Digitaal tekenen: Getting started (1)

Digitaal tekenen: Getting started (1)


settings
 • Instellingen
 • Positie

  Automatische scrolling

Ik wil een serie van blogs maken waarin ik uitleg hoe je je digitale reis het beste kan aanpakken en wat ik heb gedaan om te beginnen, zodat mensen die overwegen digitaal te gaan werken weten wat ze moeten. Dus hierbij deel 1: Tablets!


Wat zijn tekentablets?

Tekentablets zijn eigenlijk wat de naam al zegt, een tablet waarop je kan tekenen. De prijs verschuift van rond de 40/50 euro tot 1000+. Tekentablets zijn een must-have als je digitaal wil gaan werken. Geloof me, je muis is maar zeer beperkt wanneer het gaat om tekenen!

Welke tekentablets zijn er?

Goede vraag. Je kunt tekentablets eigenlijk verdelen in drie categoriën. 

 • Tablets zonder scherm. Te vergelijken met het vakje op je laptop waarmee je met je vinger de muis kan bedienen. Deze komen in verschillende maten en hun prijs varieert van 40 tot 400 euro ongeveer. Je sluit ze aan je computer aan met een micro usb kabel (in mijn geval dan) VB. Wacom intuos.
 • Tablets met scherm. Deze moet je aansluiten aan je computer en dan kan je hem gebruiken als een extra beeldscherm, maar met een pluspunt. Hier kun je namelijk ook je pen op gebruiken. De prijs van deze tablets varieert van 600-100+ VB. Wacom cintiq
 • Losse tablets met scherm. Te vergelijken met een Ipad, deze tablets kunnen alles wat een computer ook kan en je kunt erop tekenen. Ideaal als je je tablet mee wil nemen. Prijzen starten meestal boven de 1000 euro. VB Wacom cintiq companion.

Voor-en nadelen van de verschillende soorten tablets.

Per categorie zijn er uiteraard verschillende voor en nadelen, die ik hier zal behandelen.

Voordelen tablets zonder scherm:

 • Qua budget zeer haalbaar
 • Zet vaak goede resultaten neer zonder te veel te moeten betalen
 • Goed om mee te beginnen, want dan heb je het lastigste al gehad.
 • Makkelijk mee te nemen.
Nadelen tablets zonder scherm:

 • De goedkoopste tablets hebben vaak een erg klein oppervlak wat op den duur vervelend kan worden
 • Je moet wennen aan het feit dat je ergens anders tekent dan waar je pen is.
 • Als je laptop qua kleuren niet heel goed is kun je soms voor verassingen komen te staan als je je tekening op een andere monitor bekijkt.
Voordelen tablets met scherm:

 • Je ziet waar je bezig bent wat details vaak makkelijker maakt.
 • Het proces gaat vaak net wat sneller dan zonder scherm
 • De monitor is groot wat het gedetailleerd werken nog eens makkelijker maakt
 • De monitor is vaak bestemd voor kunstenaars dus staat qua kleuren goed afgesteld.
 • (in het geval van een losse tablet) Je kunt de tablet meenemen en altijd gebruiken.
Nadelen tablets met scherm:

 • DUUR!! Als je op een budget wil beginnen is dit geen tablet voor jou.
 • Lastig mee te nemen, je hebt niet alleen een gigantische tablet maar ook nog eens 4 dikke snoeren nodig en een standaard.

Waar begin ik?

Om te testen of digitaal werken echt iets voor je is kun je het beste met een goedkope tablet zonder scherm beginnen. De tablets van Wacom staan bekend als de beste tablets op de markt, maar merken als Huion en Monoprice zijn ook prima tablets en komen vaak voor een lager budget. Ook is het aangeraden om op bijv. Marktplaats of Ebay te kijken. Ik heb mijn eerste tablet van Marktplaats gehaald voor 40 euro en ik ben er altijd erg tevreden mee geweest, die van mij was een Wacom Bamboo. Als je op marktplaats op tekentablet zoekt dan kom je al een heel eind.

Wennen aan het werken met een tablet.

Aangezien ik aanneem dat je niet meteen een monitor tablet koopt zul je gewend moeten raken aan de feel van een tablet. Je tekent namelijk op een andere plek dan waar de tekening ontstaat. Ik raad aan om gewoon even paint op te starten en ermee rond te spelen totdat je denkt dat je eraan went. 


Dit was mijn korte samenvatting over tekentablets, ik hoop dat jullie er iets aan hebben! Laat mij weten als je nog vragen hebt, en als je hulp nodig hebt bij het zoeken van een tablet laat het ook even horen!

Mijn tekeningen:

Commission info

Help me mijn doelen te bereiken en koop een tekening!Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (8 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Ohh.. PRACHTIG! Ga ik beslist eens proberen.
| 10:23 |
Moet je doen! Kijk anders ook bij mijn andere digitaal tekenen blogs, ik maak er een serie van om zo veel mogelijk mensen wat te helpen
| 10:34 |
Ja.. ik ga me er in de vakantie eens in verdiepen
| 10:48 |
O, geweldig blog, goed uitgebreid en helder belicht.
| 09:40 |
Dankjewel!
| 10:19 |
Ik kan het beide wel. Moesten het vroeger op het grafisch lyceum ook wel doen. Maar mijn voorkeur gaat toch uit naar oldskool potlood en stiften. Mooie tekeningen!!!
| 08:52 |
Bedankt! Afhankelijk van de mood waar ik in ben verkies ik digitaal of traditionele middelen, maar ik vind digitaal werken wel leuk vanwege de effecten die je kan toevoegen
| 09:44 |
Heel goed blog.
Ik heb al een paar jaar een Wacom Bamboo Touch en Pen. Was 80 € inclusief een voucher voor Photoshop Elements.
Prima ding om mee te werken, ook voor fotobewerking een goed ding. Ik gebruik hem veel als touchpad, ik vind een muis helemaal niets en die heb ik al jaren niet meer, ik doe alles met de Wacom.
Wat kleuren betreft, elke monitor moet je kalibreren, (kan ook redelijk goed via een pagina op internet) uit de doos staan monitoren veel te licht en te warm afgesteld, als je af gaat/laat drukken zie jet verschil.
| 22:21 |
Klopt maar ik heb bijv een redelijk slechte laptop met een meh scherm xD kan kalibreren wat ik wil maar cintiq kwaliteit wordt het niet
| 11:46 |
Soms houd het op :-)
Ik doe veel aan fotografie en gebruik een pc, gebruik al jaren een LG scherm maar wil over naar een Eizo ev2450 blijft net onder de 300 € en is een scherm wat overal wel voor geschikt is.
Maar is toch altijd veel geld.
| 12:43 |
Goed hoor, dat maakt mijn creaties maar ouderwets, hahahaha!!!
| 17:14 |
Nee joh, dat is gewoon stijl :) een tekentablet is echt handig als je gedetailleerder wil werken, jouw creaties zien er super uit!
| 17:16 |
Je bent (te) lief, hahahaha!
| 17:21 |
Just being honest ^-^
| 17:37 |
xxx
| 18:50 |
Ja erg ouderwets (leve het antiek van Hpj)
| 09:35 |
Wahahaha!!!! Tussen kunst en kitsch?
| 17:31 |
Daar gaat het inderdaad op af
| 08:02 |
Ik zelf ook trouwens...
| 03:14 |
Ik nog lang niet, het duurt nog wel even voor ik mezelf 'kunst' durf te noemen, zelfs al zou het ergens in het midden ervan liggen
| 10:44 |
Steunzolen, bril, tandenvulsel, yup, kunst genoeg!
| 23:00 |
Bedankt voor de uitleg!
| 16:55 |
You're welcome :D
| 17:09 |
Top zeg dankjewel ;)))
| 14:40 |
Graag gedaan!!
| 14:48 |
Hier maak je meblij mee whaaa ;)))
| 14:50 |
Hahahaha goed om te horen!!
| 15:29 |
Is het met eentje zonder scherm niet heel moeilijk om te weten waar je precies begint met tekenen? Als je je hand zeg maar los hebt gelaten? Of is dat iets wat je na wat oefenen aanvoelt?
Ik zat bijvoorbeeld naar deze te kijken, omdat daar je software ook meteen bijzit (photoshop is me echt te duur) www.tekentabletstore.be/product/644175/wacom-intuos-comic-blue-pen-touch-small.html?_ga=2.256662795.1058897740.1496313049-1896526165.1493991452
| 12:32 |
Ik vond het verassend meevallen, het duurde even totdat ik gewend was maar het viel bijzonder mee. Ik raad photoshop sowieso niet aan om mee te beginnen want het is zo vreselijk ingewikkeld. Ik gebruik paint tool sai want die vind ik heel fijn, en alles is gratis als je weet waar je moet kijken ;) ik zal even naar de tablet kijken, holdon
| 12:39 |
Lijkt mij een zeer goede tablet, ik hoor er ook veel goede dingen over van mensen op bijv. Instagram etc. Clip studio paint ziet eruit als een zeer goed programma
| 12:40 |
Ah nice! Zodra ik geld en tijd heb, kan ik die misschien eens bestellen dus. Bedankt voor de informatie ^^
| 15:19 |
Graag gedaan :D
| 15:29 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
private lease goedkoop
private lease goedkoop
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen