×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
PTSS, ik dacht dat ik er wel klaar mee was

PTSS, ik dacht dat ik er wel klaar mee was


Ik dacht dat ik er wel klaar mee was (PTSS)

Maar toch komen de flashbacks terug, omdat ik me ziek voel?
 
Of heeft het te maken met de medicijnen die ik slik, dat ineens oude wonden opengereten worden? De angst, het zweet breekt je uit, vannacht ben ik wel een paar keer wakker geschrokken en kon me levendig voor de geest halen, wat hij allemaal met me uithaalde. Hoe hij me vernederde en hoe machteloos ik me voelde. 
 
Even weer wakker, maar toch weer moeten slapen, gewoon niet eraan toe willen geven, dat hij nog zoveel macht over me heeft in mijn geest. Maar toch, huilend word ik wakker en zeg dat hij weg moet gaan, me met rust moet laten. Het gebeurt echter nog niet, ik ben er nog niet klaar mee.
Dat is nu PTSS, dat is nu een complexe PTSS, je denkt dat je de dingen hebt verwerkt, er gewoon al klaar mee bent en ineens komt het terug, vooral wanneer je in een zwakkere positie bent, ziek bent of gewoon minder weerbaar bent. Je kunt nu eenmaal niet altijd even stevig in je schoenen staan, ook al doe je nog zo je best. Je hebt er geen controle over, het overkomt je gewoon en je hebt het maar te aanvaarden, maar het maakt je soms radeloos en machteloos. Pijn uit het verleden, wat nooit weer weg gaat, wat altijd, sluimerend op de achtergrond, blijft bestaan en af en toe weer even op de voorgrond treed.
Wat was deze keer de trigger? Het was een combinatie van, denk ik. Het telefoontje van een familielid, die jarenlang geen contact meer met ons had, een onverwacht bezoek van een ander familielid, waar we niet op zaten te wachten en die we ook niet te woord hebben gestaan. De boodschap was wel duidelijk, geen contact meer met die wereld, die tijd, die ellende. Heerlijk verder met ons leven, genietend van ons nieuwe stekkie, kleinkinderen en kinderen, die nog in ons leven zijn. De mensen die van ons houden en waar wij van houden, maar geen mensen meer die ons niet begrijpen of willen begrijpen. Mensen die ons leven willen invullen, die anderen in een kwaad daglicht zetten of ons in een kwaad daglicht zetten, wij willen nu rust! 
Ik spreek automatisch alweer over wij, mijn man heeft dezelfde aandoening als ik, ook de complexe vorm van PTSS. Hij is voornamelijk moe en sluit zich af. Nee, mensen die hem pijn doen, worden genegeerd, weggeschoven onder het tapijt, nee, die komen niet meer voor in zijn omgeving, zijn kennissen en familiekring. Wij hebben ervoor gekozen om elkaar zoveel mogelijk te steunen, te luisteren naar elkaar en samen te leven en gelukkig zijn er ook mensen in onze omgeving die ons wel begrijpen en die weten dat het oude nooit weer terug mag komen. 
 
Misschien gaat het weer over, voel ik het straks niet meer, komt het vannacht niet terug, maar ik ben bang voor de nacht, de nacht die zoveel invloed heeft op de dag, je rust en het verdere verloop van je leven.
zonnebloem
Helaas ben je daar nooit klaar mee, blijft altijd ergens zitten, diep binnenin je, en op moeilijkere momenten zijn ze weer daar, de nachtmerries, de herinneringen, de angst, vandaag onlangs mijn "wijze raad" editie over spoken uit het verleden. Blijft een levenslange "gevangenis" maar je leert het min of meer te plaatsen. Veel sterkte
19-06-2017 07:28
19-06-2017 07:28 • 1 reactie • Reageer
Roodkapje
Dankjewel. Ik word steeds sterker, soms weer even zwak, maar dan ben ik ook echt ziek, maar nu gaat het weer wat beter. Je blijft levenslang PTSSer
24-06-2017 15:23
24-06-2017 15:23 • Reageer
Bloggerda
Ach meid toch. Ik vind het zo erg voor jullie. Knuffel.
16-06-2017 23:19
16-06-2017 23:19 • 1 reactie • Reageer
Roodkapje
Dankjewel, we overleven het wel, we hebben elkaar, dat scheelt.
17-06-2017 13:20
17-06-2017 13:20 • 1 reactie • Reageer
riekblogt.nl
Zijn jullie al bij sinai geweest in Amersfoort?
16-06-2017 20:58
16-06-2017 20:58 • 1 reactie • Reageer
Roodkapje
Nee, geen idee wat dat is?
17-06-2017 13:21
17-06-2017 13:21 • Reageer
Lifestyle Blogster
Knap dat je dit met ons deelt!
16-06-2017 13:38
16-06-2017 13:38 • Reageer
Ben
Wat een geluk dat we samen zijn.
16-06-2017 13:28
16-06-2017 13:28 • Reageer
De schaamte voorbij!
Heel herkenbaar. Als mijn lichaam moe is komt de cptss bij mij ook meer naar boven. Mijn vriendin en ik hebben ook beiden complexe ptss. Hoe naar het ook is, soms is het fijn om, de voor ander onbegrijpbare gevoelens, met degene te kunnen delen die je echt vertrouwt en liefhebt!
16-06-2017 13:14
16-06-2017 13:14 • Reageer