Hoe werkt taartenbakken?


 

Vandaag een "Hoe werkt dat blog" over Taartenbakken.
Ik zal een kleine reeks "Hoe werkt Taartbakken" schrijven waarin verschillende onderdelen van Taartenbakken naar voren komen tijdens het maken van één van mijn verjaardagstaarten.
Vandaag schrijf ik dan ook deel 1 van de reeks.

Wat is er in mijn 1ste deel te lezen:
* Wat is het belangrijkste bij het maken van een Taart???
* Hoe maak ik een Taart??

Wat is het belangrijkste bij het maken van een Taart.
Ik vind het belangrijkste bij het maken van een Taart de voorbereidingsfase.
In deze fase vraag ik mijzelf altijd af: "Wat is de Taart die ik vandaag wil maken" of "Wat is de opdracht van de klant en waar moet deze aan voldoen". Ik vind dit belangrijk, omdat er bij bijvoorbeeld het maken van een kwarktaart of een biscuittaart of een worteltaart een hele andere voorbereidingsfase/bereidingsfase nodig is.
Ik maak daarna altijd een schets hoe ik mijn Taart vorm wil geven.
Mijn schets bestaat uit:
Een grove tekening van de taart, de materialen/boodschappen die ik nodig heb,  overige informatie zoals bijvoorbeeld allergieën.
Ik zal hieronder aan de pagina een foto plaatsen van de schets van mijn taart die ik jullie aan het einde van de reeks wil presenteren!!

Vervolgens moeten alle boodschapjes gedaan worden en alles in huis gehaald worden om daadwerkelijk te kunnen beginnen met het maken van de Taart. Ik koop bijna al mijn producten in Taartenwinkels, maar de supermarkt heeft vaak ook leuke dingen om een Taart te maken!

  Hoe maak ik de Taart. 
Hiervoor kun je kant en klaren mix gebruiken die te koop zijn bij supermarkten/taartenwinkels, maar je kunt ook op recept je eigen taartmix maken. wanneer je een kant en klare mix gebruikt kun je hier zelf nog ingrediënten aan toevoegen en weet je bijna zeker dat de taart goed uit de oven komt!

Aangezien ik deze Taart ging maken voor een kinderfeestje heb ik ervoor gekozen, om een taartmix te kopen bij de Taartenwinkel voor een Biscuitcake en hier zelf nog extra ingrediënten aan toegevoegd. Op de achterkant/zijkant van de Taartmix staat duidelijk uitgelegd wat je nog aan de mix moet toevoegen. Dit zijn vaak eieren, melk/water/olie en evt. boter. Ook staat er op de achterkant/zijkant van de mix hoelang de taart in de oven moet en op hoeveel graden.

Voor een verassend effect in de taart heb ik er voor gekozen om de taart in drie verschillende kleuren laagjes op te bouwen (dit kun je zo veel maken als je wilt en op deze manier kun je ook een Rainbow cake maken)

Het is eigenlijk heel makkelijk, als je weet hoe het moet.

Stap 1. Eerst mix je het beslag incl. alle ingrediënten van de Taart door elkaar heen.
Stap 2. Verdeel het beslag van de Taart in verschillende kommetjes. Het aantal kommetjes hangt af van de verschillende kleuren. Wanneer ik dus drie verschillende kleuren wil zal ik het beslag moeten verdelen in drie kommetjes.
Stap 3. Kies uit waarmee je het beslag wilt mixen. Hiervoor kun je kleurstoffen gebruiken, maar ook natuurlijke producten zoals de sappen van fruit.  Ik gebruik in de meeste gevallen kleurstoffen tenzij iemand een allergie heeft. Deze kleurstoffen koop je in een flesje. Twee druppels uit dit flesje is meestal al genoeg om het beslag in de kommetjes mee te kleuren. Ik zal onder aan deze pagina een foto toevoegen van de kleurstofflesjes.
Stap 4. Roer de kleurstoffen in de kommetjes goed door het beslag heen. Hoe egaler de kleur uiteindelijk wordt van het beslag, hoe mooier effect.
Stap 5. Vet de springvorm in ( dit kan met boter/olie/bakspray) en doe het beslag van één van de kommetjes in de springvorm. Bak vervolgens de taarten één voor één af.  In mijn geval heb ik dus drie verschillende keren de taarten moeten afbakken, aangezien ik drie kommetjes heb met kleuren. Zorg elke keer er weer voor dat de springvorm ingevet wordt. LET OP: Aangezien je de hoeveelheid van het beslag verdeeld hebt over drie kommetjes komt de baktijd niet meer overeen, omdat je minder beslag hebt!!! Zet je timer/kookwekkertje dus eerder! Ik zet mijn kookwekker altijd om het kwartier en check de taart dan steeds met een saté prikker. Prik de saté prikker op verschillende plekken in de taart. Komt de saté prikker er droog uit (dus zonder mix eraan) dan is de taart gaar.

Dit was mijn eerste blog voor deze keer,
Volgende keer weer de volgende Taartenbak blog!
Onder aan de pagina ook link naar uitleg over een taartrand bij een kwarktaart!

Taartschets.

Kleurstof flesjes. De rechter is een spuitflesje de linker niet.

Taart plakken wanneer ze uit de oven kwamen.

Kommetjes met Taart mix.