Het gevaar van een eigen facebookpagina


Iedereen kan een eigen Facebookpagina aanmaken. Net een beetje geluk heb je zo een heleboel likes bij elkaar. Het is even lobbyen maar dan kan het lopen als een tierelier!

Zelf heb ik er ook een paar. Niet alles loopt lekker, maar een aantal toch zeker wel! Ik volg er ook een aantal en daar deel ik ook artikelen en blogs. Zo krijg ik meer lezers.

Tot nu toe niets verkeerds.

Maar wat ik wel zorgelijk vind, zijn de pagina’s die duidelijk advies geven bij afvallen of medische problemen.

Omdat iedereen, zonder ook maar enig verstand van zaken hoeft te hebben, zomaar een medische pagina opzet, waar mensen duidelijk vragen stellen en waar dubieuze antwoorden op worden gegeven, maakbik me zorgen.

Ik ben wel lid van enkele pagina’s hoor, maar ik neem veel met een korreltje zout. Ik heb in de zorg gewerkt en ben heel goed ingelezen. Maar toch doet niet iedereen dat en gaat lukraak aan de gang met wat er wordt geantwoord.

Zo was ik op ern site, waar het gaat over koolhydraatarm dieet. Er worden daar ook recepten gedeeld, niks mis mee!

Maar nu was er iemand die aangaf last van haar spieren te krijgen. If het mogelijk door het dieet zou kunnen komen?

En nu kwamen de adviezen. Er werd duidelijk aangegeven dat dit totaal geen kwaad kan. Er werden tips gegeven over supplementen en eventueel magnesium te nemen. Niemand zei dat ze contact met de diëtiste of huisarts op moest nemen. Dit baarde me zorgen.

Dus ik vroeg if ze wel genoeg koolhydraten binnen kreeg, want koolhydraatarm kan wel, maar zonder kan niet, je hebt het nodig voor je spieren. Ik droeg een aantal artikelen aan waarin dit medisch onderlegd werd vermeld.

Geen goede beurt van mij, kennelijk. Ik kreeg daar met één van de beheerders aan de stok! Ik kegde uit dat iemand die ik ken in een rolstoel is beland door webbetje drastisch dieet te volgen. Ze was op eigen beweging gaan lijnen, maar te extreem. Ze raakte in coma en heeft door een tekort aan de juiste voedingsmiddelen een flinke optater gekregen. Ze kon nog amper lopen.

Ik zeg niet dat dit dieet niet goed is, maar wel dat het goed begeleid dient te worden!

De dame, de beheerster was duidelijk niet van mijn goede bedoelingen gediend. Ze bleef volhouden dat het allemaal klopte wat zij daar deden. Ik heb gewoon nog een keer aangegeven dat je niet voor dokter moet gaan spelen.

Dit is een waarschuwing! Iedereen Jan een pagina maken op Facebook, maar ga er geen medische vragen stellen. Ga ook niet direct uit van de goede adviezen, maar contacteer he huisarts en/of diëtiste. Afvallen is leuk, maar niet om er ziek van te worden!