Waarom een laag zelfbeeld niet alleen slecht is voor jezelf.

Waarom een laag zelfbeeld niet alleen slecht is voor jezelf.


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Iedereen heeft uiteraard zo zijn ups en downs en niemand zal altijd even tevreden zijn met hoe hij of zij eruit ziet. Maar als je een laag zelfbeeld hebt is het alsof je in een eeuwige down vast zit. Dit betekent niet dat je depressief bent, dit betekent dat je niks van jezelf nou echt goed vindt. Je bent dik, lelijk, al wat negatief is. Het goede nieuws? Je kunt er van genezen, ik ben het levende bewijs. Het slechte nieuws? Het laat zijn sporen achter, en dan niet alleen op jou.

Effecten die het op jou achterlaat.

Het is heel moelijk om uit een laag zelfbeeld te komen, en zelfs als je er uit komt zal je soms nog eens terugvallen. Misschien sneller dan anderen. Hetgeen wat ik het meest merk is dat ervaringen die niks hadden betekend als ik in mezelf geloofd had nu zo veel zwaarder wegen. Het is moeilijker om je aan de gedachte vast te houden dat je het waard bent, maar door je te realiseren hoe goed je je voelt als je dat wel doet kom je er weer uit. Het heeft me jaren gekost om daar te komen, maar ik ben er nu wel en als je weet van jezelf dat je een laag zelfbeeld hebt raad ik je ook aan om hulp te zoeken om er bovenop te komen.

Effecten die het op anderen achterlaat.

De echte reden waarom ik dit blog schrijf. Een laag zelfbeeld heeft vreselijk veel effect op de mensen om je heen die daar gevoelig voor zijn. Een vriendin van me heeft een vreselijk laag zelfbeeld en dat is overgeslagen op mijn andere vriendin, beide zijn nu geobsedeerd met hun gewicht in de gaten houden.

Dat is geen slecht effect voor mij uiteraard, maar daar komt vervolgens bij dat ik me 3 keer zo schuldig voel voor die pizza op vrijdag, of de zak m&m's bij het leren. Omdat ik al gevoelig was voel ik mij nu soms veel te dik, omdat zij zo veel dunner zijn dan ik en ik doe er niks aan. Maar tegelijkertijd voel ik me eindelijk weer goed in mijn lichaam. En daar voel ik mij dan ook weer schuldig voor.

Verder is het lage zelfbeeld tegenwoordig een soort noodzaak geworden. Meisjes van onder de 50 kilo willen alsnog kilos afvallen, puur omdat... waarom eigenlijk? Dat versterkt je zelfbeeld? Er is geen noodzaak voor, maar op social media is het 'cool' om gewicht te willen verliezen want iedereen doet het. Dit heeft vervolgens weer een slecht effect op mensen die nog niet bekend waren met dit fenomeen, die ontwikkelen een laag zelfbeeld door al die slanke meiden, en zo bouwt de cirkel zich zo verder.

Verder is het vreselijk voor vrienden om zich zo machteloos te voelen bij het feit dat jij je niet goed voelt in je eigen lichaam terwijl je dat van hen volledig de hemel in prijst. Ik vrees soms voor het leven van mensen om me heen, puur omdat ze niet daadwerkelijk zien wat er in de spiegel terugkijkt.

En ten slotte doet een laag zelfbeeld niks om anderen te helpen, zoals je zou willen geloven. Je lichaam bestaat niet voor anderen maar voor jezelf, maar anderen dwingen dat lage zelfbeeld bij jou af. Daarentegen, als mensen laten zien dat het oke is om zelfverzekerd te zijn over hoe je eruit ziet (zonder arrogant over te komen) haalt dit ook veel schaamte weg bij mensen die het risico lopen een laag zelfbeeld te ontwikkelen.

Hoe pak je dit aan?

Verander de stem in je hoofd! De dingen die je tegen jezelf, maar vooral over jezelf zegt. Mensen zullen ten eerste trots zijn, of het bewonderen dat je van jezelf durft te houden en ten tweede geeft zelfverzekerdheid en daarvoor bewonderd worden een vreselijke boost.

'Ik ben veel dikker dan (naam).' wordt 'Ja, er zijn mensen die dunner zijn, maar ik ben op een gezond gewicht en vind dat ik er super uit zie.' 'Ik ben veel minder getalenteerd dan (naam).' wordt 'Als ik hard oefen word ik misschien zelfs beter dan haar/hem!'

Als je zo gaat denken en vooral praten heeft het een positieve invloed op zowel jou als je omgeving. Uiteraard is hier heel veel moed voor nodig en kan je een zetje in de rug nodig hebben. Als je denkt dat je hulp nodig hebt, zoek het dan ook op. Ga naar ouders, een schoolpsycholoog, vertrouwenspersoon, collega, wat dan ook. Je verdient het om je goed te voelen in wat voor lichaam je ook zit.
Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (2 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Volgens mij kan het er ook zo ongezien insluipen. Het is erg in ieder geval...
| 21:59 |
Ja het gaat heel snel en het verdwijnt moeilijk
| 22:38 |
Lijkt mij ook... Ik denk dat het ook meer bij meisjes voorkomt dan bij jongens, of niet?
| 22:40 |
Naar mijn ervaring wel echt, maar er zijn genoeg jongens met een laag zelfbeeld. Zij laten het alleen minder snel zien omdat bij jongens zwakte uiten een soort taboe is.
| 22:47 |
Dat kan ik me ook weer goed voorstellen.
| 22:52 |
Mensen staan daar niet altijd bij stil, en heel vaak beseffen mensen met een laag zelfbeeld niet dat ze dat ook uitstralen en met zoveel andere kleine gebaren en gewoontes doorgeven aan anderen, en iemand die niet sterk in zijn schoenen staat is dan zeer snel mee in die neerwaartse spiraal.
Heel interessante blog, goed gedaan !
| 21:55 |
Dankjewel! Ja precies, niemand heeft het ooit over de effecten op de omgeving van iemand met een laag zelfbeeld
| 22:37 |
Moeilijke thema's gaan mensen meestal uit de weg, gelukkig jij niet !
| 22:39 |
Heel cliché maar praten helpt, hoe meer mensen erover praten hoe meer mensen doorhebben he, ik ben niet alleen! Haha ^^
| 22:46 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen