How to fix Razer synapse not detecting hardware error


Een tijdje geleden besloot ik om men oude laptop in te ruilen voor een nieuwe pc configuratie. Aangezien ik tegenwoordig eigenlijk nooit nog de deur uit moet met een pc op zak, ging ik deze keer dan ook voor een desktop configuratie. Dit hield dan natuurlijk wel in dat ik opnieuw extra hardware moest bijkomen, zoals scherm en toetsenbord. Omdat ik heel erg gewend ben aan de toetsen van men laptop wilde ik dan ook graag een keyboard met een zelfde soort toetsen, welke chiclet toetsen worden genoemd.
Na wat zoeken vond ik een leuk gaming toetsenbord van Razer met net zulke toetsen. Hoewel deze niet meer in de handel verkrijgbaar bleek, vond ik het wel nog tweedehands. Nog zo handig, want die dingen durven al eens duur uitvallen. Ik dus dolblij toen men superleuke Razer Deathstalker Chroma eindelijk toekwam.

Razer

Dit toestenbord heeft bijkomende software nodig die je hier kan downloaden. Deze software,
synapse 2 genaamd, blijkt echter niet altijd evengoed te werken. In het begin leek alles nog ok, maar na een week of twee bleek de ingestelde configuratie steeds weg te vallen. Plots bleek de software men toestenbord niet meer te herkennen. In de weken daarop probeerde ik van alles, en hoewel ik het soms wel weer aan de praat kreeg, popte de error na verloop van tijd steeds weer op. Vaak kreeg ik het enkel gefikst met een volledige deïnstallatie inclusief ontkoppeling toetsenbord. Ik had letterlijk alles geprobeerd (tenminste dat dacht ik).

Omdat de fiks een heel gedoe was, liet ik het uiteindelijk zo. Maar een paar dagen geleden dacht ik er nog eens naar te kijken en vond ik bij wonder de ultieme oplossing voor het probleem.


How to fix

Wanneer de Razer synapse het toetsenbord niet (meer) herkent krijg je deze error en gaat je keyboard in een groene adem modus.

Doordat het niet herkent wordt kan je dus ook geen kleuren of toetsen meer gaan aanpassen.

Je toetsenbord zal daarentegen wel nog herkent worden in Windows apparaatbeheer.

Windows apparaatbeheer kan je vinden door op je Windows knop te klikken en ‘apparaatbeheer’ te typen of door in Windows 10 rechts op de Windows knop te klikken dan zal het daar ook in de lijst verschijnen.

Razer
Razer

Eenmaal in apparaatbeheer, ga je naar toetsenborden en klik je rechts op je Razer toetsenbord. Kies voor ‘stuurprogramma bijwerken’ en in het volgende venster voor ‘op mijn computer zoeken naar stuurprogrammasoftware’. Nadien kies je voor ‘kiezen uit een lijst op mijn computer’. Hierdoor zal je een lijst krijgen met reeds voorgeïnstalleerde stuurprogramma’s voor dit toestel. In die lijst zul je waarschijnlijk twee versies van een stuurprogramma voor je Razer toetsenbord zien staan.

Razer
Razer
Razer
Razer

Kies de voorlaatste!

Ergens in de laatste versie moet een bug zitten, waardoor hij dus niet altijd alle toetsenborden herkent. De voorlaatste versie was waarschijnlijk beter ontwikkeld en kan dus ook effectief alle toetsenborden die onder synapse 2 vallen herkennen.

Je zal zien dat het amper een paar seconden duurt of je hele configuratie is terug. Hiermee krijg je dan ook alle mogelijkheden tot aanpassen terug zoals hier.

Razer
Razer