×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
euthanasie is strafbaar

euthanasie is strafbaar


Helaas kon ik niet reageren op dit artikel, maar lezen kon ik het wel. De discussie hierover is dan ook niet mogelijk, dus dacht ik, dat ik beter een artikel kon schrijven vanuit mijn oogpunt. Want ook ik, was tegen euthanasie, totdat ik in een verpleeghuis kwam te werken en zag, hoe mensen onnodig veel pijn leden, onnodig schaamteloos dement werden. Mensen met een hoog aanzien, die tot een kind, die ergens in een hoekje van de kamer, zijn grote behoefte deed. 

Ik zag veel onnodig leed, ik wist ook, dat je niemand zomaar uit zijn lijden kunt verlossen en zeker niet, die mensen die er geen weet meer van hebben, de mensen met dementie. Daarom is er een euthanasieverklaring. Een verklaring, waarop je zelf tekent voor je eigen wilsbeschikking. 

Daar, waar vroeger maar steeds meer en meer morfine werd gegeven, om de pijn te verdoven, daar waar stiekem toch euthanasie werd verleend, dat hoeft nu niet meer op het bordje van de hulpverlener gelegd te worden, dat is je eigen beslissing geworden. 

Mensen die vertellen, dat morfine niet dodelijk is, hebben het verkeerd, het helpt wel degelijk bij onnodig lijden en ook dit lijden is niet nodig. Of er nu door God wordt verboden om te helpen bij euthanasie, dan zal Hij ook verbieden om mensen van hun lijden te verlossen, of te helpen het lijden te verlichten. God is liefde, dus een liefdevolle God, is niet een God van lijden. Voor het lijden kun je zelf kiezen. Wil je lijden, dan laat je het zo, maar wil je het niet, dan kies je voor de palliatieve weg, of voor euthanasie. 

Soms moeten anderen wel voor je kiezen, want wanneer iemand in coma ligt, wanneer iemand hersendood is, mag je dan niet de stekker eruit trekken? Dat is toch ook het dood maken van iemand en zul je daar terecht voor moeten staan?

Ik geloof, dat het vermoorden van iemand iets anders is. Het wurgen, het steken, het schieten, dat is moord. Maar dan is er nog iets, wat overigens ook in de Bijbel voorkomt: oorlog! De vijand uitschakelen gaat ook gepaard met doden. En een moordenaar, die naast Jezus aan het kruis hing, hij kreeg gratie, hij mocht naar de hemel, want zijn zonden zijn hem vergeven. 

Misschien lezen we de bijbel wel niet goed. Misschien zien we het verkeerd, misschien is het juist de bedoeling wel, dat we mensen die lijden helpen. Helpen, door ze uit hun lijden te verlossen. Nee, ik oordeel niet. Ik vraag om euthanasie, wanneer het zover is. Daarbij denk ik, dat de mensen die me daarbij helpen, gezegend zijn, omdat zij iemand hebben geholpen door die uit het lijden te verlossen.

Met dit artikel val ik niemand aan, iedereen heeft recht op een eigen mening. Maar ik vond ook dat ik mijn kant van dit verhaal eens toe kon lichten. Ik ben ziek en heb kanker, misschien dat het door sommige mensen als een straf van God wordt gezien en dat lijden beslist moet, maar misschien zijn er ook mensen die begrijpen dat God alleen maar liefde is en dat ziekte niet door God wordt gegeven, maar dat wij mensen zelf de aarde vergiftigen en mensen ziek maken. Lijden doen we door dat we onszelf leed hebben aangedaan en weigeren om dat in te zien. Het is zo gemakkelijk om ergens een schuld neer te leggen, maar denk eerst eens aan hoe men iemand uit het lijden kan verlossen. Dan ben je, in mijn ogen, liefdevol bezig.

Kristien Goeyvaerts
ik ben akkoord met jou x
16-04-2017 21:08
16-04-2017 21:08 • 1 reactie • Reageer
Roodkapje
Dankjewel
16-04-2017 21:35
16-04-2017 21:35 • Reageer
Mell Catsoul
Nou, mensen die 'ziek worden' als 'een straf van God' zien, zitten misschien dan wel zondags met de neus voorin de kerk, maar hebben er duidelijk nooit echt iets van begrepen. De Bijbel is een boek, die naar mijn idee, al te vaak herschreven is. Dan sluipen er fouten in... Vertalingen worden verdraaid... Er worden dingen bij verzonnen... De echte bijbel??? De allereerste??? Die is denk ik een stuk dunner dan die van vandaag de dag.
16-04-2017 10:17
16-04-2017 10:17 • 1 reactie • Reageer
Roodkapje
Dat zie ik precies zo!
16-04-2017 12:40
16-04-2017 12:40 • Reageer
Gaby Kuiperij
Ik ben voor euthanasie!
15-04-2017 01:01
15-04-2017 01:01 • 1 reactie • Reageer
Roodkapje
Ik ook.
15-04-2017 12:23
15-04-2017 12:23 • Reageer
Ben
Het blijft een moeilijke materie. Toch kun je beter zelf in de hand houden.
13-04-2017 16:19
13-04-2017 16:19 • Reageer
zonnebloem
Ben het helemaal met je eens, of het nu vanuit geloof in God en de Bijbel is , we zijn allemaal mensen, en niemand zou mogen hoeven te lijden, zoals ik eerder al eens ergens zei "niemand vraagt om geboren te worden dus waarom zou je niet zelf mogen kiezen wanneer het genoeg is geweest". Heel mooie open blog trouwens, ik lees je graag, ook al is er vaak veel pijn ... je begrijpt wel wat ik bedoel denk ik.
13-04-2017 15:32
13-04-2017 15:32 • 1 reactie • Reageer
Roodkapje
Ja ik snap je, er is veel pijn wat ik nog moet verwerken.
13-04-2017 15:44
13-04-2017 15:44 • 1 reactie • Reageer
charmedgirl
Het is inderdaad een moeilijke lijn en een moeilijk onderwerp gelukkig dat het in België en Nederland Luxemburg,. wel kan het is erg dat er zo een strenge regeling op staat en het nog een taboe onderwerp is ik vind ook dat als de persoon het echt wilt, het sneller moet kunnen gebeuren
13-04-2017 15:28
13-04-2017 15:28 • 1 reactie • Reageer
Roodkapje
een dier wordt sneller uit het lijden verlost dan een mens
13-04-2017 15:44
13-04-2017 15:44 • Reageer