×

Yoors


Inloggen
×

Yoors141    Richtingaanwijzers

141 Richtingaanwijzers


Borden die aanwijzen welke kant je op mag gaan, of welke richting je kan kiezen, het is dus iets aangeven welke kant je op gaat of kan.

Nou simpel toch en erg makkelijk, nou kon ik nooit iets met die borden als ik van Rotterdam naar Groningen moest kwam ik uit in Maastricht. Het was een regelrechte ramp, collega’s riepen vroeger al blijf je wel ergens overnachten het is een heel eind hoor zoals jij rijd. Ik kreeg ook vaak een briefje mee, maar ook dat was een ramp.

En toen kwam de TomTom, geweldig ik kon overal heen, adres erin en rijden maar geweldig voor mij een 30 jaar te laat maar nu heel veel plezier ervan.

Iemand die je de richting verteld, er zijn er genoeg die daar totaal geen moeite mee hebben. Maar ook in een auto zit aan de linkerkant van het stuur een hendel, als je die omhoog of omlaag doet gaat er een lichtje knipperen, ook zo’n geweldige uitvinding. Maar het lijkt wel of die hendels er tegenwoordig niet meer worden ingebouwd, in de goedkoopste tot de duurste auto. Of ligt het aan de bestuurder, is die zo druk bezig met anderen dingen, het is niet normaal wat je ziet. Bellen, mailen, scheren, opmaken, haren goed doen, eten, druk praten, oortjes in voor telefoon of muziek, ja zelfs beroeps chauffeurs doen dit en dan denk ik hallo handsfree bellen?

Maar ja wie kijkt er na, ook motoren, scooters hebben een hendel of een knopje.

Ja dan is het als fietser lastig, er zit geen hendel op een fiets, maar ja wij hebben als fietser een heel ander probleem, we bellen, appen, oortjes in met muziek omdat het zo ontspant, we letten totaal niet op en trouwens weet je hoe moeilijk het is als je aan het bellen bent om richting aan te geven. Want we weten allemaal dat je niet met losse handen mag fietsen, dat is heel gevaarlijk.

Nou dan doe ik als fietser, als ik er langs wil even bellen, 1x, 2x, 3x, nee hoor we horen niets, o die persoon heeft oortjes in.

Ja logisch dus dan maar even een harde pas op, ja dan is het schrikken en dan krijg je soms ook nog commentaar. Nee dan de ouderen onder ons (ben er zelf ook een) die hebben geen oortjes in, nee die hebben zoveel verkeerservaring daar mag je 10x bellen. Mijn fiets heeft remmen dus ik rem netjes af er zijn er ook die gewoon hard door gaan. Vaak moet ik echt even hard een pas op roepen, soms wel 3x maar ook, je moet er gewoon rekening mee houden want de meeste hebben het hele fiets pad nodig.

Als ik er dan voor bij gaat hoor ik die klote wielrenner gaat veel te hard. Pardon, ik rij 25 km en jij rijdt op je E bike? Juist ook te hard en hoe lang heb jij niet op een fiets gezeten? Soms vraagt ik dat wel hoor, maar wel altijd netjes. En van verkeersregels hebben vele ouderen geen weet van of zouden ze het vergeten zijn, dat kan natuurlijk ook.

Want zeg nou zelf, normale fietser rijd gemiddeld 16 / 18 km en een e bike gemiddeld 23 / 25 km, hoe heb je dan een normale reactie als je de snelheid niet kan inschatten. Ja en dan geen hand uitsteken, alle verkeersregels aan je laars lappen.

Aan ouders zou ik mee willen geven laat je kinderen voor je rijden en als je er naast rijd laat je kind dan aan de binnenkant rijden en ga niet zitten bellen.

Als ouder geef het goede voorbeeld, leer je kinderen eens waar een zebra voor dient, nee niet om over te fietsen. Kinderen denken dan dat het normaal is en fietsen zo over de zebra zonder te kijken.

Nou ik zou aan alle deelnemers in het verkeer willen vragen let eens wat meer op, geef richting aan, laat zien waar je heen gaat.

Dat is een van de reden dat ik altijd alleen fiets of samen en ja echt waar netjes stopt, hand uitsteekt. Of ben ik dan te netjes? Ook ik vergeet weleens iets in het verkeer maar het verkeer is te druk geworden om zomaar iets te doen.

Aan alle weggebruikers, gebruik je arm of die hendel links van je stuur en hou je aandacht bij het verkeer, er vallen al slachtoffers genoeg.

R v Meerten

20-08-2017