×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


105      Ziek zijn

105 Ziek zijn


  Verkouden, gammel, griep, hoesten, zere keel, hoofdpijn, niet lekker in je vel zitten, zere knie, arm, rugpijn, zere spieren, alles doet zeer, moe, erg vermoeid, kan niet meer. Boem.

 

Dokter ik ben ziek ik moet een pil een medicijn want ik heb geen tijd om ziek te zijn, ik moet werken.

Dokter ik ben ziek, oké hier heeft u een pil en over vier weken terug komen en rustig aan doen, patiënt komt na vier weken terug en de dokter vraagt en hoe gaat het? Dokter het gaat nog steeds niet goed met me, het is eigenlijk erger geworden, de dokter kijkt, voelt en zegt nou hier heb je een zwaarder medicijn. Na maanden een beetje opgeknapt maar de patiënt blijft sukkelen.

Wat gaat hier eigenlijk mis in dit verhaal? Heel simpel, patiënt komt terug en verteld het gaat nog steeds niet goed. Dokter vraagt, medicijn ingenomen, ja dokter elke dag,  de dokter kijk de patiënt aan en vraagt heb je ook rust gehouden? Ehhh, hoe bedoelt u, gewoon even heel weinig doen, dat hoef ik u toch niet uit te leggen u bent een volwassen persoon antwoord de dokter. Nee dokter ik heb gewoon door gewerkt, het is heel druk op het werk, moest veel overwerken. De dokter schud het hoofd en zegt, dat wordt dan nu vier weken thuis zitten, wandelen, beetje fietsen, slapen, rust houden dus, volgende patiënt. 

 

We onderschatten en begrijpen ziek zijn totaal niet meer, misschien als je zou beseffen dat ziekte, hoe simpel ook aangeeft je bent over je grens gegaan. Ja en nu hoor ik je lachen, ja hoor ik ben verkouden en dan ben ik over mijn grens gegaan. Ja je bent echt een grens aan het overgaan. Maar wel is het te begrijpen dat je zo reageert, je heb jezelf verteld, maar ook anderen, dat je met een verkoudheid gewoon door kan werken. Vreemd eigenlijk we gaan gewoon door en geven de ander de schuld dat die jou heeft aangestoken. Maar als iedereen toch doorgaat en steekt iedereen elkaar toch aan, nou even wakker worden iemand aansteken kan niet. Het is een excuus om door te gaan, het ligt niet aan jou, nee het kan ook zo zijn dat je kou hebt gevat op het voetbalveld. Je zoek altijd om iets anders als je zelf de schuld te geven, maar verkoudheid verteld je gewoon neem even rust, sterk even weer aan, even je weerstand weer omhoog brengen. Ja we weten het wel hoor, maar we denken dat als we dat doen we gewoon door kunnen gaan. Dat het genoeg is en ons lichaam is toch oersterk, gaat wel weer over, is vanzelf gekomen dus.

 

Geen tijd om ziek te zijn, te druk, teveel moeten, collega’s ziek, te weinig personeel, we verzinnen van alles als smoes om door te gaan. Maar als het echt niet meer kan dan blijven twee, hooguit drie dagen thuis en dan gaan we weer, ik ben geen watje.

Gek dat er zoveel mensen zolang moe blijven, blijven kwakkelen doordat de griep niet overgaat. Nee gewoon doorgaan, de stress, de spanningen, het moeten doen van alles, werken en leuke dingen, dat wil ik allemaal niet missen. Nee ik heb geen stress, een beetje druk maar dat lukt allemaal wel hoor.

Maar stress is net een muur die je langzaam opbouwt, je kan er tientallen jaren over doen, maar eens kan je er niet meer bij dan is de muur te hoog geworden. Niet stabiel meer en dondert om in vele stukken moet jij jezelf bij elkaar rapen, met hulp van anderen, maar vaak wordt je nooit meer de oude.

Juist omdat je zo graag weer wil, je moet van jezelf en iedereen die erom heen staat, je moet weer verder. En weer verzin je van alles om maar door te gaan, ja het geld hebben we keihard nodig, ik moet nog tien jaar dan ga ik met pensioen, nee we slopen ons lichaam gewoon verder.

En een hele mooie is ook, ik verveel me kapot, wat moet ik thuis gaan doen, vrijwilligers werk ga ik niet doen hoor, nee want dat wordt niet betaald en je hebt dat geld nodig om de leuke dingen te doen. Maar ja als je niet meer kan en dan?

Want zeg nou zelf, een versleten knie zo weer een nieuwe erin, ga maar door alles is vervangbaar, jij bent een machine, een robot geworden van het systeem.

En het erge ervan is dat je het niet eens beseft, als iemand je al verteld pas goed op jezelf dan vind je die persoon een zeur, lastig en vervelend.

 

Nee het systeem moet maar voor mij zorgen dat ik kan blijven werken, ik betaal ervoor dus.

Duidelijk toch, geen tijd om ziek te zijn en als ik ziek wordt dan is er hulp voor mij.

 

R v Meerten

17-04-2017

 

Beloon de maker en jezelf

Word gratis lid.expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties