles gebeurt met aandacht en zijn in het moment. Filemon probeerde bijvoorbeeld contact te krijgen met een vrouw, die bezig was met het maken van maistortilla's, maar dat lukte niet. Ze maakte de tortilla met haar ogen dicht en zo af en toe deed ze haar ogen open om te kijken of de "koek" perfect rond was.

Al deze momenten zijn bijna verdwenen uit onze leven. Deze rust en aandachtsmomenten worden gedaan door de "kant en klare" industrie. Met als doel meer tijd. Maar de realiteit leert ons dat we steeds meer tijd te kort komen en er juist minder rustmomenten zijn. Hoe tegenstrijdig is onze levenswijze...naar mijn gevoel in strijd met de natuur....onze natuur.

Elke keer als er een aflevering is afgelopen, heb ik te maken met verschillende soorten gevoelens. Tijdens het kijken "aard" ik en aan het einde voel ik frustraties, verdriet en onmacht. Ik "aard", omdat ik door deze aflevering weer dicht bij de natuur ben en me bewust word van wat echt belangrijk is. Ik voel frustraties, omdat ik niet zou weten hoe ik dat "geaarde" gevoel meer kan blijven voelen in deze maatschappij. Verdriet omdat ik soms het contact met de natuur en mijn eigen natuur mis. En onmacht, omdat ik het lastig vind om dicht bij mezelf te blijven naast alle verwachtingen en prikkels om mij heen.

Toch kijk ik elke keer weer uit naar een nieuwe aflevering. En glimlach ik van binnen om te zien hoe "onhandig" wij zijn geworden. Ik vraag me ook af hoe Filemon is terug gekomen. Tot in hoeverre hij probeert toe te passen wat hij ervaren heeft. Of dat zijn ervaringen weer langzamerhand naar de achtergrond zijn verdwenen.

Ik denk zelf dat als je deze manier van leven aan den lijve hebt ervaren, het niet meer helemaal vergeten kan worden. Bij mij in ieder geval niet doordat ik alleen maar naar de afleveringen heb gekeken.


Liefs Renate

expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente posts