×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Eerste hulp bij depressie

Eerste hulp bij depressie


Toen ik nog in het diepste van het diepst van mijn depressie zat, zag ik geen licht meer aan het eind van de tunnel. Nu begin ik het leven weer te omarmen. Mensen zien weer lichtjes in mijn ogen.  Inmiddels ben ik grotendeels hersteld van mijn depressie. Ik kan wel zeggen dat mijn liefste familieleden, vrienden en mijn therapeut aan mijn herstel hebben bijgedragen. Van hen heb ik tips en advies gekregen, maar belangrijker nog; zij hebben me laten zijn zoals ik de afgelopen periode ben geweest. Want herstellen van een depressie vraagt tijd, acceptatie en rust. Heel veel rust. Hieronder beschrijf ik wat mij heeft geholpen mezelf weer op de rails te krijgen. Ik hoop dat ik hiermee andere mensen kan helpen die op dit moment een donkere periode moeten doorstaan.  

Accepteer

Accepteer dat het op dit moment niet goed met je gaat en dat je niet alles kunt. Makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het accepteren van de situatie waarin je zit heel erg belangrijk. Hier begint jouw herstelperiode mee. Toen ik dit niet deed, merkte ik dat ik constant strijd aan het voeren was met mezelf omdat ik niet wilde accepteren dat ik ziek was. Ik wilde alles blijven doen wat ik altijd al deed, maar dit lukte me niet. Dit maakte me nog vermoeider, gefrustreerder en nog meer gespannen dan ik al was. Ik raakte teleurgesteld in mezelf en dit zorgde ervoor dat ik nog dieper in mijn depressie kwam te zitten. Toen ik eenmaal had geaccepteerd dat ik ziek was, dat ik in deze fase niet mijn leuke en ambitieuze ‘ik’ kon zijn en dat ik de tijd moest nemen om te herstellen, viel er een last van mijn schouders. Mijn herstelperiode kon beginnen.

Rust

Rust is tijdens een depressie of een burn out het sleutelwoord. Als je eenmaal hebt geaccepteerd dat je ziek bent en dat je moet herstellen, neem hier dan ook de tijd voor. Parkeer alles even. Zet je ambities opzij. Met ambities bedoel ik bijvoorbeeld je werk, de opleiding waar je mee bezig bent of nog wil gaan volgen, die wereldreis die je nog wilt maken, die tien kilo die je wilt afvallen... Alles wat stress of druk oplevert, is op dit moment funest. Alles wat van jezelf moet, staat op dit moment in de weg. De combinatie van druk en herstel gaat niet samen. Al die dingen komen wel weer wanneer je je weer beter gaat voelen. Werken, studeren of die wereldreis maken kan altijd nog. Maar nu even niet. Je gezondheid staat op dit moment voorop. Focus je nu op je herstel, op jezelf. Niets hoeft op dit moment. Probeer alles wat met ‘moeten’ te maken heeft, los te laten. Alles wat je nu nodig hebt, is rust. Maar hoe vind je die rust?

Slaap

Waarschijnlijk heeft je brein de afgelopen periode overuren gemaakt. Je hoofd zit vol, je bent continu aan het piekeren en je hebt het gevoel dat je niets meer kunt hebben. Je bent geestelijk moe en uitgeput. Ook je lichaam heeft het zwaar te verduren gehad. Het kan zijn dat je niet goed naar je lichaam hebt geluisterd en dat ook je lichaam oververmoeid is geraakt. Dit kan klachten veroorzaken. Denk aan pijnlijke spieren, rugklachten, vermoeide ledematen, buikpijn en spanningshoofdpijn. Ik heb hier ook enorm veel last van gehad. Ik merkte dat ik zelfs in mijn slaap heel gespannen was waardoor ik elke ochtend geradbraakt wakker werd. Heel mijn lijf deed zeer. Ik was totaal niet uitgerust. Veel slapen heeft mij geholpen. Ik sliep ook overdag, maar dit raad ik je niet aan. Ik werd hier nog somberder door en ik sliep ’s nachts niet meer waardoor ik weer begon te piekeren en ik in een vicieuze cirkel belandde. Het heeft mij enorm geholpen om elke avond op een vast tijdstip naar bed te gaan en minstens acht uur te slapen. Doe dit dan ook in het weekend. Probeer ook elke ochtend op een vast tijdstip op te staan. Dit is misschien lastig als je werkloos thuis zit, je je somber voelt en niets om handen hebt. Maar juist in deze periode is veel rust en regelmaat heel erg belangrijk. Je zult merken dat als je dit volhoudt, dat je lichaam minder protesteert en dat het in je hoofd rustiger wordt. Je krijgt meer ruimte in je hoofd om andere dingen toe te laten en je zult merken dat je lichaam weer meer aankan.

Rustgevende activiteiten

Probeer overdag dingen te doen waar je rustig van wordt en wat niet te veel energie van je vraagt. Nogmaals; activiteiten die te veel energie van je vragen, zijn op dit moment funest! Ik merkte bijvoorbeeld dat ik rustig werd door in de tuin te werken, door te koken en door te kleuren. Ik vond dit leuk om te doen en ik merkte dat ik mijn gedachten even kon laten voor wat ze waren doordat ik me op iets anders kon focussen. Dit kan bijvoorbeeld ook breien zijn, puzzelen of schilderen. Zorg er wel voor dat die activiteiten rustgevend voor je blijven! Maak er geen ‘moetje’ van en probeer je perfectionisme te laten varen. Ga niet schilderen met als doel het perfecte schilderij te maken. Houd het klein! Die activiteiten waar jij je mee bezig wilt houden, moeten dus vooral niet te moeilijk zijn maar enkel rustgevend. Alles wat je doet, heeft alleen als doel om te herstellen. Houd je ambitieuze ‘ik’ even voor wat het is. Dat komt later wel weer. Ik heb gemerkt dat ik bijvoorbeeld door te kleuren, rustig werd en ik weer meer ruimte in mijn hoofd kreeg voor andere dingen. Door de rust die ik gevonden had, kon ik me ook weer beter concentreren. 

Beweeg

Dat lichaamsbeweging goed is voor lichaam en geest is bekend. Maar juist in een periode van depressie is beweging heel belangrijk. Door te bewegen, maak je het stofje endorfine aan. Dit stofje verbetert je gemoedstoestand. Dit betekent niet dat je de halve marathon moet gaan lopen, want nogmaals; niets moet en leg de lat niet te hoog voor jezelf. Het de bedoeling dat je je beter gaat voelen en meer energie krijgt door te bewegen, niet dat je lichamelijk uitgeput raakt. Mijn therapeut raadde me aan om te gaan wandelen. De combinatie wandelen en buitenlucht doet een mens goed en werkt rustgevend. Een half uur wandelen per dag is al genoeg. Zelf wandel ik graag in het park of in een natuurgebied. Ook vond ik het fijn om met mooi weer te gaan fietsen of een stuk te gaan hardlopen. Het werkt allemaal. Je zult merken dat als je meer beweegt en vaker naar buiten gaat, dat je je minder somber gaat voelen en weer meer energie krijgt.

Ruim je huis op en maak het gezellig

Als je vanwege je depressie of burn out thuis bent komen te zitten, is het belangrijk dat je je in jouw eigen huis veilig en fijn voelt. Begin met opruimen. Een opgeruimd huis, betekent vaak ook een opgeruimd hoofd. Opruimen werkt voor mij  helend en ordenend. Zet dus een vrolijk muziekje op en begin met opruimen of maak wat schoon. De muziek maakt je vrolijk en door je huis op te ruimen, krijg je het gevoel goed bezig te zijn. Zorg er wel voor dat je niet doorslaat en uren achter elkaar aan het schoonmaken of opruimen bent. Dit vraagt veel te veel energie en die energie heb je nu even niet. Hierdoor put je jezelf weer uit. Dit is niet de bedoeling. Wanneer je opgeruimd hebt, maak het dan gezellig. Steek kaarsjes aan, brand wierook, zet thee en nestel je onder een warm dekentje op de bank. Creëer jouw eigen veilig en warme plek waar je je echt fijn voelt. Wees hier dan ook dankbaar voor. Dankbaarheid leidt tot positieve veranderingen in je brein.   

 

Omring jezelf met lieve mensen

Tijdens een depressie ben je niet de leukste versie van jezelf. Je bent niet vrolijk, je voelt je niet op je gemak bij mensen en je hebt weinig te vertellen. Eigenlijk heb je helemaal geen behoefte aan gezelschap. Je hebt genoeg aan jezelf. Toch is het belangrijk om je onder vrienden en familie te begeven, al is het alleen maar om sociaal isolement tegen te gaan. Maar wees wel selectief. In deze periode heb je de energie en de tijd niet om in alle sociale contacten te investeren. Belangrijk is dus dat je je laat omringen door mensen die jou energie geven en niet te veel energie van jou vragen. Want deze energie heb je nodig om aan jouw herstel te werken. Kies voor mensen bij wie jij je op je gemak voelt en bij wie jij jezelf kunt zijn. Wees tegen die mensen ook open over jouw situatie. Vertel hen wat er speelt en hoe jij je voelt. Je zult merken dat veel mensen begrip hebben voor jouw situatie omdat zij zelf ook donkere periodes hebben gekend. Die mensen kunnen zich in jouw situatie inleven, voelen  wat je doormaakt en zij begrijpen ook dat je op dit moment niet veel kan hebben en dat je tijd nodig hebt om te herstellen. Kies dus voor mensen die begrip hebben voor jouw situatie, je steunen en jou gewoon even laten zijn wie je nu bent. 

Helder
Echt heel erg bedankt dat je hier zulke adviezen deelt, ze zijn echt heel erg goed Ook heb ben een soort van herstellende, nog wel altijd aan 't vechten en probeer daar open over te schrijven. dank je wel nogmaals voor 't delen
26-02-2017 22:44
26-02-2017 22:44 • Reageer
Riet
Ik vind dit een heel goed artikel en erg goed van je dat je er weer bovenop komt!
26-02-2017 20:43
26-02-2017 20:43 • Reageer
Hans van Gemert
Goed en helder overzicht, mooi verwoord. En waar, natuurlijk.
26-02-2017 19:22
26-02-2017 19:22 • 1 reactie • Reageer
Roxxandstuff
Dank je wel!
26-02-2017 19:26
26-02-2017 19:26 • Reageer