×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Wil je donor zijn of juist niet?

Wil je donor zijn of juist niet?Het is een jarenlange discussie, wil je je organen afstaan na je dood of wil je dat niet? Je kunt een donorcodicil invullen en daarmee aangeven wat je wens is, maar het blijkt niet het resultaat te hebben wat men ervan had verwacht, want er is nog altijd een nijpend tekort aan donor organen. Zou het dan wijs zijn om verplicht donatie van de organen na de dood te stellen?

Je zou kunnen stellen, wie een tegen heeft, wordt niet gebruikt als donor, wie niets te kennen geeft wordt automatisch donor. Zou het werken?

Nu mogen in veel gevallen, familieleden die achterblijven zelf ook nog eens beslissen wat er gebeurt met de organen, als de persoon die overleden is dat heeft vermeld. Ik heb dat ook gedaan, want ik weet het niet of ik hiermee anderen kwets, wanneer ik een ja heb gezegd en zij het liever niet hebben. Ik ben dan immers al dood en zij alleen kunnen dan nog voor mij beslissen. 

Maar ik heb wel 2 nieren, waarvan ik het gerust met één zou kunnen doen, ik zou ook een long kunnen doneren, of een deel van mijn lever, stamcellen doneren, bloed doneren, zelfs poep doneren, allemaal bij levende lijve. Maar dat mag dan weer niet, want je moet een relatie met iemand hebben, een goede relatie, wil je dit kunnen doen. Het mag geen handel worden, dus niet verkoopbaar, maar wanneer je dit doet uit pure liefde voor het leven en dit als gift wil doneren, dan zegt de wet, dat dat niet mag. 

Het houd mij tegen om mijn nabestaanden op te zadelen met mijn beslissingen, als ik zelf niet meer kan beslissen, daarom beslissen zij. Indien ik het bij leven zou mogen doen, dan zou ik een nier doneren, of iets anders, waar ik een mens mee zou kunnen redden. Helaas, het mag niet, dus het probleem kan worden opgelost, als er gewoon eens anders gedacht werd. Respect voor de doden en nabestaanden, respect voor de levenden, die zelf willen geven. 
Referendaris
Pluk mij maar leeg na mijn overlijden.
23-03-2017 07:46
23-03-2017 07:46 • Reageer
Karin van der Straaten
Momenteel is ieder mens die zijn codicil niet intrekt via de belastinglijn verplicht donor. Zelf had ik mij jaren geleden al aangemeld, maar net voor mijn laatste operatie t snel stopgezet, Lees er eens meer over bij bv Hans Stolp en vele anderen. Het lichaam ..is nu al ontdekt en bewezen, is nog lang niet dood als men zegt dat de dood is ingetreden. Dan ook hebben ze niets aan een onderdeel als t lichaam echt niet meer is..dus voor je iets besluit..je heel goed inlezen elders ikzelf wil niet na mijn gaan nog een lange tijd emt een ander mee reizen. Diegene zijn aard zal de mijne deels worden, nee dus
20-03-2017 23:49
20-03-2017 23:49 • Reageer
Cilliènne
Ik ben ook donor. Pluk mij maar leeg, dat mag van mij. Ik zou er graag een leven of levens mee willen verlengen of redden. Ik raad ze wel af mijn darmen te gebruiken ivm mijn Crohn ;-)
20-03-2017 20:32
20-03-2017 20:32 • Reageer
Ben
Ben er zelf geen voorstander van. Als ik dood ga dan laat ik dat over aan mijn dierbaren.
20-03-2017 16:00
20-03-2017 16:00 • Reageer
Candy
Ik wil graag donor zijn. als ik toch dood ben, wat ik ik er dan nog aan. Mij mogen ze volledig uit elkaar vijzen voor wisselstukken ;-)
20-03-2017 15:50
20-03-2017 15:50 • 1 reactie • Reageer
Cilliènne
Ja hier hetzelfde mentaliteit :-) mee eens
20-03-2017 20:33
20-03-2017 20:33 • Reageer
charmedgirl
yup, bij mij staat dat zelf letterlijk vast bij de gemeente op papier, ik wil daar zelf over oordelen en niet mijn naasten daarmee lastig vallen op het moment zelf, want dan nemen je emoties het over .
20-03-2017 14:06
20-03-2017 14:06 • Reageer