×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Wat is automutileren?

Wat is automutileren?


Wat is automutileren? Wat houdt het in? Waarom doen mensen het? Die vragen wil ik voor jullie beantwoorden in deze kleine blog. Ik merk dat heel veel mensen niet weten wat het inhoud en er grappen over maken, puur omdat ze het niet begrijpen. Hier ga ik beschrijven wat voor functies het (meestal) heeft, wat voor soorten er zijn en waar het woord voor staat.

Het woord automutileren is eigenlijk een net woord voor zelfbeschadiging of zelfverminking.

Er zijn verschillende manieren waarop mensen zich beschadigen/verminken. Een paar zijn:

Krassen op het lichaam,

Snijden in het lichaam,

Zichzelf open krabben,

Zichzelf schoppen/slaan,

Het hoofd tegen een oppervlak bonken,

Uithongeren,

Uitputten,

Zichzelf branden,

Haren uittrekken,

Nagels in de huid zetten.

Er zijn nog wel meer manieren en ook wel heftigere, maar deze zie ik het meest voorbij komen.

Laat ik gelijk met de deur in huis vallen. Ik maak regelmatig mee dat mensen, die het niet kennen of meemaken, er grapjes over maken. Dat horizontaal snijden aandacht trekken en verticaal zelfmoord is. Ik word dat zo boos van binnen, want ze weten niet hoe het is om er mee te worstelen. Mensen die automutileren doen het NIET voor de lol en ook NIET voor aandacht. Het heeft echt een functie.

i-hate-it-when

Er zijn zoveel functies van zelfbeschadiging. Ik geef hier een aantal voorbeelden:

  • Zichzelf straffen voor een gedachte of bepaald gedrag
  • Dingen van het lichaam wegwerken waar hij/zij niet tevreden mee is
  • De slechte gedachtes wegwerken, hij/zij krijgt dan (zeer slechte) afleiding. Eigenlijk dient het om dingen te vergeten.
  • De geestelijke pijn van de strijd verplaatsen naar de buitenkant van het lichaam. Want die pijn aan de buitenkant is zichtbaar voor hem-/haarzelf en hij/zij kan het snel verzorgen en dat kan niet met de pijn aan de binnenkant.
  • Schreeuw om hulp
  • Het uiten van agressie
  • Het lege gevoel van binnen opvullen
  • Zelf kunnen bepalen wanneer hij/zij pijn voelt en wanneer niet
  • Het vermijden van vervelende situaties

 

Er zijn meerdere functies zoals jullie zien en er kunnen vast nog wel meer bij, maar het is echt geen aandachttrekkerij. Denk even na, als je het ziet bij iemand, wat er zou kunnen spelen. Probeer er over te praten.

Het is misschien een klein blogje, maar ik hoop dat jullie er wat aan hebben.

Veel liefs, Rianne

Karin Den Hollander-Rietbroek
Soms gaat het wel degelijk om de aandacht, of is het pure manipulatie om je zin te krijgen. Mijn dochter snijdt zichzelf, en het lijkt wel een hype. Zeker 6 kinderen bij haar op school doen het, en appjes met foto's gaan over en weer, want wat is het interessant als je jezelf weer hebt gesneden. Mijn dochter beweerde dat ze het deed als ze in paniek raakte vanuit haar autisme, maar nu ze klinisch is opgenomen heb ik gisteravond met eigen ogen gezien dat het wel degelijk manipulatie is, en in dit geval een manier om mij te straffen. Ze wil daar niet zijn, maar moest gisteravond terug naar de kliniek. Ze was boos en dacht dat ik al weg was. Ik zag haar met een boos gezicht naar de badkamer lopen en wist al wat ze ging doen. Toen heeft ze zichzelf in haar keel gesneden, heel oppervlakkig.
10-07-2017 14:00
10-07-2017 14:00 • 1 reactie • Reageer
Rianne
Dat is naar om te lezen. Ik zie ook dat veel mensen het doen, maar meestal zit er een reden achter. Heel weinig mensen gebruiken het voor aandacht en dan bedoel ik dat ze er een beetje trots op zijn. Ik weet niet hoe het met uw dochter zit, maar ik geloof niet dat ze er echt trots op is. Misschien ook wel, geen idee. Maar ik denk dat het bij haar ook een schreeuw om hulp is. Heeft ze het erover in de kliniek? Gaat ze naar een therapeut of psycholoog? Dat vind ik persoonlijk het fijnst om wel helemaal open te zijn.
20-07-2017 13:10
20-07-2017 13:10 • 1 reactie • Reageer
Eddiee
goed geschreven!! Ik kan er ook boos van worden dat heel veel mensen grapjes erover maken, bahbah
05-07-2017 20:47
05-07-2017 20:47 • 1 reactie • Reageer
Rianne
Dankjewel! echt stom he, alleen omdat ze het niet snappen >.
09-07-2017 09:39
09-07-2017 09:39 • 1 reactie • Reageer
Ingeborgenzwerm
Kort maar krachtig, maar goede informatie, heb een blog geschreven, over hoe ik zou willen dat men er mee om kon gaan, jezelf pijn doen....
26-06-2017 07:48
26-06-2017 07:48 • 1 reactie • Reageer
Rianne
dankjewel, ik zal hem gaan bekijken
27-06-2017 16:22
27-06-2017 16:22 • Reageer