Wat is automutileren?

Wat is automutileren?


settings
 • Instellingen
 • Positie

  Automatische scrolling

Wat is automutileren? Wat houdt het in? Waarom doen mensen het? Die vragen wil ik voor jullie beantwoorden in deze kleine blog. Ik merk dat heel veel mensen niet weten wat het inhoud en er grappen over maken, puur omdat ze het niet begrijpen. Hier ga ik beschrijven wat voor functies het (meestal) heeft, wat voor soorten er zijn en waar het woord voor staat.

Het woord automutileren is eigenlijk een net woord voor zelfbeschadiging of zelfverminking.

Er zijn verschillende manieren waarop mensen zich beschadigen/verminken. Een paar zijn:

Krassen op het lichaam,

Snijden in het lichaam,

Zichzelf open krabben,

Zichzelf schoppen/slaan,

Het hoofd tegen een oppervlak bonken,

Uithongeren,

Uitputten,

Zichzelf branden,

Haren uittrekken,

Nagels in de huid zetten.

Er zijn nog wel meer manieren en ook wel heftigere, maar deze zie ik het meest voorbij komen.

Laat ik gelijk met de deur in huis vallen. Ik maak regelmatig mee dat mensen, die het niet kennen of meemaken, er grapjes over maken. Dat horizontaal snijden aandacht trekken en verticaal zelfmoord is. Ik word dat zo boos van binnen, want ze weten niet hoe het is om er mee te worstelen. Mensen die automutileren doen het NIET voor de lol en ook NIET voor aandacht. Het heeft echt een functie.

i-hate-it-when

Er zijn zoveel functies van zelfbeschadiging. Ik geef hier een aantal voorbeelden:

 • Zichzelf straffen voor een gedachte of bepaald gedrag
 • Dingen van het lichaam wegwerken waar hij/zij niet tevreden mee is
 • De slechte gedachtes wegwerken, hij/zij krijgt dan (zeer slechte) afleiding. Eigenlijk dient het om dingen te vergeten.
 • De geestelijke pijn van de strijd verplaatsen naar de buitenkant van het lichaam. Want die pijn aan de buitenkant is zichtbaar voor hem-/haarzelf en hij/zij kan het snel verzorgen en dat kan niet met de pijn aan de binnenkant.
 • Schreeuw om hulp
 • Het uiten van agressie
 • Het lege gevoel van binnen opvullen
 • Zelf kunnen bepalen wanneer hij/zij pijn voelt en wanneer niet
 • Het vermijden van vervelende situaties

 

Er zijn meerdere functies zoals jullie zien en er kunnen vast nog wel meer bij, maar het is echt geen aandachttrekkerij. Denk even na, als je het ziet bij iemand, wat er zou kunnen spelen. Probeer er over te praten.

Het is misschien een klein blogje, maar ik hoop dat jullie er wat aan hebben.

Veel liefs, Rianne
Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (3 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Soms gaat het wel degelijk om de aandacht, of is het pure manipulatie om je zin te krijgen. Mijn dochter snijdt zichzelf, en het lijkt wel een hype. Zeker 6 kinderen bij haar op school doen het, en appjes met foto's gaan over en weer, want wat is het interessant als je jezelf weer hebt gesneden. Mijn dochter beweerde dat ze het deed als ze in paniek raakte vanuit haar autisme, maar nu ze klinisch is opgenomen heb ik gisteravond met eigen ogen gezien dat het wel degelijk manipulatie is, en in dit geval een manier om mij te straffen. Ze wil daar niet zijn, maar moest gisteravond terug naar de kliniek. Ze was boos en dacht dat ik al weg was. Ik zag haar met een boos gezicht naar de badkamer lopen en wist al wat ze ging doen. Toen heeft ze zichzelf in haar keel gesneden, heel oppervlakkig.
| 14:00 |
Dat is naar om te lezen. Ik zie ook dat veel mensen het doen, maar meestal zit er een reden achter. Heel weinig mensen gebruiken het voor aandacht en dan bedoel ik dat ze er een beetje trots op zijn. Ik weet niet hoe het met uw dochter zit, maar ik geloof niet dat ze er echt trots op is. Misschien ook wel, geen idee. Maar ik denk dat het bij haar ook een schreeuw om hulp is. Heeft ze het erover in de kliniek? Gaat ze naar een therapeut of psycholoog? Dat vind ik persoonlijk het fijnst om wel helemaal open te zijn.
| 13:10 |
Momenteel snijden heel veel pubers. Mijn dochter is er zeker niet trots op, maar snijdt vanuit 2 verschillende redenen. De eerste is om controle te krijgen over haar gevoel, maar de tweede is om mensen te straffen. Ze wil er niet over praten, maar andere kinderen, zowel in de kliniek als op school, doen het wel echt om erbij te horen. Die trekken expres korte mouwen aan en sturen via app foto's aan elkaar.
| 13:24 |
dat vind ik echt raar, ze doen het waarschijnlijk omdat die de andere kinderen niet begrijpen waarom ze het doen en wel die 'zogenaamde' aandacht willen.
| 18:08 |
goed geschreven!! Ik kan er ook boos van worden dat heel veel mensen grapjes erover maken, bahbah
| 20:47 |
Dankjewel! echt stom he, alleen omdat ze het niet snappen >.
| 09:39 |
precies!
| 15:58 |
Kort maar krachtig, maar goede informatie, heb een blog geschreven, over hoe ik zou willen dat men er mee om kon gaan, jezelf pijn doen....
| 07:48 |
dankjewel, ik zal hem gaan bekijken
| 16:22 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen