×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
het gesprek met de psychiater deel 4

het gesprek met de psychiater deel 4


Buikpijn

Toen ik tegenover de man ging zitten, vroeg hij hoe het ging. Ik vertelde dat ik last van buikpijn had en dat de ziekte van Crohn nu wel weer erg opspeelde. Hij wist me te vertellen hoe het kwam. Ik had eens gezegd, dat ik geen oude koeien uit de sloot wilde halen, dat gebruikte hij nu weer tegen mij. Ja, je laat ze liever in de stront zakken he, zei hij, je hebt je buik ervan vol, of je hebt er schijt aan, het zijn allemaal uitspraken die voortkomen door de onverwerkte trauma's en de daardoor ontstane ziekte. Ik voelde me een beetje beschaamd, waarom zegt hij dit nou, dacht ik, het is allemaal al vervelend genoeg, mijn buik doet zeer, ik ren om de haverklap naar het toilet en hij moet daar zo nodig nog een schepje bovenop doen. Nee, leuk vond ik dit allesbehalve. Toch bleef hij nog even doorgaan. Hij had het maar over de koeien, die wel uit de sloot moesten, want anders zouden ze verdrinken, net als het kalf, dat verdronken was en de put die pas daarna gedempt werd. Ja, ja, dacht ik, je kletst maar een eind weg, hoe wil jij me nu van mijn buikpijn afhelpen, zou ik door te gaan praten over vroeger minder buikpijn krijgen dan?

Verzamelpunt

Hij legde uit, dat de buik het verzamelpunt van ellende is. Alle viezigheid verzamelt zich in je buik en als het goed is, dan poep je die viezigheid gewoon weer uit en ben je ervan af, maar soms zit er zoveel viezigheid, dat het maar blijft komen, dat er eigenlijk geen eind aan komt. Je zult net zolang op het toilet moeten blijven zitten totdat alle viezigheid weg is, met andere woorden, je moet alle oude koeien gaan redden, anders verzuipen ze allemaal. Ik dacht dat hij misschien wel gelijk zou hebben, maar ik had er helemaal geen zin in om al die oude koeien weer tevoorschijn te halen.

Ik besloot het maar over een andere boeg te gooien. Voor mij was het belangrijk dat ik weer eens kon ontspannen, het was mooi weer en ik zou zo graag weer eens de rust in willen, de natuur in, zoals ik de jaren ervoor ook altijd deed, genieten van de natuur, al fietsend of zelfs, gewoon langs de waterkant gaan zitten en genieten van de rust, even uit de herrie van het verkeer, weg van de schoolkinderen, die voor mijn flat op het schoolplein lawaai maakten en weg van de vier muren, die me aan begonnen te vliegen. Maar je kunt niet weg, als je om de 5 minuten naar het toilet moet. Dan ben je aangewezen op je eigen omgeving en kun je niet even genieten van andere dingen.

Een oplossing

Hierin begreep hij me volkomen. Ik kom oorspronkelijk uit Friesland, het land van groene weiden, rust en mooie natuur. Ik ben geen stadsmens, maar het lot heeft me hier gebracht en ik zal hier ook niet meer weggaan, dat is ook mijn lot. Maar de natuur trekt, wat hij, als ook geboren Fries, heel goed kon begrijpen. Hij droeg een oplossing aan, waar ik nog helemaal niet bij had stilgestaan en mijn man evenmin. Voorheen hadden we een klein kajuitbootje gehad, met daarin een chemisch toilet, zodat we, ook zonder te varen, de rust konden opzoeken.

Maar doordat we beiden ziek werden en we het financieel ook steeds moeilijker konden rondbreien, moest het bootje weg. Maar nu stelde hij het volgende voor: koop een tentje, het hoeft geen grote te zijn, maar een tentje, waar je een chemisch toilet in kwijt kunt en waar je je nog wel een beetje in kunt bewegen. Je kijkt eens of je ergens een tweedehands chemisch toilet op de kop kunt tikken en je zorgt voor een paar tuinstoeltjes in de auto. Je kunt nu alle kanten op, ga lekker langs het water zitten, op een rustige plaats, of ergens langs een landweg, waar je ook niet al te veel verkeer tegenkomt en je bent in de natuur, toilet bij de hand en je bent even tussen de vier muren vandaan. 

 

Goed idee

Het leek me wel een goed idee, zo zou ik misschien eens tot rust komen en weer eens gewoon kunnen denken, dat was ook zijn idee. Hij had ook het idee, dat het overal te druk was en mijn gedachten alle kanten opvlogen. De stress, om in het ziekenhuis, mensen tegen te komen, die ik liever niet zag, begreep hij ook volkomen. Ik vertelde over één van de opnames, waarbij ik net naar huis was, mijn ouders plotseling op de kamer kwamen, waar ik had gelegen. Die confrontatie wilde ik echt niet weer, pas op het moment als ik daar aan toe was, maar niet, wanneer je ziek en weerloos bent. Hoe het verloop zou zijn, kon ik voor mezelf al inschatten.

Gelukkig zijn de psychiaters en psychologen in een deel van het ziekenhuis gevestigd, waar ik niet via de hoofdingang moet om er te komen, dus de kans op een confrontatie is al een stuk kleiner geworden en intussen was de behandeling voor Crohn al verplaatst naar een Universiteitsziekenhuis. Dat ik had gebroken met mijn familie, daar wilde hij het nog wel even over hebben. Een kind kan niet zonder zijn ouders, vertelde hij mij. In geen geval kun je van je ouders loskomen. Toch heb ik geen behoefte om contact te hebben met de mensen die me verguisd en mishandeld hebben. Hij wilde het er op een later tijdstip nog eens over hebben. We maakten een nieuwe afspraak.

Tent en toilet gekocht

Binnen een week hadden we het geregeld, we gingen er op uit, zo gauw het weer mooi weer was. Op nog geen 5 km hier vandaan, kun je heerlijk, rustig aan het water zitten, auto en tent, met daarin het toilet, in de buurt en we genieten van de natuur. Dit was de oplossing, in elk geval om dit soort uitstapjes te kunnen ondernemen. 


help

Hieronder kunnen je vrienden zich aanmelden. Jullie krijgen beiden gelijk een beloning van 125 Yp. Je kunt het helemaal bewerken en op maat maken.Weghalen is ook heel eenvoudig met het rode kruisje als je er met je muis op gaat staan.

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!
DiaantjesLife
Wat een goede tip van de psychiater! Goed ook dat je het gekocht hebt en er nu lekker van kunt gaan genieten. Heerlijk de natuur in! 
05-06-2018 07:15
05-06-2018 07:15 • 1 reactie • Reageer
Roodkapje
Ja echt wel!
05-06-2018 12:05
05-06-2018 12:05 • Reageer
Karin van der Straaten
Heerlijk, dat was een super zet
04-06-2018 14:44
04-06-2018 14:44 • 1 reactie • Reageer
Roodkapje
Ja, we hebben er van genoten!
04-06-2018 14:58
04-06-2018 14:58 • 1 reactie • Reageer
Beste B. Levensgenieter
Het was een goede raad.
04-06-2018 14:42
04-06-2018 14:42 • 1 reactie • Reageer
Roodkapje
zeker weten
04-06-2018 14:58
04-06-2018 14:58 • Reageer