De vier inzichten die mijn leven veranderde


Mijn leven is niet altijd over rozen gegaan. Het is niet mijn bedoeling om hier in dit artikel dieper op in te gaan maar meer om te vertellen hoe ik uiteindelijk mijn geluk heb gevonden.
Ik liep een aantal jaar geleden door een tweedehands boekenwinkel en ik liep als het ware tegen een boekje aan. Het boekje had de titel 'De Vier Inzichten' en het lezen van dit boekje heeft waarlijk mijn leven veranderd.
De inzichten zijn eigenlijk een paar simpele regels, als je je aan deze regels houdt dan leef je een stuk prettiger. Tenminste zo heb ik het ervaren. Wat zijn de regels?

Het eerste inzicht:
Altijd onberispelijk in je woorden zijn
Ons woord is een machtig wapen, met het woord kunnen we creëren maar ook vernietigen. Open je social media en je ziet hoe vernietigend woorden kunnen zijn. Maar lees een goed boek en je ziet hoe woorden iets moois kunnen creëren.

Het tweede inzicht:
Vat niets persoonlijk op
Dit inzicht is net als de volgende inzichten een voortvloeisel van het eerste inzicht. Het persoonlijk opvatten van dingen is de ultieme vorm van egocentriciteit aangezien we er dan vanuit gaat dat alles om onszelf draait.

Het derde inzicht:
Ga nooit uit van veronderstellingen
Het uitgaan van veronderstellingen is vragen om problemen. Men verondersteld iets begrijpt het niet goed vat het persoonlijk op en creëert een heel drama om niets. Heel veel verdriet en drama in het leven wordt veroorzaakt door uit te gaan van veronderstellingen.

Het vierde inzicht:
Doe altijd je best
Het inzicht doe altijd je best houdt in dat je onder welke omstandigheden dan ook je altijd je best doet. Echter je beste best is niet op elk moment hetzelfde. Het ene moment zal je beste best van betere kwaliteit zijn dan op een ander moment. Je zal merken als je dingen doet gewoon om ze te doen en niet omdat je een beloning verwacht dat je alles wat je doet leuk vindt.

Persoonlijk heb ik heel veel gehad aan deze vier inzichten. Het heeft mij heel veel rust gegeven, het heeft me geholpen in mijn jarenlange strijd met depressies en trauma's. Maar het is niet makkelijk en je moet er echt je best voor doen.
#DeVierInzichten
Meer over de vier inzichten kun je lezen op mijn blog alternativio.nl