×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
het gesprek met de psychiater deel 5

het gesprek met de psychiater deel 5


Het Monsterverbond

Daar zat ik weer, tegenover een man, die eerst weer even een verhaaltje vertelde over zijn leven. Hij had het nogal druk gehad. Zijn vriendin, met haar dochtertje waren bij hem op bezoek geweest en nu haar dochtertje zo graag in bad ging, een echt bad, was ze lekker, samen met haar moeder bij hem thuis, in bad geweest. Ja, het was een gespetter en pret geweest en alles zat onder het schuim. Dat had hij nog even opgeruimd, voordat hij deze morgen naar zijn werk toe reed. Wat had hij genoten van deze 2 mensen, zo vertelde hij. Ja, zijn vriendin was wel 30 jaar jonger en had ook een dochter van 4 jaar oud, maar wie vertelde dat dat niet zou mogen? Ik zei niet veel, glimlachte maar wat en dacht er het mijne van. Die vriendin kon zeker niet zelf de boel opruimen, wetende dat de psychiater ook al bijna 60 was. Maar dat is ook zijn zaak, daar heb ik niks mee te maken. Nu richtte hij zich op mij. Hoe wilde ik het gesprek beginnen? Waar wilde ik het deze keer over hebben? Ik bedacht me, dat ik net had gelezen in het Monsterverbond van Caroline Roodvoets en dat daar heel wat herkenning in stond, dus dit leek me nu wel een onderwerp waar we het maar eens over moesten hebben.

Mislukte huwelijken

Nu heb ik 2 mislukte huwelijken achter de rug, de eerste duurde 27 jaar en de tweede heeft 2 jaar geduurd, hoewel we maar 1 jaar samen hebben gewoond. De huwelijken hadden beide veel gemeen. Drank en geweld. De tweede was nog erger dan de eerste, daarbij werd ik ook nog eens financieel kaalgeplukt. Ik vroeg hem, waarom dit steeds weer gebeurde, waarom leerde ik niet van mijn fouten? Daarop kon hij alleen maar vertellen, dat het eigenlijk normaal was, dat dat gebeurde. Je valt automatisch steeds weer op zo'n persoon. Je bent zo opgevoed en je herkent in een nieuwe liefde iets, waar je eigenlijk aan verslaafd bent geraakt, je bent eigenlijk heel naïef en afhankelijk geworden van dit soort mannen. Deze mannen hebben een soort van aantrekkingskracht op je en daarom trap je er steeds weer in. Maar andersom is het precies zo, deze mannen weten dat jij een goed slachtoffer voor ze bent. Jij laat, zonder het te weten, zien dat je een vrouw bent, die gevoelig is voor deze mannen. Zij weten dat ze misbruik van je kunnen maken. Jij bent te lief, te gemakkelijk en staat voor iedereen direct klaar, dat vinden deze mannen prachtig. Zij weten dat jij doet, wat ze van je vragen. Zij weten ook, dat wanneer jij weerstand biedt, dit ook zelf zult willen oplossen en niet zo snel hulp zult vragen.

Slachtoffer?

Ik slachtoffer? Mijn kinderen gaan alleen nog maar naar hun vader, de man die alcoholist is, de man met zijn zielige verhaaltjes, die alle schuld op mij schuift, vertel ik hem. Nou ja, er is er één, die wel bij mij komt, die band is ook anders dan met de andere kinderen, maar zij ziet de dingen ook anders. Zij heeft zoveel gezien en meegemaakt, zij weet dat ik niet langer bij die man kon blijven en zij heeft mij onvoorwaardelijk gesteund. De rest had er moeite mee, dat we gingen scheiden. En hij deed zielig, de eerste keer ging hij bijna dood, omdat hij was gestopt met drinken en bijna een delirium kreeg. Iedereen was er voor hem, maar ik zat met de blauwe plekken bij mijn zus. Toen we gingen scheiden, was hij slachtoffer, ik had hem in de steek gelaten en zelfs, toen ik een vriend kreeg, wist hij iedereen te overtuigen dat ik een slechte vrouw was. Ja, zegt de psychiater, dat is heel herkenbaar. Het is de vader van je kinderen en hij weet zich heel goed in die rol te verschuilen. Jij bent sterk, jij klaagt niet, vraagt niet om hulp, je gaat gewoon je eigen gang en lost het zelf allemaal wel op. Dat is iets wat voor je ex niet te verteren is. Alcoholisten zijn altijd het slachtoffer, in hun ogen. Zij zijn zielig en hebben ook altijd daardoor weer een reden om naar de drank te grijpen.

Waarom trap ik er dan weer in

Het tweede huwelijk duurde maar kort, we zijn dan wel 2 jaar getrouwd geweest, maar zijn maar 1 jaar samen geweest. Hij wilde niet scheiden, dus heeft hij niet getekend en is na een jaar de scheiding door de rechter uitgesproken. Deze man was ook al zo'n zielig figuur, maar ik kon niet tegen hem op. Hij bedreigde me zo, dat ik soms doodsbang was voor hem, ook kon hij zielig doen, het verhaal van, dat hij nooit geluk had en dat ik ook niets voor hem deed. Het bleek een grote oplichter te zijn. Intussen heb je een band opgebouwd met zijn kinderen en ineens is het weer allemaal voorbij. Een leven van afscheid nemen, een leven van angst en een leven van constant op je hoede zijn, ook nog na de scheiding. Ja, zegt hij, dat overkomt je, je hebt uiteindelijk zelf schuld, tussen aanhalingstekens, aan dit leven. Je hebt je kwetsbaar opgesteld en je hebt het toegelaten. Daarop vraag ik of ik het had kunnen voorkomen. Nee, zegt hij, je wist niet beter en liefde maakt blind. Je hebt vertrouwen gehad in de verkeerde mensen, dat is niet jouw schuld, zo ben je opgevoed, je hebt geleerd te luisteren naar anderen, waarbij je jezelf voorbij liep. Je vergat je eigen behoeften.

Zijn leven

Intussen weet ik ook meer over zijn leven. Hij is nooit getrouwd geweest en heeft sinds kort een relatie met een jonge vrouw, die een dochtertje heeft. Hij is stapelgek op deze kleine meid, zo verteld hij. Hij maakt de boterhammen voor haar klaar en geniet ervan als ze het hele huis overhoop haalt. Ach, hij vindt het allemaal wel goed zo, straks ruimt hij de boel weer op.
Ik bedenk me of ik hem eens zou moeten gaan helpen. Hem vertellen dat het kind en de moeder ook zelf wel een steentje kunnen bijdragen, wat het opruimen aangaat, of het schoonmaken van het bad en de badkamer, maar besluit voor mezelf, dat dat niet handig is, ik kan mijn psych maar beter te vriend houden.....


help

Hieronder kunnen je vrienden zich aanmelden. Jullie krijgen beiden gelijk een beloning van 125 Yp. Je kunt het helemaal bewerken en op maat maken.Weghalen is ook heel eenvoudig met het rode kruisje als je er met je muis op gaat staan.

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!
Mieke Van Liefde
'k Vind het raar dat de therapeut zo met zijn relatie bij jou komt en je hebt gelijk. Je zou best zijn psycholoog kunnen zijn. Daarmee zie je maar dat anderen steeds een betere kijk hebben op de zaak. 
18-06-2018 16:33
18-06-2018 16:33 • Reageer
DiaantjesLife
Hij heeft wel gelijk, wat betreft het steeds weer vallen voor de "verkeerde" man. Dat hoor en zie je zo vaak en heb ik zelf ook meerdere keren ervaren. Gelukkig is mijn huidige man totaal anders! Wat betreft het laatste stukje, dat zou ik inderdaad hem mooi zelf uit laten zoeken en ervaren. Je hebt genoeg aan jezelf 😉
05-06-2018 08:53
05-06-2018 08:53 • 1 reactie • Reageer
Roodkapje
Inderdaadj
05-06-2018 12:04
05-06-2018 12:04 • Reageer
Karin van der Straaten
haahahahah   zo zie je maar weer...ook n psych is maar n mens he
04-06-2018 14:48
04-06-2018 14:48 • 1 reactie • Reageer
Roodkapje
Juist, het is ook een mens, had hij dat zelf wel door? Zo langzamerhand werd ik zijn psychiater.
04-06-2018 15:05
04-06-2018 15:05 • 1 reactie • Reageer
Beste B. Levensgenieter
Met aandacht gelezen.
04-06-2018 14:43
04-06-2018 14:43 • Reageer