×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Zeep letters

Zeep letters


Moederdag zit er alweer aan te komen (14 mei), dus begon ik vandaag eens te denken wat ik mijn moeder zou willen geven. Aangezien ik nu met letteren begonnen ben lijkt het mij leuk om iets met letters te doen.

Via Facebook (en Instagram) volg ik de pagina “5 minute crafts Daar komen veel life hacks en diy filmpjes voorbij. Al een paar keer kwam ik ook iets tegen met galaxy zeep of zo. Nu heb ik niet per se iets met galaxy zeep, maar het zeep maken zag er best simpel uit! Dat leek me best leuk om een keer te doen, en dan met mijn eigen ontwerp.

Plan van aanpak

Maar dan heb je een idee…. En hoe moet ik dat dan gaan uitvoeren?! Na even nadenken had ik deze stappen bedacht:

  1. Letters ontwerpen
  2. Letters maken van een hard materiaal om een mal te maken
  3. Een mal maken om de zeep in te gieten
  4. Zeep maken en in de mal gieten

Nog best wat stappen dus. Gelukkig staat het internet bomvol met allerlei oplossingen hiervoor!

Stap 1

Stap 1 lijkt de makkelijkste, maar je moet toch even goed nadenken. Naast de keuze voor een bepaald lettertype, moet je niet vergeten dat het niet te dun moet worden. Ik weet nog niet precies hoe dun je zeep kan maken, maar om het als zeepje te gebruiken is het wel prettig als het niet te dun is natuurlijk. Hier moet je dus rekening mee houden! Je kan er voor kiezen om losse letters te maken, maar je kan ze ook op een blokje doen, waardoor hij automatisch wat meer body heeft.

Na een paar minuten schetsen en erachter komen dat de letters toch wel erg snel te dun zijn, moest ik alweer stoppen. Mijn man kwam thuis! Morgen nog maar eens opnieuw bekijken hoe ik nu eigenlijk wil dat het eruit komt te zien. Dit zijn mijn 3 pogingen: (op zich is poging 3 misschien nog wel te doen… denk ik..? of zou het nog steeds veel te dun zijn?

Stap 2

Ik zat zelf te denken aan klei. Na een rondje googlen kwam ik er achter dat er nog best wat soorten klei zijn, en dat het ook nog eens krimpt als het droogt! Hmm, ook iets om rekening mee te houden in het ontwerp: hij moet dus wat groter zijn dan het uiteindelijke resultaat!

Bij de Hema hebben ze witte boetseerklei, een half kilo voor 2 euro. Mooi prijsje om eens te testen of het wat is!

Stap 3

Een mal maken! Hiervoor wil ik onderstaand filmpje gaan gebruiken:

 

Stap 4

En dan de laatste stap, de zeep maken! Ook weer Google om hulp gevraagd. Eerst schrok ik een beetje van de websites die ik tegenkwam. Recepten om zeep te maken, met allerlei ingrediënten waar ik nog niet eerder van gehoord had! Gelukkig kwam ik naar even doorzoeken de term “Gietzeep” tegen. Dit is eigenlijk gewoon kant en klare (transparante) zeep die je even moet smelten (in de magnetron of au bain marie). Vervolgens geurolie en kleurstof toevoegen en daarna kan je het in de mal gieten. Na een uurtje of zo zou het al klaar moeten zijn!

Duss, dat is mijn plan van aanpak! Helaas hebben we in Ede pas op vrijdag koopavond, dus eerder zal het niet lukken om de klei te gaan halen. Maar morgen ga ik wel alvast de andere spulletjes even via internet bestellen! Spannend! Ik ben erg benieuwd of het gaat zoals ik hoop/wil!

An
Ik heb ook eens mallen gemaakt op deze manier het werkt goed ,,,alleen was mijn keuken wel ontploft haha dat ze in de sileconenspuitdop folie doet is ooknhandig zeg ,,,ik ben benieuwd naar jou vervolg leuk groetjes an
08-05-2017 08:24
08-05-2017 08:24 • 1 reactie • Reageer
Rosa
Ja, er is wel genoeg op te ruimen achteraf.. haha :) Inmiddels staat het eindresultaat ook op yoors! https://yoo.rs/rosavht/blog/eigen-ontworpen-zeep-voor-moederdag-1494246402.html?Ysid=46867 Eventueel zijn mn blogs ook te lezen via wordpress: https://missroswitha.wordpress.com/category/handletteren/vervolg-blogs/zeepletters/
08-05-2017 15:00
08-05-2017 15:00 • Reageer
riekblogt.nl
Die is ook heel leuk.
21-04-2017 13:45
21-04-2017 13:45 • Reageer
_PetitCorbeau_
Lijkt me heel leuk om te geven
20-04-2017 11:22
20-04-2017 11:22 • Reageer
femkemertens
Ik ben benieuwd
20-04-2017 09:46
20-04-2017 09:46 • Reageer
Dit is mijn leven
Het klinkt zo simpel maar is het dat ook krijgen qe het resultaat ook te zien,
20-04-2017 08:44
20-04-2017 08:44 • 1 reactie • Reageer
Rosa
dat is een vraag waar ik ook mee zit! geen idee of het me gaat lukken.. Maar één manier om er achter te komen! Ik zal het resultaat, goed of slecht, posten! Vandaag heb ik de spulletjes voor de zeep besteld. Morgen spullen halen om de mal te maken... Hopelijk kan ik van het weekend al een eerste versie laten zien!
20-04-2017 21:45
20-04-2017 21:45 • 1 reactie • Reageer
Carmel
Klinkt leuk! Al helemaal als cadeautje :)
20-04-2017 00:25
20-04-2017 00:25 • Reageer